Kun yksi sähköposti muutti tulevaisuuden

”Heippa! Olen Marjut Tossavainen Jyväskylästä. Olen tässä viimeisen kahden kuukauden aikana kiinnostunut sijoittamisesta ja vaurastumisesta ja haluaisin kovasti joltain kokeneemmalta apua.” Sähköposti Sanna Kinaselle 3.12.2017 klo 23.09. Tästä viestistä lähti minun matkani kohti tätä päivää.

Lue tästä kirjoitukseni kuinka entisestä tuhlaajatytöstä kuoriutui taitava säästäjä.

Tuumasta toimeen

Kiinnostuin rahasta vuonna 2017. Olin kyllästynyt kädestä suuhun elämiseen ja elämäni oli sellaista, koska minulla ei ollut käsitystä rahankäytöstä. Laskuni maksoin, mutta jäljelle jääneet rahat tuhlasin. Palkka on ollut työssä kuin työssä aina hyvä, joten säästöön olisi jäänyt, jos olisin osannut käsitellä rahaa oikein. Tässä voi todeta, että raha-ajattelu on ollut tietynlainen ja rahauskomuksiakin on kannettu mukana.

Kyseisen sähköpostin jälkeen ostin Bisnesnaiselta henkilökohtaisen valmennuksen. Luulin, että talouteni numerot voidaan keskustella yhden kahvilakäynnin aikana ja Sanna valmentajana antaa minulle simppelit ohjeet, kuinka sitä taloutta jatkossa tulee pyörittää. Naurattaa tämä ajatus nyt. Henkilökohtainen valmennus kesti noin kolme kuukautta, jonka aikana keskusteltiin rahauskomuksista, mindsetistä, sijoittamisesta sekä säästämisestä. Kuulin silloin myös ensimmäisen kerran budjettimallista.  

Puheluiden aikana minulle tuli tunne, että matkani Bisnesnaisen kanssa ei lopu siihen. En halunnut sen loppuvan. Tieto, mitä sain, oli niin mielenkiintoista ja tuntui omalta, että en suostunut lopettamaan opiskelua kolmen kuukauden puhelujen jälkeen. Hankin Rahatreeni -valmennuksen ja jatkoin opiskelua sitä kuunnellen. Tiedonjano vain kasvoi. Otin oppeja käytäntöön ja aloin maksamaan huonoja velkoja pois isommalla kädellä. Tätä oli jo Sannan kanssa katsottu ja suunniteltu. Ennen pelkäsin sitä, että rahat loppuvat kesken, jos maksan luottojani suurilla summilla. Taisi todellisuudessa olla pelko siitä, etten saa jotain kivaa kaupasta, jos laitan luottokorttilaskuun enemmän rahaa. Käänsin tämän ajattelun, kun ymmärsin todella korkojen suuruuden ja kuinka paljon maksan niitä. Päätin, että luottokorttilaskut ja muut huonot velat maksetaan pois NYT! Alusta lähtien minulla on ollut haave, että tulen hankkimaan sijoitusasuntoja. Valmennuksen johdosta ymmärsin kuitenkin sen, etten pysty asuntoja saamaan, jos huonoja velkoja on maksettavana.

Hiljaa hyvä tulee

Matkan alussa liityin useampaan Facebook -ryhmään, jossa käsiteltiin aihetta raha. Olen tänäkin päivänä eri ryhmissä. Matkan alussa sekä tänä päivänä luen paljon päivityksiä, joissa ihmiset ovat ostaneet sijoitusasuntoja aika nopealla aikataululla sen jälkeen, kun ovat jonkun valmennuksen aloittaneet. Väkisin tulee verrattua itseensä toisiin, koska minulla on mennyt nyt kolme vuotta, enkä ole vielä asuntoa ostanut. Vertaaminen on inhimillistä, mutta muistutan aina itseäni siitä, että jokaisen elämäntilanne on erilainen. Olen melko varma, että olisin saanut lainalupauksen pankista, kun olin vielä palkkatöissä. Miksi en siis marssinut pankkiin ja hakenut lainaa sijoitusasuntoon? Koska minun puskurini ei ollut kunnossa. Niin paljon, kuin haluankin sijoittaa asuntoihin, minun on pakko rakentaa vahva pohja ja puskuri, ettei sijoitusasunnon vuoksi oma talous kärsisi.

miten-paasta-pois-luottokorttikierteesta

Kun aloitin henkilökohtaisen valmennuksen, minulla oli kolme luottokorttia. Kaikkia olin käyttänyt ja yhteensä niissä oli maksettavaa noin 3000-4000€. Päätin maksaa nopeasti pois S-Pankin luottokortilla olevan summan, koska se oli pienin. Muistan, kuinka totesin Sannalle, että miten osaan olla käyttämättä sitä jatkossa? Sanna vain totesi: Mitä jos lopetat koko luottokortin? Tuntui, että lamppu syttyi päässä! Aivan! Ei niitten kaikkien korttien tarvitse olla MasterCard -kortteja! Lopetin kortin ennen kuin olin maksanut luottoa kokonaan. Järjestelmä sopi pankille ja kortti vaihdettiin debit -kortiksi. Nykyään se toimii minun ruokaostoksieni korttina. Toisen luottokortin lopetin myös maksettuani laskut pois. Kolmas minulla on edelleen ja sen maksoin pois 2019. Tällä hetkellä olen täysin vapaa luottokorttimaksuista.

Osamaksu ja auton rahoitus riesaksi

Täysin ”sujuvasti” ei ole matka tähän päivään mennyt. Tämän kolmen vuoden aikana ostin sängyn osamaksulla ja hankin auton. Minun oli pakko ostaa uusi sänky, koska edellinen oli erittäin huono minun selälleni. Suuhygienistinä kärsin niska- ja selkäkivuista jo työni vuoksi, joten sängyn oli pakko olla hyvä. Ei auttanut muu kuin ottaa osamaksu ja jälleen uusi luottokortti. Olin tosin päättänyt, että tätä korttia en tule käyttämään ja kaappiin se meni kirjekuoressa. Tällä kerralla laskin tarkoin, onko minulla sänkyyn varaa ja paljonko kuukausimaksu saa enimmillään olla. Osamaksu oli koroton, mutta laskutuslisä tuli joka kuukausi. Kuukausierä oli 152€, mutta pyrin joka kuukausi lyhentämään sänkyä 200€/kk. Sängyn ostin heinäkuussa 2019 ja sain maksettua sen pois maaliskuussa 2020. Se oli viimeinen huono velka, joka minun taloudessani oli. Auton jouduin ostamaan työpaikan vaihdon vuoksi, koska kävin toisella paikkakunnalla töissä. Möin auton niin ikään maaliskuussa 2020 ja pääsin rahoituksesta eroon.

Miten jätin tutun ja turvallisen palkkatyöni ja minusta tuli yrittäjä? Lue kertomukseni tästä.

Omilla ajatuksilla suuri merkitys

Suurin muutos kolmen vuoden aikana on ehdottomasti ollut omien ajatusten muuttaminen rahasta. En kuitenkaan olisi tässä tilanteessa ilman toimeen tarttumista. Vaurastuminen on 80% psykologiaa, mutta myös 20% itse tekemistä. Pääkoppaa on harjoitettu koko ajan ja alitajuntaa muutettu, mutta ilman tekemistä, rämpisin edelleen veloissa. Toinen asia on sitoutuminen matkaan. On sanonta: How you do anything is how you do everything. Vapaasti käännettynä “Mitä ikinä teetkin, teet kaiken samalla tavalla”. Tämä ei päde pelkästään vaurastumiseen, vaan se pätee elämän kaikilla osa-alueilla. Voit miettiä tätä sanontaa omassa elämässäsi ja toiminnassasi, pitääkö paikkansa? Suunnitelma, tekeminen ja sitoutuminen on kaiken a ja o. Tämän kaiken tein kolme vuotta sitten ja ensimmäinen tavoite on nyt saavutettu: huonojen velkojen pois maksu. Mikä on minun seuraava etappi? Liiketoiminnan kasvattaminen ja ensimmäisen sijoitusasunnon osto.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €