Mitä eroa on arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä?

Jos olet miettinyt sijoittamisen aloittamista ja sijoittamisen kohteesi ovat rahastot tai osakkeet, saatat miettiä kannattaako avata arvo-osuustili vai osakesäästötili. Osaltaan tähän vaikuttaa sijoitusstrategiasi - eli millaisiin kohteisiin haluat sijoittaa. Ostatko osakkeita pitkällä aikavälillä vai haluatko ostaa ja myydä osakkeita päivittäin? Valitsetko yrityksiä, jotka maksavat osinkoja vai suuntaatko tavoitteesi pelkästään arvonnousuun? Näitä kannattaa miettiä, koska ne ovat tilin valinnan kannalta oleellisia asioita.

Jos kaipaat lisätuloja, niin käy lukemassa suosittu ja kattava vinkkilistamme erilaisista lisätulonlähteistä täältä!

Arvo-osuustili

Arvo-osuustilille voit ostaa rahasto-osuuksia, ETF:iä sekä osakkeita Suomesta ja ulkomailta. Myydessäsi sijoituksiasi maksat verot jokaisesta myynnistä. Mikäli myyt sijoituksiasi arvo-osuustililtä tappiolla, saat vähentää tappiot verotuksessa jokaisesta tappiollisesta kaupasta. Arvo-osuustilejä sinulla voi olla useita eri tarkoituksiin. Itse avasin esimerkiksi kaksi ylimääräistä arvo-osuustiliä lapsilleni, että he voivat säästää rahojaan rahastoihin tulevaisuuden varalle.

Arvo-osuustilille ei ole määritetty maksimitalletusta, eli omaisuuden karttuessa voit tallettaa tilillesi rahaa niin paljon kuin haluat.

Osakesäästötili

Osakesäästötilille voit ostaa rahasto-osuuksia ja osakkeita Suomesta sekä ulkomailta. Osakesäästötili poikkeaa arvo-osuustilistä siinä, että et maksa voitoistasi veroa käydessäsi kauppaa osakesäästötilin kautta. Tämä koskee myös osinkoja. Pääset siis hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, kun et joudu maksamaan veroa joka välissä, vaan voit sijoittaa verojen osuuden suoraan uudelleen. Verot tulevat maksettaviksi vasta siinä vaiheessa, kun myyt rahasto-osuuksiasi tai osakkeitasi ja nostat rahaa osakesäästötililtäsi. Osakesäästötilissä on tärkeää huomioida se, että jos myyt sijoituksesi tappiolla, et voi vähentää tappiota verotuksessa ennen kuin tyhjennät osakesäästötilisi kokonaan ja lopetat sen ja silloinkin vain, jos koko osakesalkkusi sisältö on tappiolla. Yksittäisen tappiollisen osakkeen myyntiä et näin ollen voi vähentää.

Miten verotus menee osakesäästötilissä?

Osakesäästötilillä voit myös säilyttää rahaa, eli kaiken ei tarvitse olla koko ajan sijoitettuna. Voit siis pitää osan ”sotakassana” odottamassa hyviä ostotilaisuuksia.

Maksimitalletus osakesäästötilille on 50 000 euroa, eli korkeintaan tuon summan voit tilille yhteensä laittaa. Sinun ei siis tarvitse laittaa tuota koko summaa kerralla, vaan voit kasvattaa summaa vuosien varrella tuohon maksimimäärään asti. Tähän summaan ei lasketa osakkeiden ja rahastojen arvonnousua, vaan sijoituksesi saavat kasvaa tilillä rajattomasti. Tilille voit tallettaa vain rahaa eli et voi siirtää tilille jo olemassa olevia osakkeita.

Osakesäästötilejä voi olla vain yksi! Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana, koska jos avaat epähuomiossa yhteen paikkaan yhden osakesäästötilin ja sen jälkeen muualle toisen, niin verottaja perii tuplatilistä lisäveroa jokaista päivää kohti 10€.

Missä tai mihin näitä tilejä sitten voi avata?

Helpoimmalla pääset menemällä oman pankkisi sijoitusosioon ja avaamalla jommankumman tilin sieltä. Lisäksi netissä toimii useita osakevälitysyrityksiä, joista osa on suomalaisia ja osa ulkomaalaisia. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimmät - esimerkiksi hinta, kieli, helppokäyttöisyys, tarjonta ja moni muu seikka. Älä tee kuitenkaan päätöksestä liian hankalaa, sillä molemmat tilimuodot voi vaihtaa myöhemmin palveluntarjoajalta toiselle (huomioi, että tämä yleensä maksaa).

Sinulla voi olla myös molemmat tilityypit, eli yksi osakesäästötili ja haluamasi määrä arvo-osuustilejä. Aluksi kannattanee valita vain yksi ja lähteä sillä alkuun ja opettelemaan. Taitojen karttuessa voit sitten avata toisen tilin. Molempien tilien kaikki kulut saat vähentää verotuksessa.

Näillä tiedoilla voit lähteä miettimään kumpi tili palvelee sinua paremmin. Sijoitusomaisuutesi kasvaessa voit avata useammankin arvo-osuustilin esimerkiksi toisen pidemmän aikavälin sijoituksille, joita ei ole tarkoitus myydä tulevien vuosien aikana eli osakkeet ja rahastot, jotka hankit osta ja pidä -strategialla.

Kuka voi avata osakesäästötilin?

Opiskele ja perehdy asiaan kunnolla

Olen maininnut monessa kirjoituksessani opiskelun tärkeyden ja en voi olla sitä tälläkään kertaa korostamatta! Mitä enemmän taitosi karttuvat, sitä paremmin opit minimoimaan riskit myös rahasto- ja osakesijoittamisessakin. Paras sijoitusstrategiasi tuskin on se, että valitset silmät suljettuina yhtiön ja sijoitat kaikki rahasi kerralla sen osakkeisiin ja jäät pitämään peukkuja pystyssä. Eihän sitä tiedä.. Joku voittaa varmasti silläkin, mutta häviäjä on varmimmin se, joka ei edes aloita - eli ei ole pelissä ollenkaan mukana. Hanki tietoa, opiskele ja astu siis rohkeasti sijoittamisen mielenkiintoiseen ja mukaansa tempaavaan maailmaan!

Lisää sijoittamisen aloittamisesta voit lukea aiemmasta kirjoituksestani, jonka löydät tästä.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €

Strateginen sijoittaminen LIVE
Strateginen sijoittaminen LIVE-valmennus (15-18.9.2024)

Haluatko tehdä suurempia tuottoja pienemmällä riskillä? 👇

Katso lisää ja tule mukaan!