Miksi kukaan valitsisi rahastosijoittamisen osakesijoittamisen sijaan?

On olemassa monia syitä, miksi henkilö valitsee ostaa rahastoja osakkeiden sijaan. Tunnetuimmat edut ovat rahastojen tarjoama monipuolisuus, mukavuus ja alhaisemmat kustannukset.

Monien asiantuntijoiden mielestä melkein kaikki osakekannan hajauttamisen edut (hyödyt, jotka tulevat ostaessa useita erilaisia osakkeita eri toimialojen yrityksistä) toteutuvat täysin, kun salkussa on noin 20 eri toimialojen osakkeita. Tuolloin suurin osa sijoittamisen riskistä on hajautettu. Säilyvän riskin sanotaan olevan systemaattinen tai koko markkinoiden laajuinen. Koska moni välittäjä kuitenkin veloittaa saman kulun yhden osakkeen tai 5000 osakkeen ostamisesta samasta yrityksestä, voi aloittelevalle sijoittajalle olla hankalaa & kallista ostaa 20 eri yrityksen osakkeita.

Rahastosijoittamisella eroon monimutkaisesta päätöksenteosta

Rahastosijoittamisen helppous ja mukavuus on varmasti yksi pääsyistä, miksi sijoittajat valitsevat laittavansa pääomansa niihin suorien osakeostojen sijaan. Osakesalkun pääoman riittävä hajauttaminen ja yksittäisten osakkeiden tutkiminen, jotta löytäisi parhaiten kasvavat yritykset, sekä markkinoiden jatkuva seuraaminen vie paljon aikaa. Monet ihmiset omistavat uransa osakemarkkinoille, mutta silti moni päätyy menettämään sijoituksensa. Vaikka sijoittaminen rahastoihin ei takaa sijoituksiesi kasvua ajan saatossa, on se kuitenkin tapa välttää monimutkaista päätöksentekoa, mitä osakesijoittamisessa joutuu tekemään.

Monet sijoitusrahastot, kuten sektorirahastot, tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden ostaa tiettyä toimialaa tai tietyn kasvustrategian osakkeita kuten aggressiivista kasvurahastoa tai arvorahastoa. Jos haluat seurata markkinaa, voit ostaa indeksirahastoa. Voit hajauttaa muihinkin omaisuuslajeihin ostamalla joukkovelkakirjarahastoa, joka sijoittaa vain korkotuloihin.

Joidenkin sijoittajien mielestä sellaisten rahasto-osuuksien ostaminen, mitkä sopivat heidän sijoitussuunnitelmaansa, on helpompaa kuin selvittää mitä yritykset, joihin rahasto sijoittaa, todellisuudessa tekevät ja onko se laadukas sijoitus. He jättävät mielellään tutkimuksen ja päätöksenteon jonkun muun tehtäväksi.

Sijoittajan on aina huomioitava kauppojen kulut

Jatkuvien osakekauppojen kulut voivat nousta yksittäisille sijoittajille nopeasti suuriksi. Osakekurssin noususta saadut voitot voivat mitätöityä kulujen takia. Paljon kauppaa tekevien sijoittajien kannattaakin tarkistaa välityspalkkiot aika ajoin. Moni pankki myös tarjoaa erilaisia palvelupaketteja kaupankäyntivolyymin mukaisesti.

Sijoitusrahastoissa kulut jaetaan kaikkien rahastoon sijoittaneiden kesken, jolloin henkilökohtainen kulu on pienempi. Moni täyden palvelun välittäjäyritys tienaa rahansa näistä kaupankäyntikuluista ja he rohkaisevat heille työskenteleviä välittäjiä tekemään kauppaa asiakkaidensa osakkeilla säännöllisesti. Vaikka välittäjän antamat vinkit auttavat monia asiakkaita tekemään fiksuja sijoituspäätöksiä, monen sijoittajan mielestä välittäjästä saatava taloudellinen hyöty ei kuitenkaan kata kustannuksia.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että rahastosijoittamisessa on myös haittapuolensa, joten aivan kuten missä tahansa päätöksenteossa, itsensä kouluttaminen ja tarjolla olevien vaihtoehtojen oppiminen & tutkiminen on paras tapa edetä.

Suurimmalla osalla netin välittäjistä on rahastoesitteet sivuillaan, minkä avulla voit löytää sinulle sopivan rahaston. Voit myös etsiä rahastoja, joita voit ostaa kuluitta tai rahastoja, joilla on alhaiset kulut. Rahastojen tutkiminen ja hakeminen auttaa sinua myös löytämään sosiaalisesti vastuulliset rahastot.

Alkuperäinen artikkeli: https://www.investopedia.com/ask/answers/05/062305.asp

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €