Miksi inflaatio iskee, vaikkemme niin haluaisi?

Rahan arvo on suunniteltu heikkenemään vuosi vuodelta ja sen arvo perustuu ihmisten väliseen luottamukseen. Inflaatio on taloustermi – sana, joka jokaisen olisi hyvä ymmärtää. Se tarkoittaa yleisen hintatason nousua, sekä näin ollen ostovoiman heikkenemistä. Kyse on siis rahan arvosta. Toisin sanoen inflaation vaikutuksesta yhdellä eurolla saa tänään ostettua vähemmän kuin ennen, eli rahan arvo on laskenut.

Esimerkkinä voidaan ajatella maitolitraa, jonka hinta on euro tänä vuonna. Tällöin saat kymmenellä eurolla 10 litraa maitoa. Vuoden päästä purkin hinta nousee ja litra maitoa maksaa 1,20€, jolloin kymmenellä eurolla saat enää 8,3 litraa. Inflaation vaikutuksen näkee selvemmin, kun vertailee hintoja esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden ajalta tai vieläkin pidemmällä aikajanalla. Inflaatioon vaikuttavat monet tekijät ja näiden arvioiminen saattaa olla haasteellista jopa alan ammattilaisille.

miksi inflaatio on olemassa

Inflaatiota on monenlaista

Hintojen nousu on kaikesta huolimatta olennainen osa markkinataloutta. Kustannusinflaatiosta voidaan puhua, kun tuotteiden parannuksista johtuen hinnat nousevat. Tällöin niiden tuotantokustannukset nousevat ja pakottavat nostamaan hintoja. Tuoteparannuksista johtuva hintojen nousu ei kuitenkaan aina ole suoranaista inflaatiota. Kustannusinflaatiota voidaan hillitä esimerkiksi laskemalla verotuksen tasoa ja säätelemällä kilpailua, jotta tuotantokustannusten nousu saadaan aisoihin. Kun tuottavuus kasvaa, myös palkat voivat nousta, mikä puolestaan jälleen voi nostaa myös tuotteiden hintoja.

Voidaan puhua myös odotusinflaatiosta, kun edellä mainittua tapahtumaa pyritään ennakoimaan. Mikäli inflaatio kasvaa liikaa, se alkaa olla haitta taloudelle. Maan talouden hintakilpailukyky heikkenee, jos hinnat nousevat nopeammin, kuin muissa maissa. Hyödykkeitä on silloin vaikea saada kaupaksi ulkomaille.

Kevät tuo mukanaan myös veroilmoituksen teon – oletko jo käynyt lukemassa kirjoituksemme siitä, miksi jokaisen pitäisi edes vähän suunnitella verotustaan ja hyödyntää kaikki vähennykset? Jos et, pääset lukemaan artikkelin tästä.

Kysyntäinflaatioksi kutsutaan sitä, kun tuotteilla on niin suuri kysyntä, ettei niitä pystytä valmistamaan tarvittavaa määrää. Myös tämä aiheuttaa hintojen nousua, kun tuotteesta ollaan valmiita maksamaan enemmän. Kysyntäinflaatioon voidaan kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan lisäämällä tuotantoa, palkkaamalla lisää työvoimaa ja hyödyntämällä olemassa olevia raaka-aineita yhä paremmin.

Syyt inflaation takana

Ehkä yleisin syy inflaation aiheutumisen taustalla on myös useiden asiantuntijoiden mukaan monetaarinen inflaatio. Tähän vaikuttaa se, kuinka paljon rahaa painetaan ja lasketaan liikkeelle eli se, kuinka paljon rahaa liikkuu markkinoilla. Yleensä siis liian paljon, mikä aiheuttaa sen arvon laskemista.

Keskuspankkien omistajilla ja sen yksityisillä osakkailla on valta rahan painamiseen. Moni on varmasti miettinyt, mikseivät valtiot paina lisää rahaa, kun valtiolla on niin paljon velkaa? Tai esimerkiksi nyt vallitsevassa koronatilanteessa voisi toivoa, että rahaa vain painettaisiin lisää, jotta sitä riittäisi vaikeissa tilanteissa selviytyville ihmisille, kun töistä ja tulonlähteistä on joutunut syystä tai toisesta luopumaan. Tällaisen toiminnan seurauksena olisi mahdollisesti kuitenkin jopa hyperinflaatio, joka laskisi rahan arvoa ja ostovoimaa merkittävästi. Tästä puolestaan seurauksena olisi todennäköisesti hurja hintojen nousu, mikä ei kuitenkaan auttaisi tässä tilanteessa.

miten suojautua inflaatiolta

Hyperinflaatiosta hyvänä esimerkkinä on, kun ensimmäisen maailmansodan alettua inflaatio kiihtyi ja korotti hintatason kymmenkertaiseksi neljän vuoden kuluessa. Myös toista maailmansotaa seurasi inflaatio, joka korotti hintoja jopa 60%.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen inflaatio oli sen verran dramaattinen, että sitä kutsutaan hyperinflaatioksi, sillä tuona aikana edes kottikärrykuormallinen rahaa ei riittänyt ruuan ostamiseen. Euroopan Keskuspankki voi säädellä monetaarista inflaatiota esimerkiksi korottamalla ohjauskorkoa. Tämä vaikuttaa yleisesti lainojen korkoihin. Korkeammat lainakorot hillitsevät kotitalouksien halukkuutta rahan lainaamiseen ja samalla käytettävissä olevan rahan määrä vähenee, kun olemassa olevien lainojen lyhennykset syövät käyttörahaa.

Tiedätkö, mitä ovat oman talouden avainluvut? Tästä pääset lukemaan, mitä avainluvut ovat ja mihin niitä tarvitaan.

Suurimmin inflaatiosta kärsivät ne, jotka säästävät rahaa tililleen, sillä säästössä olevilla rahoilla et saa enää esimerkiksi vuoden päästä samaa hyödykemäärää ostettua itsellesi, mitä tällä hetkellä voisit saada. Toki myös lainanottajat ja sijoittajat voivat joutua inflaation epäoikeudenmukaisuuden kohteeksi, mutta tietämällä asioista ja tuntemalla oman taloutesi tarpeeksi hyvin, sinulla ei ole hätää. Inflaatio on yksi hyvä syy opetella tuntemaan raha-asioita maailmanlaajuisesti ja etenkin tärkeää on tuntea oma taloutesi, niin selviät maailman talouden pyörityksessä.

Pirjo Ruhkala
Artikkelin on kirjoittanut Pirjo Ruhkala.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €