Menot ja tulot parisuhteessa

Pariskunnilla on aina yhteisiä menoja ja sitten molemmilla osapuolilla on omia menoja. Tänään kirjoitan siitä, miten meidän parisuhteessamme on menetelty rahojen kanssa. En siis anna toimintaohjeita, vaan kerron miten meillä on jaettu taloudellisia menoja. Näistä voit poimia itsellesi kohtia, mikäli koet jonkin keinon hyväksi.

Suurimmat ja säännölliset yhteiset menot

Suurin yhteinen meno meidän taloudessamme on vuokra ja se on meillä jaettu tasan. Molemmat siis maksavat oman puolensa vuokrasta. Vuokran lisäksi pakollisia menoja ovat vesimaksut, sähkölasku ja kotivakuutus. Vesimaksu maksetaan meillä ennakkona henkilöä kohden, joten sen maksaa molemmat omalta osaltaan. Mikäli vesilaskun tasauksessa tulee maksettavaa lisää, niin ne maksamme toki puoliksi. Kotivakuutus on ollut minun vastuullani, mutta sähkön maksamme taas puoliksi.

Ruokaostokset olemme hoitaneet niin, että yhteiset ruoat maksamme suunnilleen puoliksi, niin kuin myös muut yleiset taloustavarat. Välillä toki toinen maksaa enemmän ja toinen vähemmän, mutta emme kirjaa pidä, montako euroa toinen on enemmän maksanut. Jos joskus toinen käy yksin hoitamassa kauppaostokset, niin seuraavan kauppareissun on sitten hoitanut toinen osapuoli.

Sellaiset ruoat, joita syön vaikka vain minä – kuten rahkat, jogurtit ja töihin otettavat eväät, maksetaan itse. Pääasiassa meillä molemmat syövät eri jogurtteja (minä otan töihin mukaan vähän isomman ja arvokkaamman välipala jogurtin), niin olisi väärin maksattaa näitä yhteisinä menoina. Molemmat viemme töihin mukanamme pääasiassa kotiruokaa, mutta jos haluaa jotakin muuta, niin se on oma hankinta.

Olet varmasti kuullut joskus kysyttävän: Raha vai Rakkaus? Mutta miksi kysymme näin – eihän nämä kaksi asiaa sulje toisiaan millään lailla pois? Lue lisää pohdintaa asian tiimoilta tästä.

Nyt kun joku miettii, miten tällaiset ostokset saadaan hoidettua mitenkään tasapuolisesti, niin tässä tulee vastaus. Me menemme itsepalvelukassalle ja valloitamme omaan käyttöömme kaksi vierekkäistä paikkaa. Ostokset laitamme meidän väliin ja molemmat alkaa lukemaan tuotteita samalla katsoen toisen näytöstä, että summat menevät suhteellisen tasan. Simppeli keino laittaa ostokset puoliksi, kun vähän harjoittelee.

Kuinka jakaa parisuhteen menot?

Satunnaiset menot

Omat harrastukset maksamme itse. Meillä on esimerkiksi koira, joka on tyttöystäväni vastuulla, joten hän hoitaa koiran kulut (ruoat, eläinlääkärit, jne.). Minulla taas on auto ja teen sivuhomminani ruokapöytiä, niin näiden menot maksan minä itse. Samoin vaatteet ja muut henkilökohtaiset ostot ovat täysin molempien omalla vastuulla.

Huonekalut ja muut yhteiset tarpeelliset ostokset olemme pyrkineet jakamaan puoliksi, mutta jos esimerkiksi toinen haluaa jonkin elementin kodin sisälle, mikä ei toisesta ole tarpeellinen, niin se on ostettava itse. Jokin aika sitten meille haluttiin hylly seinälle, joka ei ollut minusta tarpeellinen ostos, niin hän kävi hyllyn ostamassa itse. Minä sitten osallistuin omalta osaltani asentamalla hyllyn oikeaan kohtaan seinälle.

Treffeillä käydessämme olemme maksaneet illan menot vuoron perään. Näin ovat menot tämänkin suhteen menneet suhteellisen puoliksi. Yhteisiä menoja ne treffitkin ovat ja on mielestäni turhaa lähteä edes ulos, jos ei toisella olisi siihen varaa. Ei eletä yli varojen!

Sinkkuna eläminen saattaa joskus tuntua kalliilta – esimerkiksi hotellihuoneen hinta yhdelle henkilölle ei ole puolet kahden hengen huoneesta! Lue lisää muista sinkkuuden aiheuttamista kustannuksista tästä.

Miten sitten tulopuoli?

Että voi olla menoja, niin täytyy olla tuloja. Me emme kumpikaan halua olla toistemme elätettävänä, vaan mikäli tilanne vaatisi, niin tulisimme myös toimeen omillamme. Pidämme siis omat rahat ominamme. On myös parempi, ettei ole riippuvainen toisen tuloista, vaan hallitsee omat tulonsa ja pitää menot tasapainossa niihin.

On myös hyvä käydä keskustelu, kuinka raha-asiat hoidetaan, jos toinen tienaa enemmän. Haluaako suhteuttaa tulot menoihin vai maksetaanko ne edelleen tasan? Meillä ne maksetaan tasan. Asiasta on sovittu näin ja täten siitä ei tarvitse riidellä eikä olla katkera, mikäli toinen tienaa enemmän.

Kannattaako olla yhteinen tili?

Lahjoihin esimerkiksi jouluna olemme sopineet budjetin, minkä alle lahjan tulisi olla. Tämä on kuitenkin toiminut hiukan huonosti – milloin kummankin puolelta. Mitään ylilyöntejä ei ole tullut lahjojen suhteen, vaan budjetti on voinut mennä yli vaikkapa kymmenellä eurolla, kun onkin ostanut juuri sen lahjan, mikä on mielessä ollut.

Meillä siis menee menot melko lailla puoliksi kaiken yhteisen osalta. Henkilökohtaiset ostot ovat omalla vastuulla ja niihin ei toisiamme sotketa. Toivottavasti sait kirjoituksesta jonkin ajatuksen, millä voisi parantaa myös teidän yhteistä talouttanne.

Joona Varis
Artikkelin on kirjoittanut Joona Varis.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €