Miksi haluaisit olla yrittäjä?

Motivoiko nykyinen työsi sinua? Oletko tyytyväinen palkkaasi? Voitko muuttaa nykyisessä työssäsi tehtäviä tai voitko pyytää lisää palkkaa? Saatko toteuttaa itseäsi siinä, mitä teet? Näihin kysymyksiin vastaamalla saatat haluta muutosta elämään, mutta vaihtamalla työpaikkaa, et välttämättä ole sen tyytyväisempi tai saa sen parempaa palkkaa. Onko sinulla joskus ollut ajatus yrittäjyydestä? Voisiko yrittäjyys olla sinun juttusi? Jos sinulla on ollut ajatuskin yrittäjyydestä ja olet ehkä kypsynyt tälle ajatukselle, niin miksi yrittäjyys ei voisi olla vaihtoehto palkkatyölle?

Hyviä syitä olla yrittäjä on monia!

Yrittäjänä voit tehdä päätökset itsenäisesti. Sinä olet itsesi pomo ja päätät kaikesta mitä teet. Jokainen päätöksesi on silloin erityisen tärkeä, jotta yritys voi menestyä. Vaikka vastuuta onkin enemmän ja vastuu voi tuntua pelottavalta, ei kannata tässä kohtaa vielä lähteä peruuttamaan. Ajan kanssa sinusta tulee viisaampi ja opit koko ajan lisää liiketoiminnan erilaisista kiemuroista.

Lisäksi voit päättää itse työaikasi. Meillä jokaisella on erilaisia tapoja tehdä työtä tehokkaammin. Sinulle voi olla helpompaa herätä “kukonlaulun aikaan” ja tällöin voit myös lopettaa työpäivän aikaisemmin. Tai ehkä teet tehokkaammin töitä iltaisin tai jopa öisin. Riippuen tietenkin siitä, mitä työtä teet. Jos sinulla on myymälä, jossa palvelet asiakkaita, on tilanne hiukan erilainen. Mutta silloinkin voit vaikuttaa liikkeen aukioloaikoihin.

Halu lähteä yrittäjäksi saattaa yllättää – lue tästä Marjutin tarina, kuinka hän lähti osa-aikaiseksi yrittäjäksi palkkatyön ohelle!

Yrittäjänä voit myös tehdä enemmän rahaa, kuin palkkatyössä. Mitä enemmän panostat työhösi tai mitä tehokkaampi olet, niin sitä enemmän voit tehdä rahaa. Aika harvassa työpaikassa saat enemmän rahaa, vaikka tekisit enemmän töitä. Liikeideaa voi aina kasvattaa – siinä voi olla useampia kerroksia. Sinulla voi olla kivijalkamyymälä ja tämän lisäksi verkkokauppa. Lisäksi sinulla voi olla jälleenmyyjiä. Ihan alkuun voit toimia kotimaassa ja kun liiketoiminta kasvaa, niin voit laajentaa toimintaa ulkomaille.

Eikö tässä ole jo riittävästi hyviä syitä olla yrittäjä?

Et tarvitse isoja säästöjä tai isoa pääomaa lähteäksesi yrittäjäksi

Se miten isosti lähtee tekemään, vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon tarvitset pääomaa heti alkuun. Jos sinulla ei ole isoja säästöjä, niin yhtiömuodoksi ainakin alkuun kannattaa ottaa toiminimi. Toiminimellä yritys ei vastaa omaisuudellaan kaikesta yritystoiminnastaan. Osakeyhtiössä on muutenkin erilaisia vastuunalaisuuksia verrattuna toiminimeen. Mitä pienemmät aloituskustannukset, sitä parempi.

Pieni pääoma

Ja jos et tarvitse kivijalkamyymälää, on huomattavasti helpompi perustaa yritys. Tällöin sinulla ei ole heti isoja kiinteitä kuluja, kuten liiketilan vuokraa maksettavanasi. Verkkokauppa tai muu vastaava yritys, joka toimii netin kautta, voi olla helpompi tapa lähteä liikkeelle yrittäjänä.

Mutta aina olisi hyvä olla puskuria, eli ylimääräistä rahaa yllättäviin menoihin. Mitä vain voi tapahtua, jos vaikka sairastut. Tätä varten kannattaa toki hankkia vakuutukset, joilla voit turvata elantosi, jos sairastut tai loukkaat itsesi vakavasti.

Mene kohti pelkojasi

Toki et voi lähteä yrittämään ilman liikeideaa. Sinulla täytyy olla jokin ajatus, jossa näet jotain potentiaalia. Vielä parempi, jos olet löytänyt idean, jota ei vielä ole olemassa. Jos tällainen ajatus löytyy, olet jo askeleen edellä yrittäjäksi. Mutta älä anna pelkojen ohjata liikaa ajatuksiasi. Tee kunnon suunnitelmat ja näytä niitä sellaisille ihmisille, jotka ymmärtävät niistä asioista. Jos saat useammalta ihmiseltä vihreää valoa, niin anna mennä. Ole rohkea ja kokeile, jos riskit eivät ole liian suuret.

Muista kuitenkin, että kannattaa luottaa myös omiin tuntemuksiinsa. Joku toinen ei välttämättä näe samaa potentiaalia, kuin itse näet. Ja tämä ei aina tarkoita sitä, etteikö liikeideasi voisi toimia.

Yrittäjänä voit menestyä ja tehdä rahaa. Jos liikeidea toimii ja saat sen markkinoitua hyvin, se voi menestyä. Mutta tämä kaikki vaatii paljon aikaa ja työtunteja. Se vaatii myös pettymyksiä, koko matka on ylä- ja alamäkiä. Yrittäjänä ei kannata pelästyä vastoinkäymisiä heti, kun niitä tulee eteen. Kaikista virheistä oppii ja ne auttavat sinua menestymään sekä pääsemään eteenpäin.

Jos et ole valmis uhraamaan enemmän aikaasi, voi olla parempi unohtaa tämä ajatus. Yrittäjyys ei kuitenkaan sovi kaikille. Mutta jos olet valmis tekemään töitä, voit työllistää itsesi ja jopa muitakin ihmisiä. Voit toteuttaa itseäsi ja olla luovempi kuin missään muualla.

Voit tavata matkan varrella upeita ihmisiä, jotka antavat sinulle energiaa ja ideoita kehittää itseäsi. Voit haastaa itseäsi enemmän, kuin olisit uskonut edes haluavasi. Löydät itsestäsi aivan uusia puolia ja ulottuvuuksia, jotka kasvattavat sinua ihmisenä.

Heräsikö ajatus yrittäjyydestä, mutta et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle? Tästä pääset lukemaan käytännölliset ohjeet toiminimen perustamiseksi!

Miten tiedän tämän kaiken?

Tämän kaiken voin allekirjoittaa, sillä olen itse yrittäjä. Vielä mielestäni hyvin tuore sellainen. Vielä on paljon opittavaa ja on niitä kertoja, kun olen miettinyt, että onko tässä mitään järkeä jatkaa? Aina olen kuitenkin muistuttanut itseäni siitä, miksi joskus lähdin tälle tielle. En haluaisi tehdä mitään muuta. Toisin sanoen, haluan olla yrittäjä nyt ja tulevaisuudessa.

Mutta tärkeintä on halu oppia. Ja tässä kohtaa olen lähtenyt itseäni kehittämään. Olen lähtenyt opiskelemaan asioita, jotka ovat täysin vieraita itselleni. Tässä ajatuksena se, että aina voi oppia jotain uutta. Opiskelemalla voin joko kehittää nykyistä yritystäni tai sitten voin löytää aivan uuden tavan yrittää.

Ja mikä parasta, voin opettaa kaiken oppimani jollekin toiselle. Voin opettaa kaiken minkä tiedän ja olen kokenut itse. Mikä olisi sen parempaa? Voin kertoa oman tarinani yrittäjänä, vaikka tiedän, että sen jälkeen tulee vielä monta tarinaa. Mikä olisikaan palkitsevampaa, kuin onnistua motivoimaan toista ihmistä hänen tiellään menestykseen?

Jos siis ensimmäinen yritys ei ole menestys, niin toinen tai kolmas voi olla.

Ja tällä tarkoitan, että aina ei ensimmäisellä yrityksellä menesty. Mutta jos oikein paljon haluaa jotain, niin kaikki on mahdollista. Luota itseesi ja ole valmis oppimaan ja löytämään uusia tapoja mennä eteenpäin.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €