Kun pelkkä ajatusten muuttaminen ei enää riitä

On hyvin tärkeää inspiroitua ja motivoitua lukemastaan, kuulemastaan ja oppimastaan. Se kasvattaa ja innostaa jatkamaan aiheen parissa. On kuitenkin myös erityisen tärkeää kuluttaa omaksumaansa tietoa oikeassa elämässä, siis käytännön toimissa jollakin tavalla. Kun oma mindset on jonkin asian tai tavoitteen kohdalla muotoutunut riittävän hyväksi ja laajaksi tai jopa pursuaa tietotaitoa, on hyvä aika toimia käytännössä.

Monesti sanotaan, että kolmen kuukauden kokeilu on lyhin ajanjakso, jonka aikana voi saada todellista kokemusta siitä, miten kokeilu vaikuttaa omaan elämään. Johtopäätöksiä kannattaa siis tehdä vasta riittävän pitkän kokeilu- ja sitoutumisjakson jälkeen. Tämä lienee pätevä sääntö melkein aiheeseen kuin aiheeseen, joten soveltunee mainiosti myös vaurastumistavoitteisiin. Toki lyhyempikin kokeilu voi näyttää asian hyvät tai huonot puolet, edut tai haitat, mutta jos uuden asian hylkää lyhyen kokeilun jälkeen, voi menettää jotakin hyvin arvokasta, jota elämä yrittää juuri sinulle tarjota. Yksinkertaisesti on vain otettava jonkin aikaa ymmärtämiselle ja oivaltamiselle. Sitä kutsutaan myös kasvuksi ja uuden oppimiseksi, ja samalla tulee oppineeksi itsestään uusia puolia ja arvostamaan itseään entistä enemmän.

Joskus on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, kuinka pitkälle on jo päässyt matkallaan. Lue kirjoituksemme aiheesta täältä.

Voidaan kuvitella, että sisäänhengityksellä otetaan tietoa sisään, pureskellaan sitä ja peilataan sitä omaan elämään. Näin kerrytetään tiedollista pääomaa, josta on myöhemmin mahdollista ammentaa erilaisissa tilanteissa tai tarpeissa. Tiedon muuttamista taidoksi tai ylipäätään teoiksi voidaan tärkeyden osalta verrata uloshengitykseen. Aivan kuten hengityksessä ilma kulkee edestakaisin koostumustaan muuttaen kehomme ja ympäristömme välillä, myös tiedon on voi mieltää kulkevan sisään ajatuksina ja ulos tekoina.

Hetkellinen inspiraatio ja motivaatio ovat sellaisenaan arvokkaita, mutta vielä arvokkaammaksi niiden viesti muuttuu, kun niitä soveltaa käytäntöön, omaan arkeen ja toimintaan. Suurin ongelma saattaa olla valtava tiedonjano, johon voi jopa jäädä koukkuun, kun on vain niin mukava jatkuvasti oppia uutta. Ei kuitenkaan kannata jättää kiinnostavia asioita hetkittäisiksi innostuksen aiheiksi vaan sitoutua niiden kanssa prosessiin. Yksi kuulemani hyvä sitoutumisen määritelmä on, että sitoutuminen on sitä, kun edelleen kulkee päämäärätietoisesti tavoitettaan kohti ja tekee töitä tavoitteensa eteen, vaikka suurin innostus ja kipinä aihetta kohtaan on jo hiipunut ja mielikin kenties yrittää kertoa syitä, miksi ei tarvitsisi jatkaa työntekoa asian eteen.

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Niin yksinkertaisesti voi todeta elämän lainalaisuuden, jota moni meistä kokee haluamattaan. Aina ei ole helppo edes huomata, että kaipaa muutosta omaan elämäänsä. Tai voi olla vaikea myöntää itselleen kaipaavansa muutosta, koska sitä voi hyvin kaivata vaikka päällisin puolin kaikki olisi oikein hyvin. Monilla ihmisillä on luontainen tarve tavoitella tasapainotilaa elämässään, mutta sen hetkellisesti saavutettuaan mieli alkaa jälleen kaivata muutosta, jotakin pientä ja piristävää tai suurta ja mullistavaa.

miten-aloittaa-uuden-asian-opettelu

Rutiinien tarkastelu on tärkeää, jos elämä näyttää ja tuntuu jotenkin vieraalta tai tylsältä. Kun opettelee muuttamaan edes pienen rutiinin elämässään, muukin elämä väkisin muuttuu, kokonaisuus näyttää sen jälkeen hiukan erilaiselta. Jos hiukan erilainen ei riitä, kannattaa toteuttaa pieni muutos uudestaan ja uudestaan niin kauan, kunnes kokonaisuus miellyttää. Tähän liittyen itsensä arvioiminen on tärkeä työkalu, jotta muutoksesta ja oppimisesta voi tulla ihana, elämänmittainen prosessi, johon hullaantuu päivä päivältä hurjemmin.

Oman elämän kautta oivaltaminen ja käytäntöön soveltaminen on ehdottoman tärkeää siksikin, että sitä kautta voimme todeta, mitkä asiat tai keinot soveltuvat juuri omaan elämäämme. Tämä on tärkeää, koska kaikki asiat eivät ole tarkoitettuja kaikille. Elämän muuttaminen enemmän omannäköiseksi on lopulta melko yksinkertaista eikä vaadi uusia ihmeellisiä keinoja. Monesti pienten, tavallisten keinojen toteuttaminen käytännössä takaa vakaan ja vahvan pohjan oman elämän ihanalle kasvulle.

Tätä tekstiä on tukenut ja inspiroinut Peppiina Merosen Dreamtalk -podcast, jota voin lämmöllä suositella kaikille itsestään välittäville ja varsinkin kasvua ja tukea hakeville.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €