Miksi muutos on niin vaikeaa?

Meillä kaikilla on alitajuisia tapoja, joissa olemme tosi hyviä. Joita olemme harjoitelleet uudelleen ja uudelleen. Tapoja, jolla tavalla emme haluaisi toimia. Jotkut syövät kynsiään, vaikka eivät haluaisi. Jotkut syövät liikaa, vaikka eivät haluaisi. Jotkut ostavat kaikkea turhaa hetken mielijohteesta, vaikka eivät haluaisi. Jotkut hakeutuvat aina samanlaisiin ongelmasuhteisiin, vaikka eivät haluaisi. Kaikki toimii ikään kuin autopilotilla.

On todella vaikeaa muuttaa jotain, joka toimii autopilotilla. Päätät vaikkapa lopettaa impulsiiviset ostamiset ja alkaa budjetoimaan, jolloin sinun on tietoisesti ehkä pakko vältellä ostoskeskuksia ja siirtää rahaa eri tileille budjettimallin mukaisesti. Tai jos päätät olla syömättä kynsiäsi, sinun on pakko tietoisesti olla viemättä kynsiä suuhusi. Siis sehän on kaiken lisäksi tosi ällöttävä tapa, kuka semmoista edes tekee? Niinpä… Minä. Käsittämättömältä se minustakin nyt kuulostaa, kuinka olen voinut tehdä sitä vuosikaudet. Pointti on kuitenkin se, että huonon tavan pystyy lopettamaan, mutta se vaatii tietoista autopilotin pois päältä kytkemistä.

Miksi autopilotin poiskytkentä on vaikeaa?

Mitä ikinä yritätkään elämässäsi muuttaa: laihduttaa, lopettaa tupakoinnin, alkaa syömään terveellisemmin tai budjetoimaan ja säästää rahaa, aina se on vaan yhtä vaikeaa. Ykkössyy siihen, miksi useimmat ihmiset eivät muutu emmekä muutu paremmiksi versioiksi itsestämme on se, että emme tahdo tehdä vaikeita asioita. Emme halua tuntea oloamme epämukavaksi. Miksi pitäisi olla epämukavaa, kun voi vaan pysyä siinä samassa tutussa vanhassa?

Mikä motivoi sinua

Ihmisaivot on suunniteltu niin, että ne rakastavat kaikkea tuttua, koska se on turvallista. Silloin tunnemme olomme mukavaksi. Rakastamme välitöntä nautintoa. Aivot on suunniteltu säästämään energiaa, joten on helpompaa tehdä vaan asioita, joissa aivot ovat hyviä.  Kuten ajamaan aina samaa reittiä töistä kotiin, makoilemaan sohvalla ja mussuttamaan karkkia, ostamaan uuden paidan vaikkei sille oikeastaan olisikaan tarvetta, koska haluat siitä seuraavan lyhyen hyvänolon tunteen. Aivot haluavat toistaa kaavaa. Ihan toisenlaisen, uuden asian tekeminen vaatii tosi paljon energiaa.

Ja tämä ison energian vaatiminen saa aivot ikään kuin puolustuskannalle ja ne yrittävät hullun lailla pysäyttää sinut ja saada juuttumaan siihen epätyydyttävään elämäntilanteeseen. Sinut on ohjelmoitu olemaan muuttumatta, että säästäisit energiaasi. Sinun pitää tietoisesti tarkastella, mitä teet joka päivä sen kummemmin ajattelematta. Päätös tavan muutoksesta on tehtävä tietoisesti ennen kuin olet muuttamassa sitä. Esimerkkinä vaikka tuo oma kynsien pureskelun lopettaminen – aloin tietoisesti ajatella ja jopa puhua ihan ääneen itselleni ”Minä pystyn olemaan ilman kynsien pureskelua” ja ”Minulla on upeat kynnet”. Vaikka ne tosiasiassa olivatkin hirvittävän rumat järsityt tyngät. Jaiks! Onneksi alitajunta uskoo ihan kaiken, mitä sinne syötät, mitenkään kyseenalaistamatta, onko asia itse asiassa näin, ja opin saamaan itseni kiinni ennen kuin kynnet olivat suussa. Nyt minulla on ne hienot kynnet, joita kehtaa pitää esillä.  

Mikä parasta, voit käyttää aivojasi siihen, että voitat aivosi. Eikös olekin ihmeellistä? Voit käyttää aivojasi tarkkailemaan omia aivojasi. Voit käyttää aivojasi muuttamaan juuri niitä aivoja, jotka eivät halua edes muuttua, koska ne haluavat vain olla mahdollisimman tehokkaita ja tehdä mahdollisimman vähän. No nepä saavat olla edelleen tehokkaita, mutta tehokkuus kohdistuu vain uuteen asiaan: siihen muutokseen, jonka haluat toteuttaa. Ajan kuluessa tästä tietoisesta toiminnasta tulee uusi alitajuinen toiminta, eikä sinun enää tarvitse edes ajatella asiaa.

Sinun ei tarvitse etsiä mahdollisuuksia, ne ovat olemassa jo

Juuri tälläkin hetkellä, kaikki elämäsi mahdollisuudet ovat olemassa. Vartalo, jossa viihdyt. Rahat, jotka haluat saada tilillesi. Henkilö, joka haluat olla. Ne kauniit kynnet, joita voit lakata ja koristella. Kaikki nuo mahdollisuudet ovat jo olemassa. Pysähdy miettimään ja kysymään itseltäsi, mikä on mahdollista sinun elämässäsi? Aivosi yrittävät puhua sinut ympäri ja sanovat: ”Okei, tämä ja tämä on mahdollista sinulle, koska olet aina elänyt näin. Älä kuule yhtään haihattele minkään epämääräisten tulevaisuuden mahdollisuuksien perään.”

Koska niin aivomme on ohjelmoitu, perustamaan mahdollisuutensa menneisyyden tapahtumiin. Kuitenkaan millään, mitä sinulle on tapahtunut menneisyydessä, ei ole mitään väliä. Ei ole väliä missä asut, paljonko saat palkkaa, osaatko käsitellä rahaa. Millään näistä ei ole väliä. Ainoastaan sillä on merkitystä, mikä on mahdollista sinulle tulevaisuudessa. Jos olet sitoutunut muutosprosessiin, joka ei välttämättä ole helppoa, voit jatkaa tästä eteenpäin elämääsi tulevaisuuden mahdollisuuksista käsin ja tulet hämmästymään itsekin.

Visualisoi ja ole läsnä menestymisen mahdollisuudessasi juuri nyt. Ole henkilö, joka on jo menestynyt. Ei henkilö, joka tulee olemaan menestynyt, vaan henkilö, joka on sitä nyt. Sinun pitää harjoitella sitä mielessäsi niin monta kertaa, että siitä tulee sinulle totta. Vähän niin kuin olisit näyttelijä, joka harjoittelee vuorosanojaan ja näyttelemistä ennen kuin menee näyttämölle. Ole jo nyt se henkilö siellä tulevaisuudessa visualisoimalla ja harjoittelemalla sitä mielessäsi.

Miten opetella säästämään?

Miten ollaan ”tulevaisuuden minä”?

Miten tuo tulevaisuuden sinä toimisi? Söisikö hän näin? Pitäisikö hän kehostaan huolta näin? Puhuisiko hän itselleen näin? Hoitaisiko hän raha-asiansa näin? Sinun pitää ajatella niin kuin olisit jo siellä. Kun visualisoit itsesi jo sinne tulevaisuuteen, jo siihen uuteen minään, alat tuntea sen. Alat olla se uusi minä ja kun se tapahtuu, silloin alat luoda tuloksia. Pelkästään kirjoittamalla tai ajattelemalla millainen haluat olla, ei aktivoi muutosta. No mikä sitten aktivoi sen? Tunne. Ja niin kauan, kun tunnetta ei synny, se tarkoittaa, ettet usko vielä tarpeeksi ja sinun täytyy harjoitella, harjoitella, harjoitella. Miltä tuntuu, kun sinulla on nätit kynnet? Miltä tuntuu, kun sinulle jää rahaa säästöön? Miltä tuntuu, kun sinulla on sijoituksia?

Jos ajattelet kaikkia tapoja, joita sinulla on – olet opetellut ne ulkoa, et vain ajattelemalla tietyllä tavalla vaan tekemällä niin koko ajan. Tavallaan sinun pitää luoda itsesi uudelleen. Sinun pitää opetella ajattelemaan eri lailla. Sinun pitää opetella budjetoimaan. Sinun pitää opetella säästämään. Sinun pitää opetella olemaan ostamatta impulsiivisesti asioita, joita ilmankin tulet toimeen.

Harjoittele joka päivä viisi minuuttia tuntemaan haluamaasi tunnetta. Ja kysy itseltäsi kaksi kysymystä: mikä ei toimi elämässäni ja mitä sellaista teen, joka luo tämän tuloksen, joka ei toimi? No nyt voit sanoa että ”en minä tätä tilannetta ole luonut”, mutta kyllä sinä olet. Sinun tekemisesi luovat aina tulokset. Tämä ei ole missään nimessä syytös, vaan kyse on vastuun ottamisesta. Jos voit luoda negatiivisen tuloksen, pystyt luomaan positiivisenkin.

Muutos on vaikeaa, mutta mitä sitten? Tee se silti. Aloita pienestä ja etene isompiin muutoksiin.

Sinun ei tarvitse koko ikääsi pitää itseäsi panttivankina henkilönä, joka sinulla oli tapana olla.

Kirjoitin aiemmin myös ajattelutavan vaikutuksesta – käy lukemassa kirjoitukseni tästä.

Mervi Palomäki
Artikkelin on kirjoittanut Mervi Palomäki.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €