Mihin minä sijoitan?

12 vuotta sitten päädyin pankkialalle töihin. Aloitin ihan lattialta, asiakasneuvojana ja kassatyöstä, harjoiteltuani sitä 2 vuotta heittäydyin sijoituksien maailmaan ja minusta tuli sijoitusneuvoja. Nykyään olen jatkanut uraani pankissa ja olen tällä hetkellä riskienhallintapäällikkö. Mutta ne pari vuotta, jolloin möin sijoituksia, antoivat itselleni kipinän lähteä mukaan ja aloittaa oma sijoittaminen.

Minulla ei ole koskaan ollut mitään suuria summia sijoittaa. Mietin, että mikä on se summa, mitä minä pystyn kuukausittain sijoittamaan. Muistan, että kuin aloitin niin pienin summa, mitä rahastoihin sai laittaa, oli 30 euroa – eli euron päivässä ja sillä minäkin lähdin liikkeelle. Olen aina neuvonut omia asiakkaitani niin, että sijoita sellainen summa kuukaudessa mikä ei harmita, jos sen häviää. Koska sijoituksethan voivat hävitä. Kaikella on riskinsä ja arvo voi tippua.

Mikä on hyvä sijoitus?

Täältä löydät lisää käytännön esimerkkejä siitä, miten voit aloittaa sijoittamisen eri omaisuuslajeihin.

Mistä minä lähdin liikkeelle?

Lähdin liikkeelle ihan perinteisistä rahastoista. Oman pankin korkorahasto oli ensimmäinen kohde, mihin sijoitin. Vaikka pienellä summalla lähti liikkeelle, oli hauska katsoa, miten rahat kasvoivat. Oli hyvä aika sijoittaa kuin aloitin, joten arvonnousua oli. Tästä syntyi kipinä ja tein eläkevakuutuksen sekä sijoitusvakuutuksen. Vakuutuksien sisällä pystyi sijoittamaan eri rahastoihin ja muuttamaan sijoituksien suhdetta ilman, että siitä syntyi verotettavaa voittoa. Verotettava voitto syntyi vasta, kun sijoituksesta nosti ulos rahat.

Sijoitusvakuutuksen sisällä olen ottanut enemmän riskiä, kuin pelkässä rahastossa. Laitoin rahat osakerahastoihin vakuutuksen sisällä, mutta kuitenkin hajautetusti. Yhtäkkiä havahduin siihen, että laitoinkin jo 150 euroa kuukaudessa säästöön. Minulla ei oikeastaan missään vaiheessa ollut mitään suunnitelmaa sille, että mihin minä säästän. Kun minulla muuttui työtehtävät, niin lopetin seuraamasta sijoituksiani viikoittain. Edelleen säästin ja minulla oli maailman paras asiakasvastaava, joka kerran vuodessa oli minuun yhteydessä ja katsoimme sijoitukset läpi. Siellä ne vaan jatkoi kasvamista.

Pari vuotta sitten rupesi osakemarkkinat kiinnostamaan uudestaan. Töissä oli niin paljon puhetta osakemarkkinoista, että väkisinkin oli taas pakko ruveta selailemaan Kauppalehteä ja Talouselämä -lehtiä. Tällä kertaa lähdin osakkeita ostamaan. Vieläkään minulla ei ollut mitään suuria yksittäisiä summia lähteä sijoittamaan, vaan olen edelleenkin piensijoittaja. Laitoin palkastani noin 200 € kuussa osakkeisiin. Mihin sitten sijoitin? Yrityksiin jotka tunsin. Mietin esimerkiksi mitä asioita tulemme aina tarvitsemaan? Mitkä yritykset ovat minulle tuttuja? Suurimaksi osaksi olen sijoittanut perusteollisuuteen Suomessa. 

Tällä hetkellä minulla on hyvin hajautettu salkku, sieltä löytyy suoraa rahastosijoittamista, eläkevakuutus, sijoitusvakuutus, osakkeet sekä yksi säästötili. Kuukaudessa minulla menee tämän ylläpitämiseen noin 300-500 €.

Miten paljon sijoitan?

Palkan tultua tilille, niin sieltä menee automaattisesti minun kuukausittain menevät sijoitukseni ja sitten vielä suoraveloituksena kolmelle tilille summat.

Sijoittaminen ei ole pelkästään rahoitusinstrumentteihin sijoittamista. Minun mielestäni on myös muistettava sijoittaa itseensä. Omalle koulutustilille säästän rahaa, jotta voin käydä koulutuksia, jotka liittyvät rahaan, sijoittamiseen tai itsensä kehittämiseen. Sieltä maksan myös kirjallisuutta, jotka liittyvät näihin asioihin. 

Miten aloittaa sijoittaminen?

Minun viisi parasta vinkkiäni kaikille koskien sijoittamista:

1. Kyllä, kaikki voivat sijoittaa. Ota apua omasta pankistasi tai rahavalmentajalta. Mieti heidän kanssaan yhdessä, mikä olisi sinun sijoitussuunnitelmasi ja mikä kohde sopisi sinulle.

2. Pienelläkin summalla voi lähteä liikkeelle, niin minäkin tein. Mikä on sinun summasi, minkä kuukaudessa voit sijoittaa ilman, että elämäntasosi kärsii?

3. Sijoita asioihin, jotka laskelmien mukaan tuottavat.   

4. Sijoittamisen pitää olla hauskaa, sen ei ole tarkoitus pilata yöuniasi. Joten älä laita kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauta sijoitukset eri instrumentteihin.  

5. Muista myös sijoittaa itseesi. Mieti oma tavoite sijoittamisen suhteen ja kun se on saavutettu, palkitse itsesi. Elämä ei ole kärsimistä vaan siitä pitää nauttia!

Pohdiskelin aiemmin, voisimmeko me suomalaiset säästää enemmän. Tästä pääset lukemaan ajatuksiani aiheesta.

Tove Sjöberg
Artikkelin on kirjoittanut Tove Sjöberg.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €