Me kaikki olemme syntyneet rikkaina

Seuraava teksti on poimittu Robert Kiyosakin ja Donald Trumpin kirjasta: ”Why We Want You to Be Rich: Two Men – One Message”.

Maailmassa on kolmenlaisia sijoittajia. He ovat:

Ihmiset, jotka eivät sijoita ollenkaan, odottavat perheensä, työpaikkansa tai valtion pitävän heistä huolta, kun eläköityvät.

Ihmiset, jotka sijoittavat, ajatuksenaan sijoituksen menettämättömyys. Sijoittavat turvallisiin kohteisiin. Valtaosa sijoittajista on tällaisia. Näillä ihmisillä on säästäjän mentaliteetti.

Ihmiset, jotka sijoittavat tuottohakuisesti ovat halukkaita opiskelemaan enemmän ja he haluavat enemmän hallita sijoituksiaan sekä sijoittavat tähdäten korkeampiin tuottoihin.

Mielenkiintoista on, että kaikilla kolmella sijoittajatyypillä on mahdollisuus tulla todella rikkaaksi, jopa heillä, jotka odottavat toisten pitävän heistä huolta. Esimerkiksi, Exxonin toimitusjohtaja eläköityi hiljattain ja hänelle maksettiin lähes puoli miljardia dollaria läksiäislahjana.

SÄÄSTÄJIEN JA SIJOITTAJIEN VÄLILLÄ ON ERO

Robertin näkökulmasta;
Monet ihmiset sijoittavat rahastoihin. Kun puhun siitä, ettei kannata jäädä säästäjäksi, monet heistä vastaa: ”Mutta minähän sijoitan. Minulla on rahastojen salkku sekä 401k-eläkesäästötili. Omistan myös osakkeita ja joukkovelkakirjoja. Eikö tämä ole sijoittamista?”

Otan askeleen taaksepäin ja selitän itseäni hieman enemmän, ”Kyllä, säästäminen on sijoittamisen muoto. Joten kun ostat rahastoja, osakkeita tai joukkovelkakirjoja niin tavallaan sijoitat, mutta se on sijoittamista säästäjän näkökulmasta, säästäjän arvoilla.”

Tarkastellaan passiivisen sijoittajan filosofiaa. Suurin osa talousneuvojista neuvovat sinua: ”Työskentele kovasti. Säästä rahaa. Maksa velat pois. Sijoita pitkällä aikavälillä (pääosin rahastoihin). Hajauta.” Kun tämä kirjoitetaan talousneuvojien kielelle, se kuulostaa usein tältä: ”Työskentele kovasti. Varmista, että työpaikkasi 401k-eläkesäästöohjelma on sopiva. Ole valmis maksimoimaan panoksesi. Loppujen lopuksi, se on verovapaata rahaa. Jos omistat kodin, maksa tuo velka nopeasti. Jos sinulla on luottokortteja, maksa ne pois. Hanki tasapainoinen sijoitussalkku kasvurahastoista, pääomarahastoista, teknologiarahastoista, ulkomaisten osakkeiden rahastoista ja, kun olet vanhempi – siirry joukkovelkakirjoihin varman tulon takaamiseksi. Joka tapauksessa, hajauta, hajauta ja hajauta. Ei ole järkeä pitää kaikkia munia samassa korissa.

Vaikken ihan täysin, niin olen osittain varma, että tässä myyntipuheessa, joka on naamioitu talousneuvoksi, on sinulle jotain tuttua. Donald Trump ja minä emme sano, että kaikkien pitäisi muuttua ja lopettaa tuo. Se on hyvä neuvo tietylle ihmisryhmälle – ihmisille, joilla on säästäjän filosofia tai ovat passiivisia sijoittajia.

Tämän päivän ympäristössä uskon tuon olevan kuitenkin riskaabelein sijoitusneuvo. Taloudellisesti sivistymättömille se kuulostaa turvalliselta ja älykkäältä neuvolta. Kun palataan takaisin säästäjän ja sijoittajan eroon, on olemassa yksi sana, joka heidät erottaa ja se sana on vipuvaikutus. Yksi vipuvaikutuksen määritelmä on kyky tehdä enemmän vähemmällä.

Useimmat säästäjät eivät käytä taloudellista vipuvaikutusta. Ja sinun ei pitäisikään käyttää sitä ellei sinulla ole taloudellista koulutusta tai valmennusta sen soveltamiseksi. Mutta anna minun selittää tarkemmin. Tarkastellaan tätä vakioneuvoa ensin säästäjän ja sitten sijoittajan näkökulmasta.

TYÖSKENTELE KOVASTI

Aloitetaan tästä neuvosta. Kun useimmat ihmiset ajattelevat sanoja: ”Työskentele kovasti”, he ajattelevat vain itsensä tekemässä kovasti töitä. Siinä on hyvin vähän vipuvaikutusta työskennellessäsi vain itse kovasti. Kun Donald ja minä ajattelemme kovasti työskentelyä – samaan aikaan kun työskentelemme kovasti yksilöllisesti – ajattelemme usein muiden ihmisten työskentelevän kovasti meille auttaen meitä tulemaan rikkaiksi. Se on vipuvaikutusta. Joskus se tunnetaan myös muiden ihmisten ajankäyttönä.

SÄÄSTÄ RAHAA

Vaikka mainitsin jo rahan säästämisen viime kappaleessa, on vielä muutamia muita mainitsemisen arvoisia pointteja. Rahan säästämisen ongelma on se, että nykyinen talousjärjestelmä tarvitsee lisää velkojia – ei säästäjiä.

Sinun säästösi ovat vastuu pankille, vaikka ne ovat samalla omaisuutta sinulle. Toisaalta sinun velkasi on omaisuutta pankille, mutta sinun vastuu. Jotta nykyinen talousjärjestelmämme jatkaisi kasvuaan, se tarvitsee fiksuja lainanottajia. Ihmisiä, jotka voivat lainata rahaa ja tulla rikkaammaksi – ei ihmisiä, jotka lainaavat rahaa tullakseen köyhemmiksi.

Jälleen rahan 90/10 -sääntö tulee esiin, 10% lainaajista maailmassa käyttävät lainan tullakseen rikkaammiksi ja 90% kuluttavat lainan köyhtyen.

Donald Trump ja minä käytämme lainaa tullaksemme rikkaammiksi. Meidän pankkiirimme rakastavat meitä. He haluavat meidän lainaavan mahdollisimman paljon rahaa, koska me lainaajat teemme heidät rikkaammiksi. Tätä kutsutaan muiden ihmisten rahaksi (englanniksi OPM, ”Other People’s Money).

Donald ja minä suosittelemme enemmän taloudellista koulutusta sinulle, koska haluamme sinun olevan viisaampi silloin, kun koittaa sinun aikasi käyttää lainaa. Jos meillä on enemmän velallisia, kansamme talous kasvaa. Jos meillä on enemmän säästäjiä, taloutemme murtuu. Jos ymmärrät velan voivan olla hyvää ja opit käyttämään velkaa vipuvaikutuksena, saat huomattavan edun yli useiden säästäjien.

MAKSA VELAT POIS

Useimmat säästäjät ajattelevat velan olevan pahaa ja että oman kodin asuntolainan maksaminen on fiksua. Ja monelle velka on pahaa ja velasta eroon pääseminen on fiksua. Jos olet kuitenkin halukas sijoittamaan aikaasi taloudelliseen koulutukseen, voit edetä nopeammin käyttäen velkaa vipuna. Mutta taas painotan sijoittamaan ensin taloudelliseen koulutukseen ennen kuin sijoitat lainalla.

On olemassa hyvää velkaa ja pahaa velkaa. Taloudellisen älykkyyden tarkoitus on tietää milloin käyttää velkaa ja milloin ei. Me Donaldin kanssa rakastamme kiinteistöjä, koska pankkiirimme rakastavat lainata meille rahaa ostaaksemme hyviä kiinteistöjä – kiinteistöjä, jotka ovat hyvin hoidettuja. Tottakai on olemassa hyviä sekä huonoja kiinteistöjä.

Säästäjille, jotka sijoittavat rahastoihin on vaikea käyttää velkavipua, yksinkertaisesti siksi, koska useimmat pankkiirit eivät lainaa rahaa rahastoja varten. Miksi? Ilmeisesti pankkiirit ajattelevat rahastojen olevan liian riskialttiita ja pitävät kiinteistöjä turvallisempina sijoituksina.

Aivan kuten köyhä isäni jäi jälkeen taloudellisesti 70-luvun alussa, koska hän oli säästäjä. Miljoonat ihmiset nykypäivänä ovat jäämässä jälkeen taloudellisesti samasta syystä. Tässä taloudellisessa ympäristössä säästäjät ovat häviäjiä ja velalliset voittavat. Sinun pitää kuitenkin aina olla varovainen, kun käytät velkaa mistä tahansa syystä.

SIJOITA PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ

Tällä neuvolla on monia merkityksiä. Monet ihmiset sijoittavat rahastoihin pitkällä aikavälillä. Rahastot eivät kuitenkaan tarjoa vipuvaikutusta. Kuten kerroin aiemmin, minun pankkiirini ei lainaa minulle miljoonia dollareita rahastosijoituksiin vain siksi, koska ne ovat liian riskialttiita. Niissä on myös valvonnan puute.

Yksi sijoitusrahastojen & hedgerahastojen (eli suojausrahastot) ero on vipuvaikutus. Hedgerahastot käyttävät usein lainattua rahaa. Miksi he tekevät näin? Lainatulla rahalla, voit kasvattaa sijoitetun pääoman tuottoa, jos olet fiksu sijoittaja. Toisin sanoen, mitä enemmän käytät omaa rahaa, sitä alhaisemmat tulot ovat.

Rahastoille on oma aikansa ja paikkansa. Minä sijoitan niihin satunnaisesti, ne ovat minulle kuin pikaruokaa; niiden ostaminen on joskus OK, mutta et halua tehdä siitä tapaa.

HAJAUTA, HAJAUTA, HAJAUTA

Warren Buffetilla, maailman rikkaimmalla sijoittajalla on tämä sanottavanaan hajauttamisesta: ”Hajauttaminen on suojaus tietämättömyydeltä. Siinä on hyvin vähän järkeä, jos tiedät mitä olet tekemässä.” Joten kysymys kuuluu, kenen tietämättömyydeltä olet itseäsi suojaamassa? Omalta vai talousneuvojasi?

Jälleen on olemassa useita merkityksiä sanalle ”Hajauta”. Yleisesti se tarkoittaa, ettei kaikki munat ole samassa korissa – mitä taasen Warret Buffet tekee. Tähän kuulin häneltä kommentin; ”Pidä kaikki munasi yhdessä korissa, mutta vahdi koriasi tarkkaan”.

Henkilökohtaisesti en hajauta – en ainakaan sillä tavoin, miten talousneuvoja on suositellut. En osta monia erilaisia omaisuuslajeja. Mieluummin keskityn. Tosiasiassa minun tapani päästä eteenpäin on keskittyä, ei hajauttaa.

Yksi parhaimmista määritelmistä, joita olen kuullut sanalle ”Focus” (keskittyä), on, että se on oikeasti lyhenne:

F = Follow = Seuraa
O = One = Yhtä
C = Course = Kurssia
U = Until = Kunnes
S = Successful = Onnistut

Tätä minä olen tehnyt. Vuosia sitten sijoitin kiinteistöihin, kunnes menestyin. Tänä päivänä sijoitan edelleen kiinteistöihin. Kun halusin oppia joukkovelkakirjoista, sijoitin niihin kunnes menestyin. Kun olin onnistunut sijoituksissa joukkovelkakirjoihin, päätin etten oikein pidä niistä enkä sijoittanut niihin enempää. Olen onnistuneesti vienyt kaksi yritystä startupista pörssiin. Tein miljoonia ja olin menestynyt, mutta päätin, etten halua tehdä tuota prosessia enää.

Tänä päivänä suosin edelleen kiinteistöjä. Minulle hajauttaminen on suojausasenne, joten en näe vipuvaikutusta hajauttamisessa. Useimmille ihmisille hajauttaminen on hyvä strategia vain siksi, koska se suojaa sijoittajia itseltään sekä epäpäteviltä tai häikäilemättömiltä neuvonantajilta.

Tämä perinteinen talousneuvojan vinkki kovasta työskentelystä, lainan poismaksusta, pitkäjänteisestä sijoittamisesta ja hajauttamisesta on hyväksi keskivertosijoittajalle – eli passiiviselle sijoittajalle, joka yksinkertaisesti antaa pienen rahasumman muiden hoidettavaksi. Se on myös hyvä vinkki ihmiselle, joka on rikas, mutta ei vaurauden ammattilainen kuten huippu-urheilijat ja perintörikkaat lapset.

Tärkeintä on löytää hyvä talousneuvoja. Tällä tiellä on kuitenkin hyvin vähän vipuvaikutusta – ja vipuvaikutus on avain suureen vaurauteen.

VIPUVAIKUTUS ON AVAIN

Siitä lähtien, kun ihmiset asuivat luolissa, ovat he etsineet vipuvaikutusta. Kaksi ensimmäistä vipuvaikutuksen muotoa olivat tuli ja keihäs. Ne antoivat ihmisille vipua heidän ankarissa olosuhteissaan. Kun lapsi kykeni, vanhemmat pystyivät opettamaan häntä tekemään tulen ja käyttämään keihästä suojana sekä metsästyksessä. Vuosia myöhemmin keihäs pieneni ja niin jousi sekä nuoli kehitettiin – vipuvaikutuksen myötä. Edelleen, yksi vipuvaikutuksen merkityksistä on tehdä vähemmällä enemmän. Jousi ja nuoli ovat esimerkki enemmän tekemisestä vähemmällä.

Ajan myötä ihmiset käyttivät edelleen aivojaan kehittääkseen vipuvaikutusta. Hevosratsastus oli yksi voimakas vipuvaikutuksen muoto. Hevosta ei vain käytetty kuljetuksissa ja maanviljelyksessä vaan hevosesta tuli voimakas sota-ase.

Kun ruuti kehitettiin, hallitsija, jolla oli kanuunat hallitsi kanuunattomia muita hallitsijoita. Alkuperäisväestöt kuten amerikanintiaanit, havajilaiset, Uuden-Seelannin maorit, Australian aborginaalit ja monia muita kulttuureita hallittiin ruudilla.

Vasta sata vuotta sitten autot ja lentokoneet korvasivat hevosen. Jälleen kerrat vipuvaikutuksen uusia muotoja käytettiin rauhanomaisiin tarkoituksiin sekä sodassa. Nykypäivänä mailla, joilla on suurimmat öljyvarannot omaavat suurimman vivun ympäri maan.

Radio, televisio, puhelin, tämä tietokone, jolla tätä kirjoitan sekä internet ovat kaikki vipuvaikutuksen muotoja. Jokainen uusi läpimurto lisää vaurautta ja valtaa niille, joilla on pääsy ja koulutus käyttää näitä vipuvaikutteisia työkaluja.

Jos haluat tulla rikkaaksi etkä maailmanlaajuisten muutosten uhriksi, on tärkeää, että kehität kaikkein mahtavinta vipua; mieltäsi. Jos haluat olla rikas ja pitää vaurautesi, sinun mielesi – taloudellinen koulutuksesi – on kaikista mahtavin vipusi.

Sekä Donaldilla, että minulla oli rikkaiden isien etu, jotka esittelivät meille rahan maailman. Mutta kaikki mitä isämme pystyivät tehdä, oli esitellä – meidän piti silti tehdä oma osamme. Meidän piti silti opiskella, oppia, harjoitella, korjata ja kasvaa. Aivan kuten äiti ja isä luolassa opettivat lapsiaan tulenteon ja keihään käytön. Meillä oli rikkaat isät, jotka opettivat meidät käyttämään rahaa ja mieltämme tullaksemme rikkaiksi.

Kuulen joidenkin teidän sanovan: ”Mutta ei minulla ole rikasta isää. En syntynyt kiinnostumaan rahasta. Minulla ei ole hyvää koulutusta.” Tämäntyylinen ajattelu saattaa olla syy miksi mahdollisuutesi saavuttaa ja (mikä vielä tärkeämpää) säilyttää hyvä vauraus ovat pienet. Ne voivat olla pienet koska käytät suurinta omaisuuttasi, mieltäsi, itseäsi vastaan. Käytät mieltäsi tehdäksesi mieluummin tekosyitä kuin rahaa.

Muista, mielesi on mahtavin vipusi. Mutta kaikki vivut toimivat kahteen suuntaan – hyvään tai pahaan. Aivan kuten velkaa voi käyttää rikastumiseen, sitä voi käyttää myös köyhtymiseen.

Minulla ei ollut hyvää koulutusta, vaikka olin syntynyt rikkaaseen perheeseen. Ainoa asia, mitä minulla on, oli rikas isä, joka opetti minua käyttämään mieltäni rahantekoon.. ja lopettamaan selittelyn. Rikas isä vihasi tekosyitä. Hänellä oli tapana sanoa; ”Tekosyyt ovat turhanpäiväisiä. Siksi menestymättömillä ihmisillä on niin paljon tekosyitä. Jos et pysty hallita mieltäsi, et voi hallita elämääsi.”

Nykypäivänä, kun tapaan onnettoman, sairaan ja varattoman ihmisen – tiedän kaiken sen johtuvan yksinkertaisesti siitä, että hän on menettänyt mielenhallintansa – suurimman työkalun, jonka Jumala on meille antanut. Vaikka meillä Donaldin kanssa on tänä päivänä rahaa, olemme molemmat kokeneet taloudelliset tappiomme. Jos olisimme käyttäneet mieltämme syyttääksemme muita tai tekosyiden keksimiseen – olisimme molemmat köyhiä nyt.

OLEMME KAIKKI SYNTYNEET RIKKAINA

Joten meidän viestimme sinulle on sama minkä saimme rikkailta iseiltämme: ”Me olemme kaikki syntyneet rikkaina. Meille on annettu kaikista voimakkain vipu päällä maan, mielemme. Joten käytä mieltäsi vipuna rikkauteen mieluummin kuin tekosyihin.”

Ihmiset, jotka eivät sijoita ollenkaan.

Ihmiset, jotka sijoittavat menettämättä.

Ihmiset, jotka sijoittavat voittaakseen.
-> Katsokaa tätä neuvoa myyntipuheena; ”Anna rahasi minulle vuosien ajan ja minä veloitan maksut pitkällä aikavälillä.” Sanon sitä myyntipuheeksi, koska ”sijoitus pitkällä aikavälillä” on kuin lentoyhtiö tarjoaisi sinulle ”jatkuvan matkustajan” sarjalippua – he haluavat sinut elinikäiseksi, lojaaliksi, maksavaksi asiakkaaksi.
Se tarkoittaa myös, että he voivat veloittaa maksuja pitkällä aikavälillä. Tämä on kuin maksaisit kiinteistönvälittäjällesi provisiota siitä, että hän myi sinulle talosi ja sitten maksat palkkiota hänelle niin kauan kuin asut talossa.

Rahastot eivät välttämättä tuo näkyville säilytyskulujaan yhtä hyvin kuin muut sijoitukset. Vaikka minua ei haittaa maksaa palkkioita, en tykkää maksaa palkkioita keskivertosuorituksesta.

Alkuperäinen artikkeli: https://www.richdad.com/resources/articles/we-are-all-born-rich?
fbclid=IwAR10wXZtPzr1mMxlHmHZwIeWkJyxI9KV7Brk3njHURxfEHehCL4Eno3GXTU

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €