Mitä affiliatemarkkinointi on ja miten sitä tehdään?

Affiliate –markkinoinnilla eli kumppanuusmarkkinoinnilla tarkoitetaan markkinoinnin keinoa, jossa affiliate -linkin omaava henkilö (julkaisija) julkaisee mainoksen tuotteesta kotisivuillaan, blogissaan tai somekanavallaan, kuten Instagram -tilillään. Kun henkilö mainostaa affiliate –linkin kautta, saa hän tuotteesta komission eli sovitun rahasumman, kun asiakas ostaa tuotteen klikkaamalla linkkiä. Yritys, jolta affiliate –linkin saa, päättää komissioprosentista ja ohjelmasta, miten palkkiot määräytyvät. Omia affiliate -linkin klikkauksia sekä tulevia komissioita voi seurata sille varatulta alustalta. Alustalle laitetaan myös oma tilinumero, johon komissiot maksetaan. Alustan tiedot saa yritykseltä, joka lähettää affiliate –linkin.

Esimerkiksi: Henkilö on ostanut Bisnesnaisen Rahakortit ja ihastunut tuotteeseen. Hän haluaa mainostaa Rahakortteja omalla somekanavallaan. Hän ottaa yhteyttä Bisnesnaiseen ja kysyy affiliate -linkin mahdollisuutta. Yritys antaa henkilölle linkin ja sopii hänen kanssaan komissioprosentista. Henkilö mainostaa Rahakortteja somekanavallaan ja laittaa affiliate -linkin näkyviin. Kun hänen seuraajansa klikkaa linkkiä ja ostaa tuotteen, saa henkilö tästä sovitun komission.

Affiliatelinkin komissiot ja niiden määräytyminen riippuu affiliateohjelmasta. Tällä tarkoitan sitä, että riippuen ohjelmasta, voit saada komissiota myös muista tuotteista, joita yrityksen verkkokaupassa on myynnissä. Jos asiakas klikkaa linkkiä, mutta ostaakin toisen tuotteen yrityksen sivuilta, voit saada tästäkin tuotteesta sovitun komission! Asiakkaan ei siis välttämättä tarvitse ostaa juuri sitä tuotetta, mitä mainostat. Kannattaa siis kysyä kyseiseltä yritykseltä, mistä ja miten komissio määräytyy.

Saadaksesi affiliate –linkin ja sitä kautta lisätuloja, sinun ei tarvitse olla ns. somevaikuttaja. Somevaikuttajalla tarkoitetaan ihmistä, jolla on useampi tuhat seuraajaa ja jotka tienaavat jopa elantonsa sometilin kautta. Affiliate –linkkiä voi siis kysyä yrityksiltä, vaikka sinulla ei olisi tuhansia seuraajia. Toki jokainen yritys tekee itse päätöksen, lähtevätkö yhteistyöhön mukaan.

Mitä tarkoittaa affiliate?

Kuinka affiliate -linkkiä tulee käyttää oikeaoppisesti?

Affiliate -linkin käyttö on markkinointia, joten kuluttajansuojalaki koskee myös affiliate -linkin käyttäjää. Kuluttajansuojalaissa todetaan, että “markkinoinnissa on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus sekä se, kenelle markkinoidaan”. Affiliate –linkki tulee näkyä selvästi postauksessa heti kirjoituksen alussa. Näin mainonta pidetään läpinäkyvänä ja ihmiselle annetaan mahdollisuus skipata postaus tai teksti välittömästi näin halutessaan.

Esimerkki 1: Olen saanut affiliate -linkin Bisnesnainen.com -sivuille ja haluan nyt mainostaa yrityksen tuotetta. Päätän kirjoittaa siitä postauksen Instagram –tililleni. Ennen, kuin aloitan varsinaisen postauksen, kirjoitan alkuun *kaupallinen yhteistyö: Bisnesnainen.com.

Esimerkki 2: Haluan laittaa tuotteesta myös Instagram stooriin julkaisun. Laitan stoorin kuvan reunalle: *kaupallinen yhteistyö: Bisnesnainen.com. Pääasia, että seuraaja näkee kyseessä olevan mainos.

Esimerkki 3: Haluan myös kirjoittaa blogitekstin Bisnesnaisen tuotteista. Ennen, kuin aloitan tekstin kirjoittamisen, kirjoitan alkuun *kaupallinen yhteistyö: Bisnesnainen.com.

Näistä selviää, että kyseessä on mainontaa sisältävä postaus sekä kenelle markkinoidaan. On todella tärkeää muistaa vielä laittaa yrityksen nimi, jolle markkinointia tehdään. Yrityksen nimen voi myös ilmaista Instagram käyttäjätunnuksella, jos yritys on Instagramissa.

Affiliatekumppanuus on loistava tapa tienata ylimääräistä

Jos sinulla on tuote, josta pidät, kannattaa laittaa kyseiseen yritykseen rohkeasti viestiä ja kysyä affiliate -linkkiä. Viestiä voi miettiä vähän kuin työhakemuksena; kerrot viestissäsi, miksi juuri sinä olisit loistava yhteistyökumppani heille!

Tästä pääset suoraan lukemaan suositun postauksemme, jossa kerromme kattavan listan muista lisätulomahdollisuuksista!

Laitoin itse viestin eräälle yritykselle, jonka tuotteita olen käyttänyt monta vuotta. Tunnen tuotteen myös todella hyvin, koska olen sitä suositellut potilailleni, kun toimin vielä suuhygienistinä. Koska tuote on minulle todella tuttu, mietin, miksi en voisi tienata mainostamalla tuotetta. Laitoin heille sähköpostia ja kerroin omasta taustastani sekä aktiivisuudestani sosiaalisessa mediassa.

Affiliate-markkinoinnilla lisätuloja

Jos olet aktiivinen somessa ja haluat jopa kasvattaa omaa tiliäsi, affiliate –linkkien kautta voit tienata paljonkin rahaa. Tuotteen mainostaminen ei vaadi myöskään paljon aikaa. Itse ajattelen asiaa myös niin, että haluan mainostaa tuotteita, joista todella pidän ja joiden takana voin täysin seisoa. Se, että uskot tuotteeseen ja olet siitä innoissasi, näkyy myös seuraajillesi.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €