Kun minä heräsin – tuhlaajatytöstä säästäjäksi

Eletään kevättä 2017 ja opiskelen toista vuotta YAMK opintojani sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen linjalla. Olen ilmoittautunut kurssille, johon kuuluu opintomatka Brysseliin. Olen varannut lennot ja majoituksen jo monta kuukautta aikaisemmin odottaen opintomatkaa innolla. Kuukausi ennen matkaa tajuan, ettei minulla ole varaa lähteä matkalle. Tai no, onhan minulla jos en maksa seuraavan kuukauden laskuja ja syön pelkkää kaurapuuroa. Olen opintovapaalla, joten en saa ansiotuloja ja elän aikuisopintotuen avulla. Joudun peruuttamaan matkan.

Kun korvaava kurssi muuttaa kaiken

Jälleen kerran ei ollut rahaa. Kismitti ihan vietävästi! Milloin tämä jatkuva kädestä suuhun eläminen loppuu? Olin jo alkanut pohtimaan, miksi olen aina ilman rahaa ja ennen palkkapäivää tilillä on jopa pyöreä nolla. Kismityksen keskellä jouduin ilmoittautumaan korvaavalle englanninkieliselle kurssille, jota olin vältellyt. Kurssilla kirjoitimme englanninkielistä blogia, johon sai valita itse aiheen. Saimme kuitenkin tehtäviä, joiden mukaan blogia kirjoitettiin. Yhtenä tehtävänä oli katsoa oma työeläkeote. Järkytyin! Tajusin, että jos haluan elää eläkeiässä samantasoista elämää, kuin nyt tai jopa parempaa, se ei ole mitenkään mahdollista tuollaisella eläkkeellä! Päätin samalta istumalta muuttaa ajatteluani rahasta ja pistää talouteni kuntoon.  

mistä saada lisää rahaa

Talousvalmentaja avuksi ja tuhlaaminen kuriin

Olin kuullut jo aikaisemmin varallisuus- ja talousvalmentajista, niinpä lähdin Googlen avulla etsimään itselleni sopivaa valmentajaa. Luin useamman valmentajan blogin heidän internetsivuiltaan, liityin erilaisiin vaurastumis-, raha- sekä talousaiheisiin ryhmiin Facebookissa ja aloin myös lukemaan blogeja koskien asuntosijoittamista. Opiskelin paljon itsenäisesti ennen kuin törmäsin Bisnesnaisen internet sivuihin ja blogiin. Pidin tämän entisen lähihoitajan, nykyisen yrittäjän ja sijoittajan Sanna Kinasen tavasta kirjoittaa suoraan rahasta. Tykästyin hänen blogeihinsa ja siihen, ettei hän kaunistellut niissä mitään. Myös hänen oma tarinansa puhutteli minua: lähihoitajasta sijoittajaksi. Osallistuin erääseen Sannan nettivalmennukseen syksyllä 2017 ja pidin siitä. Päätin laittaa Sannalle sähköpostia ja kysyä henkilökohtaisesta valmennuksesta. Valmennus alkoi tammikuussa 2018. Elämäni paras sijoitus tähän mennessä!

Taloustilanteeni tänä päivänä

Kaksi vuotta on vierähtänyt siitä, kun heräsin tilanteeseeni ja palkkasin itselleni valmentajan. Tuskin kirjoittaisin nyt tätä tekstiä Rahastoori -sivustolle jos olisin päättänyt lähteä Brysseliin. Kismitys matkan peruuntumisesta muuttui aika nopeasti helpotuksen huokaukseksi. Tärkein asia, mitä valmennuksen myötä olen ymmärtänyt ja kahden vuoden aikana sisäistänyt on, että kuka tahansa voi vaurastua! Ennen ajattelin, että sitten kun saan enemmän tuloja, minulla on mahdollisuus laittaa rahaa säästöön. Ei, vaan tärkeintä on laittaa edes pieni rahasumma sukanvarteen kuukausittain tuloista huolimatta. Säästämiseen ei tarvita enemmän tuloja. Kuitenkaan pelkällä säästämisellä ei vaurastuta. Rahat tulee sijoittaa ja laittaa tekemään työtä sinun puolestasi. Kuinka hienoa olisi tilanne, että yön aikana sinulle tulee tuloja? Kirstussa kilahtaa, kun näet unia.

Kahden vuoden aikana olen maksanut luottokorttivelkani pois. Luottokortteja oli kaksi, molemmat on nyt maksettu ja kuoletettu. Olen oppinut rakastamaan tulojen ja menojen laskemista. Niiden laskeminen herättelee joka kerta. Palkkapäivänä minulla menee rahaa käyttötililtä kuudelle eri tilille automaattisesti ja jokaisella tilillä on oma ”tehtävänsä”. Siirrän myös S-bonukseni rahastoon, joka periaatteessa on seitsemäs tili. Sijoitan myös kultaan ja yksi näistä tileistä on kultasijoitustili. Luen nykyään sijoitus-, raha- ja talousaiheisia kirjoja, kuuntelen podcasteja, joissa aiheina on asuntosijoittaminen, arvometallit ja yrittäminen. Otan oppia menestyneiltä yrittäjiltä, niin suomalaisilta kuin ulkomaalaisilta, ja seuraan heitä sosiaalisessa mediassa. Olen osallistunut erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin omassa kaupungissani sekä muualla Suomessa ja näiden kautta tutustunut uusiin ihmisiin. Olen myös ostanut netistä erilaisia valmennuksia ja koulutuksia. Ajatusmaailmani on muuttunut täysin kahden vuoden aikana ja nykyään budjetoin rahani tarkasti sekä tarkastan taloudellisen tilanteeni, ennen kuin teen päätöksiä isoista ostoksista. 

kuinka tehdä lisää rahaa

Mitä seuraavaksi?

Perustin siskoni kanssa kynttiläyrityksen marraskuussa 2019. Valmistamme itse tällä hetkellä kynttilämme ja tulevaisuudessa haaveena on koneellistaa kynttilöiden valmistaminen ja työllistää myös muita ihmisiä. Olemme yrittäjäperheestä, mutta uramme olemme tehneet julkisella sektorilla. Yrittäjyys ja yrittäjän elämäntapa on kuitenkin niin syvällä meissä, että olisimme lähteneet yrittäjiksi ennemmin tai myöhemmin. Nyt aika oli molemmilla otollinen ja päätimme hypätä tuntemattomaan. Rehellisesti voin sanoa, että vuosi sitten en olisi uskonut olevani tässä tilanteessa! Olen aivan varma, että jos en olisi palkannut itselleni talousvalmentajaa ja tutustunut Sannaan, toiseen yrittäjään, tuskin vieläkään olisin tätä päätöstä tehnyt. Tavoitteeni on työllistää itseni täysin yrittäjänä, tällä hetkellä teen yrittäjyyttä osa-aikaisesti. Tammikuussa aloitan myös yrittäjän ammattitutkinnon opinnot ja jään kolmeksi kuukaudeksi opintovapaille. Syksyn 2019 aikana kaikki nämä päätökset on tehty, eli todella nopeasti!  Vuosi 2020 tulee olemaan varmasti ikimuistoinen ja työntäyteinen. En malta odottaa!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €