Miksi kultaan kannattaa sijoittaa, vaikka sen hinta vain nousee?

Ihmiset monesti mieltävät kullan vain korumetallina ja jos siitä puhutaan sijoitusmielessä, saattaa monelle tulla ensimmäisenä mieleen isot kultaharkot, joihin vain miljonääreillä on varaa. Kulta on kuitenkin yllättävän suosittu myös sijoitusmielessä – uutisoitiinhan vastikään, kuinka kultalaattoja myyvästä yrityksestä oli hetkellisesti pienimmät laatat loppuneet!

Jos on yhtään seurannut kullan hintaa, tietää, että se kokee pieniä heilahteluita aika ajoin, mutta pääsääntöisesti kullan arvo on vain ja ainoastaan noussut. Kyseessä on kuitenkin ehtyvä luonnonvara ja jossain vaiheessa tulemme näkemään sen päivän, kun kultaa ei enää kaivamalla löydykään. Siihen voi mennä vuosia aikaa, mutta kulta on ainakin itselleni tietynlainen turva taloudelle – onhan kyseessä kuitenkin asia, joka on ollut aikanaan koko rahajärjestelmämme perusta!

En osta kultaa halvalla ja myy kalliimmalla eteenpäin

Kuten aiemmin todettua, kultalaatat merkitsevät minulle talouden turvaa. En siis tee niillä kauppaa samalla tavalla, kuin esimerkiksi osakkeita treidatessani. Kullan omistamista voisi verrata pitkän salkun osakesijoittamiseen – eli ”osta ja pidä” -strategiaan. Osakkeista saatat saada osinkoa vuosittain – kulta sitä ei tarjoa. Mutta ajan saatossa tulet huomaamaan, miten tänään ostettu kulta onkin viiden vuoden päästä paljon arvokkaampaa. Saman voit huomata pitkän salkun osakkeissasi, mutta omasta mielestäni riski, että osakkeet menettävät arvoaan ajan saatossa on suurempi kuin se, että kullan arvo romahtaisi totaalisesti.

Laskeeko-kullan-arvo

En vertaa kullan hintaa euroihin – koska mihin euro perustuu? Ei mihinkään. Kyseessä on valuutta, jonka arvo perustuu siihen, mitä ihmiset ovat sopineet sen olevan. Euroja voidaan painaa seteleiksi ja kolikoita voidaan valmistaa mielin määrin eikä sen arvoa takaa mikään. Kultaa ei voi luoda tyhjästä lisää – sitä on rajallinen määrä ja siksi se tulee aina olemaan arvokasta. Kultaa ei siis tulisi mielestäni koskaan verrata mihinkään valuuttaan tai ajatella, kuinka paljon saat euroja myydessäsi kullan.

Tiesitkö, että vuonna 1920 uusi auto olisi maksanut kullassa yhden kilon? Minä en tiennyt sitä, mutta sen tiedän, että nykypäivänä uuden auton keskihinta on noin 34 000€ ja kilo kultaa maksaa tällä hetkellä (06/2020) 40 000 – 50 000€, vähän riippuen, mistä kultaa on ostamassa. Joko hoksasit, mitä tällä hain takaa? Vuonna 1920 sai kilolla kultaa uuden auton – valikoimaa ei tuolloin ollut niin runsaasti kuin nykyisin, mutta puhutaan sen ajan keskihintaisesta autosta. Vuonna 2020 kilolla kultaa saisit nykyajan keskihintaisen auton JA sinulle jäisi vielä valuuttaa käytettäväksi!

Älä jää odottamaan arvonalenemaa

Jos olet aikeissa ostaa kultaa, mutta pohdiskelet kannattaako se juuri nyt, kun hinta on nousussa – haluan antaa sinulle yhden vinkin (joka ei ole sijoitusneuvontaa, eikä sitä tule sellaiseksi tulkita): älä jää odottelemaan. Oma ennusteeni on, että kullan hinta tulee aina nousemaan, vaikka se kokeekin aika ajoin myös pieniä laskuja. Jos hinnan laskiessa sinulla on mahdollisuus ”tankata lisää kultaa salkkuusi” – niin itse tankkaisin sen lisäksi, että ostan kultaa kuukausittain, säännöllisesti. Kullan oston aika on siis aina, mutta lisäostotkin ovat enemmän kuin OK!

Jos jäät odottelemaan, että kullan hinta tulisi alemmas, tulisi sinun ostaa kultaa kerralla useammalla satasella – ellei jopa tuhansilla euroilla, jotta oikeasti hyötyisit arvonalenemasta. En usko, että hirveän monella on varaa pitää sellaisia summia rahaa tilillä vain siksi, että odottaa yksittäisen omaisuuslajin, kuten kullan hinnan laskevan, koska siinä voi mennä tovi, että hinta olisi oikeasti reilusti alhaisempi. Sen lisäksi, että rahaa tulisi varata valmiiksi kullan ostoa varten, tulisi kullan hintaa seurata päivittäin.

Kulta on rahaa, euro on valuuttaa

Haluan vielä lopuksi kiteyttää omaa ajatustani kullasta – miksi se on minun talouteni turva? Oman näkemykseni mukaan kulta on rahaa. Vaikka en voi maksaa kaupassa kultalaatalla, voin aina käydä muuttamassa kultalaattani sellaiseksi valuutaksi (eli Suomessa asuessani euroiksi), jonka kauppa hyväksyy maksutavakseen. Kulta säilyttää arvonsa, koska sitä on rajallinen määrä saatavilla eikä sitä voi kukaan luoda tyhjästä lisää, jolloin kulta on omalla tavallaan harvinaista – ja arvokasta.

Kulta on kautta aikojen säilyttänyt roolinsa rahana, lue tästä lisää miksi kultaan kannattaa sijoittaa juuri nyt.

Aikojen alussa kulta oli ainoa raha. Sittemmin tulivat valuutat (setelit ja kolikot), jotka perustuivat kultaan, eli rahaan. Vasta vuonna 1971 valuutat irroitettiin osittaisesta kultakannasta ja sen jälkeen valuuttaa on painettu sekä valmistettu vailla mitään taetta niiden arvosta.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että valuutat, kuten euro ja dollari, ovat rahaa. Minun mielestäni kulta on rahaa. Kultaa ei voi noin vain hävittää eikä sen arvo todennäköisesti koskaan tule olemaan 0. Tämä on ehkä helpompi ymmärtää ajattelemalla, että mitä kävi Suomen markalle? Sitä ei ole enää olemassa. Miksi? Se ei ole relevanttia, vaan pääpointti on se, että kyseinen valuutta voitiin muutaman vuoden siirtymäajalla ”tuosta noin vain” poistaa käytöstä. Markoilla ja penneillä ei ole enää mitään arvoa – ne ovat, kuten mikä tahansa muukin valuutta, vain paperia ja metalliseosta.

Mutta kulta, se tulee aina olemaan kultaa.

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €