Raha on jo pitkään ollut kulttuurissamme asia, josta ei sovi puhua, mutta siitä on kovin helppo riidellä esimerkiksi parisuhteessa. Raha aiheena on edelleen tabu ja toisten raha-asioista uteleminen koetaan epäkohteliaana ja tungettelevana. Vaikka työkavereiden kesken olisikin sopivaa jutella vaikkapa niinkin henkilökohtaisista asioista, kuten terveydestä ja parisuhteesta, niin usein palkka, omaisuuden suuruus ja asumiskustannukset ovat aiheita, joista ei hiiskuta kenellekään. Raha vaikuttaa ihmissuhteisiimme ja se voi olla myös jopa vallankäytön väline. Mutta miksi?
Miten rakennetaan hyvä yrittäjämindset? Mitä se oikeastaan edes tarkoittaa? Lue tästä parhaat vinkit, miten saavutat hyvän yrittäjämindsetin!
Se mikä on tärkeää, herättää tunteita
Raha herättää paljon tunteita ja vain harvassa ovat ne ihmiset, joille raha on täysin neutraali asia. Raha nimittäin on asia, joka koskettaa meitä kaikkia – meillä kaikilla on esimerkiksi oltava katto pään päällä, ruokaa lautasella ja mieluusti myös vaatteet päällä – kaikki nämä asiat maksetaan rahalla.
On siis selvää, että täysin ilman rahaa on käytännössä mahdotonta olla ja tästä syystä se on meille tärkeää, vaikka emme itse niin tiedostaisikaan. Se, mikä on meille tärkeää, herättää meissä myös tunteita ja kuten sanottu, raha on tästä syystä hyvin isoja tunteita herättävä aihe. Karrikoidusti voisi sanoa, että silloin kun rahaa on, se herättää positiivisia tunteita ja silloin kun sitä ei ole, se herättää negatiivisia tunteita.
Raha on periaatteessa meille ”vain” vaihdannan väline, mutta siihen ja sen käyttöön liittyy paljon muutakin. Esimerkiksi taloudelliseen ahdinkoon liittyy vahva häpeän tunne, eikä siitä hiiskuta vahingossakaan kenellekään ulkopuoliselle ja sitä vastoin rahan saaminen vaikkapa palkankorotuksen muodossa taas aiheuttaa voimakkaita positiivisia tuntemuksia – ja siitä mielellään kerrotaan myös kavereille. Raha ja kulutustapamme kertovat meidän arvoistamme ja raha-asioista voi olla vaikea puhua, koska sen myötä saattaa tulla paljastaneeksi aika henkilökohtaisiakin asioita. Se, mihin käytämme rahamme, kertoo siitä mitä arvostamme.
Miksi rahasta on niin helppo riidellä?
Raha on tuttu riidan aihe suomalaisissa parisuhteissa. Rahaan liittyvät tunteet ovat taustalla rahaan liittyvissä riidoissa ja lisää vettä myllyyn lisää toisistaan poikkeavat kulutustottumukset, arvot ja rahaan liittyvät näkemykset. Puolisot saattavat keskenään omata hyvin erilaiset näkemykset siitä, millaisiin asioihin rahaa käytetään, millaista elintasoa perheessä ylläpidetään ja mitä raha ylipäätään merkitsee.
Toiselle on tärkeää ostaa parempaa shampoota ja käydä kauneushoitolassa, kun toinen taas käyttää paljon rahaa moottoripyöräharrastukseen. Toinen haluaa ostaa mahdollisimman paljon terveellistä luomuruokaa ja toinen taas tinkii ruuasta heti ensimmäisenä. Jos molempien on hankalaa ymmärtää ja hyväksyä toisen rahankäyttötottumuksia tai rahan käyttöön heijastuvaa arvomaailmaa, voi edessä olla haastavat ajat parisuhteessa. Joskus rahariitojen taustalla voi myös olla myös kipeämmät aiheet, kuten vaikkapa toisen osapuolen peliriippuvuus tai muunlainen holtiton rahankäyttö ja tällöin on hyvin ymmärrettävää, että puoliso haluaa puuttua tilanteeseen.
Parisuhteessa saatetaan riidellä myös siitä, kumpi maksaa perheen kuluja enemmän tai siitä, kumpi käy enemmän töissä tai tienaa enemmän. Rahalla voidaan myös hallita: enemmän tienaava saattaa kokea, että hänellä on myös enemmän päätäntävaltaa siihen, mihin rahaa käytetään. Raha voi vaikuttaa suuresti myös parisuhteen rooleihin: työssäkäyvä puoliso saattaa olettaa, että töissä käyminen ja rahan tienaaminen korvaa kotitöihin osallistumisen. Kotona oleva puoliso taas voi kokea, että esimerkiksi lastenhoito on työtä siinä missä palkkatyökin ja näin ollen olettaa, että muut kotityöt jaetaan tasaisesti.
Kuinka välttää rahasta riitely?
Rahariidat, kuten muutkin riidat, välttää parhaiten avoimuudella ja rehellisyydellä. Tärkeää on ymmärtää, miksi toinen käyttää rahaa kuten käyttää ja hyväksyä se. Rahaan liittyvistä pelisäännöistä on myös tärkeää sopia: minkä verran esimerkiksi käytetään perheen ruokaostoksiin tai isompiin hankintoihin? Maksaako kumpikin omat ylimääräiset menonsa itse? Osallistuuko molemmat samansuuruisella summalla yhteisiin ostoksiin vai sovitaanko, että enemmän tienaava maksaa enemmän?
Jos itse koet, että sinusta on vaikeaa puhua rahasta, niin pysähdy miettimään mikä on syy sen takana. Miksi rahasta puhuminen on hankalaa? Joskus taustalla voi olla hyvinkin kipeitä syitä ja sellaisia asioita, jotka juontavat jopa lapsuuteen asti. Rahaan liittyvät haitalliset uskomukset ja niistä johtuvat negatiiviset käyttäytymismallit olisi hyvä käydä läpi ja käsitellä. Kun itse pystyt suhteutumaan rahaan avoimesti ja positiivisesti, asenteesi helposti tarttuu myös ympärilläsi oleviin ihmisiin!