Kun oivalsin alitajunnan merkityksen, aloin toden teolla vaurastua

”Ei vaurastuminen ole minua varten.”

”Raha on vain lahjakkaiden etuoikeus.”

”Rikkaat ovat ikäviä ja ahneita ihmisiä.”

”Rikastuminen on mahdollista vain lottovoitolla tai huijaamalla.”

Siinä on muutama alitajuinen uskomus, joita sinäkin saatat tiedostamattasi kantaa alitajunnassasi. Ei kovin kivan kuuloisia ajatuksia ja saatat jopa jyrkästi kieltää omistavasi moisia lauseita mielessäsi. Jos olet onnekas ja kyseisiä uskomuksia ei löydy alitajunnastasi, niin ehdottomasti hyvä niin! Itse kuitenkin olen kantanut päässäni tämän tyyppisiä lausahduksia - aivan autuaasti tietämättäni. Tämä on oikeastaan huonompi juttu kuin voisi arvatakaan, sillä alitajuntamme ohjaa aivan kaikkia päätöksiämme elämässä, myös niitä rahaan liittyviä.

Jos sinulla on päässäsi vaikkapa uskomus: ”en ansaitse olla varakas” tai ”rikkaat ovat ikäviä ihmisiä”, on sinun yksinkertaisesti mahdotonta rikastua – tai ainakin se on hurjan paljon vaikeampaa. Alitajuntasi nimittäin joka päivä ohjaa sinua valintoihin, jotka tukevat sisäisiä uskomuksiasi. Miten voisit haluta olla varakas, jos sisimmässäsi uskot, että rikkaat ihmiset ovat ikäviä ihmisiä? Tässä on iso ristiriita ja tällaiset haitalliset uskomukset olisi hyvä päästä purkamaan pois mahdollisimman nopeasti!

On tärkeää ymmärtää, että sisäiset uskomuksemme eivät yleensä ole itse keksimiämme, vaan olemme imeneet niitä itseemme ympäristöstä: kulttuurista, mediasta, ystäviltämme, vanhemmiltamme, opettajiltamme ja niin edelleen. Haitallisiin uskomuksiin ei koskaan myöskään kannata etsiä ”syntipukkeja”. On täydellisen turhaa pohtia, mistä sellaisia omaan päähän on tullut, vaan sen sijaan hyödyllisempää on keskittyä siihen, kuinka niistä voisi päästä eroon.

On myös tärkeää ymmärtää, että esimerkiksi omat vanhempamme ja opettajamme koulussa ovat tehneet parhaansa antaakseen meille parhaat mahdolliset eväät elämään. He ovat opettaneet meitä oman parhaan kykynsä mukaan ja omien sisäisten uskomustensa pohjalta. Siksi emme halua syyttää mistään uskomuksista ketään, vaan on hyvä keskittää huomio siihen, kuinka haitallisia uskomuksia saa vaihdettua parempiin.

Täältä löydät 10 yleisintä rahauskomusta sekä konkreettiset tavat, miten saat ohjelmoitua ne pois alitajunnastasi!

Miksi rahat tulee tuhlattua kuin käskystä? Vastaus löytyy alitajunnasta

Itselläni entisenä tuhlariluonteena on takana useita rahan säästöyrityksiä koettuna. Olen vannonut monta kertaa, että nyt alan säästämään kunnolla rahaa ja sitten sijoitan, käytän rahaa järkevästi ja joku kaunis päivä minusta tulee varakas tai vähintäänkin rahaa järkevästi käyttävä aikuinen. Saatoin hetkeksi innostua rahan säästämisestä ja alku näytti lupaavalta – euroja kertyi hiljalleen säästöön. Kunnes innostus säästämisestä pikkuhiljaa hiipui… Sitten tulikin äkillinen tarve rahalle, esimerkiksi jokin niinkin tärkeä kuin ihana laukku tai vaate tai kaveri kysyi, että lähdetäänkö käymään Tallinnassa reissussa. Äh, säästöt saa mennä menojaan, elämä on elämistä varten, ajattelin.

Kuinka vaurastua?

”Raha polttelee taskussa” on myös aika osuva sanonta, jonka itse ainakin allekirjoitan ihan täysin. Niin kauan, kun pankkitilin saldo oli reilusti plussan puolella, rahat tuli erikoisella tavalla tuhlattua aivan kuin vahingossa. ”Ai, taskusta löytyi ylimääräinen kymppi! Mitähän sillä ostaisin?” tai ”Jes, tilillä on vielä x määrä rahaa, tämähän riittää vaikka mihin!”. Tällaisiin valintoihin ja ajatusmalleihin ainakin itseäni on ohjannut alitajunta ja vasta sen ymmärrettyäni aloin oikeasti tajuta, miksi olen tullut tuhlanneeksi ylimääräisen rahan, vaikka kuinka olisin tehnyt vakaan päätöksen rahan säästämisestä.

Kuinka vaurastumista estävistä uskomuksista pääsee eroon?

Alitajunnan merkityksen ymmärtäminen oli siis todella mullistava kokemus itselleni oman talouteni hallinnassa. Sen ymmärtäminen tuntui jopa helpottavalta – vika ei olekaan minussa, vaan se on alitajunnassani! Minullakin on mahdollisuus olla jotain muuta kuin se tyyppi, joka aina tuhlaa rahansa! Minäkin voin olla vauras! Mutta kuinka näitä alitajuisia uskomuksia poistetaan tai vaihdetaan parempiin?

Itse aloitin sillä, että tein yksinkertaisesti tietoisen päätöksen siitä, etten salli itselleni enää negatiivisia tai vaurastumista estäviä uskomuksia tai ajatuksia päähäni. En suostunut enää kuuntelemaan ihmisiä, jotka syöttävät negatiivista ajattelutapaa ympäristöönsä. Aloin kuuntelemaan menestyneiden ihmisten puheita ja podcasteja sekä aloin ottamaan mallia ihmisistä, joilla on jotain mitä minäkin haluan. Lopetin lukemasta negatiivissävytteisiä keskustelupalstoja, joista saatoin ottaa päähäni vääränlaisia ajatusmalleja. Päätin aloittaa aamuni sillä, että luen, kuuntelen tai katson jotain motivoivaa, sillä aamun ensimmäisinä hetkinä alitajuntamme on vastaanottavaisimmillaan. Päätin, että sanon itselleni positiivisia ja vaurastumista tukevia mantroja, sillä se mitä toistamme itse itsellemme (tai mitä muut toistavat meille), vaikuttaa väistämättä tapaamme ajatella ja lopulta muuttaa sisäisiä uskomuksiamme.

Mistä saada lisää rahaa?

Budjettimalli, opiskelu ja uskomustyöskentely – minun keinoni vaurauteen

Pelkän ajattelutavan muuttaminen ei sinänsä vie ketään automaattisesti vaurauteen, mutta se on äärimmäisen iso osa prosessia. Juuri siksi itselleni oli tärkeä kokemus huomata alitajunnan merkitys ja sen kautta ryhtyä työstämään omia alitajuisia uskomuksiani, mikä taas automaattisesti on ohjannut minua parempiin valintoihin vaurastumisen tiellä.

Uskomustyöskentelyn lisäksi noudatan budjettimallia ja opiskelen jatkuvasti kehittääkseni itseäni ja oppiakseni lisää esimerkiksi sijoittamisesta. Sen jälkeen, kun olen muuttanut omaa sisäistä maailmaani ja ottanut vastuun omista ajatuksistani, olen kuin taikatempun lailla ottanut itselleni hyödyllisiä arkirutiineja ja toimintatapoja, jotka ohjaavat tulevaisuuttani oikeaan suuntaan. Esimerkiksi opiskelu tuntuu nykyään täysin itsestään selvältä jokapäiväiseltä rutiinilta, johon käytän ylimääräisen aikani mieluummin, kuin Netflixin selaamiseen (vaikka toki rentoutumisellekin on oma aikansa ja paikkansa!). On ollut ilo huomata, että rahat eivät enää polttele taskussa, vaan keksin niille helposti parempaa käyttöä kuin tuhlata ne mihin sattuu.

Anni Kainulainen
Artikkelin on kirjoittanut Anni Kainulainen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €