MIKSI?

Yleensä jos ihmisellä on jokin tavoite elämässään, hänellä on tavoitteelle jokin syy. Urheilija tavoittelee mestaruutta, minkä takia hän treenaa intohimoisesti. Matkustusintoinen nuori tekee kovasti töitä kesäisin, jotta voi talveksi matkustaa ulkomaille. Joku haluaa saada säästöön 10 000€, jotta voi ostaa ensimmäisen asuntonsa.

Lähes kaikella tavoitteellisella tekemisellämme on aina jokin syy – se ”miksi” sitä teemme. Syy saattaa olla kivulias tai nautinnollinen ja niitä voi olla useita samaan aikaan. Ne voivat olla isoja tai pieniä. Jokaisella meistä on omat syymme, meidän omat ”MIKSIMME”.

Miten löydät omasi?

En ole alan expertti – puhun vain omasta kokemuksestani. Itse löysin oman ”miksini”, kun minun ei tarvinnut enää miettiä rahaa ensisijaisena motivaattorina asioihin. Olen ollut pitkään siinä tilanteessa, että teen asioita rahan vuoksi, kuten esimerkiksi kävin palkkatöissä. Toki, pidin työstäni automyyjänä, mutta ensisijaisesti raahauduin työpaikalleni, jotta saisin sieltä rahaa joka kuukausi.

Haluaisitko saada lisätuloja joka kuukausi? Lue tästä kattava paketti mitä eri mahdollisuuksia tähän on.

Eli kun olin luonut itselleni lisätuloja ja turvannut talouttani säästämällä sekä sijoittamalla, minulle vapautui aikaa miettiä todellisia syitä tekemisteni takana. Aloitin koko prosessin kirjaamalla omat tavoitteeni mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti ylös. Kun tavoitteet olivat paperilla, ne tuntuivat todellisilta minulle. Sen jälkeen lähdin yksitellen kysymään jokaisen tavoitteen kohdalla itseltäni: ”Miksi tavoittelet tätä?”.

Kysyin tuon kysymyksen niin monta kertaa, etten enää keksinyt mitä vastaisin. Kirjoitin tietysti kaikki vastauksetkin ylös. Tällöin pääsin käsiksi kaikkiin, pienimpiinkin syihin, miksi tavoittelen tiettyä asiaa.

Konkreettinen esimerkki omasta tilanteestani

Tavoitteenani on olla taloudellisesti riippumaton 30-vuotiaana. Tämä tarkoittaa lukuina noin 2 000€ passiivista (tai lähestulkoon passiivista) tuloa kuukausittain. Miksi tavoittelen tätä? Tässä vastaukseni järjestyksessä:

  • En halua enää työskennellä 8 tuntia päivässä
  • Haluan valita itse vapaapäiväni
  • Haluan päättää oman tulotasoni
  • Haluan tehdä töitä mistä vain, milloin vain
  • Haluan vapautua palkkatyön kahleista
kuinka-saada-lisaa-vapautta

Ja viimeisen vastauksen kohdalla se tuli; vapaus. Vapaus on minun syyni tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Lista on todellisuudessa kasvanut ajan saatossa, kirjaan siis siihen lisää syitä – eli motivaattoreita, koko ajan. Tämä syiden kirjaaminen ylläpitää itselläni ikään kuin seurantaa siitä, mihin olen menossa tavoitteideni kanssa. Aina, kun löydän tai keksin uuden syyn, minulle tulee tunne, että etenen.

Miksi jokaisen olisi tärkeää tietää oma ”MIKSI”?

En ole nähnyt tutkimustuloksia miltään viralliselta taholta, mutta uskallan väittää, että jokainen menestynyt ihminen – alasta riippumatta – on tiennyt tarkalleen, miksi on lähtenyt menestystä havittelemaan, koska ainakin itseäni ne syyt motivoi aina vain suurempiin tuloksiin.

Se on tärkeää myös sen takia, että jos jokainen meistä tekisi työtään tai harjoittaisi ammattiaan täydestä sydämestään – olisi maailma ihan mielettömän paljon parempi paikka. Tai niin minä ainakin luulisin, koska kun ihminen tekee asioita sydämellään, silloin hän tekee niitä aidosti puhtaasta halustaan. Monet saattavat ajautua siihen muottiin, että sitä omaa työtään on vaan ”pakko tehdä”, jotta saa rahaa. Vaikka suuremmat rahasummat saattaisivat odottaa sinua sellaisen työn parissa, jota aidosti haluat tehdä.

Minulta kysyttiin eräässä live-lähetyksessä mielipidettäni siitä, että jos kaikki maailmassa olisivat taloudellisesti vapaita, niin miten tämä yhteiskunta pyörisi? Ja tämä oli mielestäni todella mahtava kysymys! Vastasin silloin suullisesti ja nyt vastaan siihen kirjallisesti: Yhteiskunta olisi varmasti sata kertaa parempi paikka jokaisen olla, koska kenenkään ei olisi pakko tehdä asioita sen takia, että siitä saa leivän pöytään – vaan jokainen tekisi työtään siksi, että se on se elämäntyö – kutsumus.

Lääkärit, hoitajat, poliisit, päiväkodin opettajat & lastenhoitajat sekä muut yhteiskunnan toiminnan kannalta olennaiset ammatit täyttyisivät henkilöillä, jotka haluavat tehdä sitä työtä aidosti. Koska harva taloudellisesti vapaa ihminen haluaa kuitenkaan täysin toimettomaksi jäädä.

Tee itsellesi (sekä tulevaisuuden itsellesi) palvelus ja etsi omat ”miksisi” jo tänään. Koska ne auttavat sinua pääsemään eteenpäin!

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €