Mitä kalenterisi kertoo sinulle?

Tuntuuko arki kiireiseltä? Teetkö asioita joilla on sinulle merkitystä? Elätkö mielekästä itsesi näköistä elämää? Milloin olet viimeksi miettinyt tai inventoinut omaa arkeasi ja elämää? Mitä kaikkea arkeesi kuuluu, onko siellä jotain mistä haluaisit tai voisit luopua ja joka ei palvele sinua enää? Vanhaa pois raivattuasi voit saada tilaa ja aikaa jollekin uudelle, mikä palvelee sinua paremmin tässä hetkessä ja elämäntilanteessa.

Kun avaat oman kalenterisi, näet mihin käytät aikaasi. Kun katsot kalenteriasi, se kertoo siitä mitä pidät tärkeänä tällä hetkellä. Voit miettiä myös mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja? Terveys, perhe, rakkaus, työssä menestyminen, vapaus, vauraus, luovuus, kiitollisuus, toisten auttaminen, itsensä toteuttaminen, luottamus, kauneus, rehellisyys jne.. Valitse mielestäsi 5 sinulle tärkeintä arvoa ja mieti miten ne näkyvät sinun ajankäytössäsi? Entä miten nuo arvot näkyvät sinun rahankäytössäsi?

Kun nyt olet miettinyt tärkeimmät arvosi, voit katsoa kalenteria uudelleen ja miettiä toteutuuko arjessasi nuo äsken listaamasi arvot? Jos toteat, että ei toteudu, vaan arkesi täyttyy kaikenlaisesta muusta tekemisestä, on ehkä inventaarion aika.

Mitä asioita haluat lisätä arkeesi? Onko se omaan hyvinvointiin panostaminen? Onko se enemmän aikaa perheelle? Onko se lisää panostusta vaurastumiseen tai työssä/opinnoissa menestymiseen? Mitä taas olisit valmis jättämään vähemmälle? Jos ja kun se kalenteri on jo aika täynnä kaikkea, yleensä jonkun vanhan raivaaminen tieltä on välttämätöntä, että jotain uutta mahtuu tilalle.

Mistä tekemisestä sinulle on tullut ehkä vain tapa, joka ei tässä hetkessä palvele sinua?

Veikkaan, että aika monella meistä kännykkä tai muut digilaitteet vievät ihan liikaa aikaa arjessa. Sen kanssa on helppo istahtaa hetkeksi muka rentoutumaan työpäivän jälkeen, mutta todellisuudessa kännykän plärääminen on kaukana rentoutumisesta. Aivot tekevät koko ajan työtä vastaanottaessaan informaatiota, kuvia, videoita, ääniä jne. Parempaa lepoa ja rentoutusta aivoille ja koko keholle olisi vain istua hiljaa ja hengittää rauhassa, katsella ikkunasta ulos, lukea kirjaa tai kuunnella vaikka musiikkia. Näiden parissa aivot ja koko keho saavat lepoa ja rauhallinen hengittäminen ravitsee sekä kehoa että rauhoittaa mieltä. Tällaiset pienetkin lepohetket kesken päivän tai työpäivän jälkeen lisäävät palautumista ja hyvinvointia merkittävästi.

Teetkö joitain asioita, koska oletat, että muut tahtovat sinun tekevän niin? Toimitko ympäristön odotuksista käsin vai teetkö asioita omasta halusta? Enkä tarkoita nyt vaikka ruuan laittamista perheelle. Se on varmasti myös velvollisuus, mutta eniten vaikuttaa se, miten ajattelet siitä. Ajatteletko että sinun täytyy vai että sinä saat laittaa ruokaa perheelle?

Takaisin arvoihin ja kalenterin raivaamiseen. Mieti mitä haluat vähemmän. Mieti mitä haluat enemmän. Ja mitkä ovat tämän hetken realiteetit? Tee suunnitelma. Varaa kalenteriin viikkotasolla aikaa itsellesi tärkeille asioille. Jos haluat lukea enemmän, se voi olla vaikka puoli tuntia kerran viikossa. Varaa kalenterista aikaa lukemiselle ja lukitse tuo aika, että se myös toteutuu. Jos haluat viettää enemmän aikaa perheen kanssa, varaa joku ilta perheelle ja pidä siitä kiinni. Testaa ja katso miten suunnitelma toimii. Jatka sitä mikä toimii ja jätä se mikä ei toimi.

miten-saada-itselle-enemman-aikaa

Löysin 4 vinkkiä selkeyttämään elämää Katri Syvärisen kirjasta Löydä elämän taika.

Tarkastele, tukeeko ympäristösi tavoitteitasi

Voitko hyvin siellä missä elät, teet töitä ja vietät vapaa-aikaa? Vääränlaisessa ympäristössä eläminen on raskasta, kukaan ei jaksa loputtomiin taistella tuulimyllyjä vastaan. Kannustava ilmapiiri sen sijaan saa sinut kukoistamaan.

Pyri pitämään sanasi, tekosi ja tunteesi linjassa

Ole rehellinen, älä sano tai tee sellaista mikä tuntuu sinusta väärältä. Älä sano kyllä, jos tarkoitat ei. On helpointa nukkua yönsä hyvin, kun tietää toimineensa oikein itseään kohtaan. Muita voi silti kunnioittaa ja arvostaa, ja joskus on hyvä joustaa. Mutta älä jatkuvasti tingi omista toiveistasi.

Huolehdi siitä, että arvosi toteutuvat päivittäisessä elämässä

Priorisoi sinulle tärkeät asiat ja tarkista, olethan varannut niille riittävästi aikaa?

Vapaudu roolien vankilasta

Älä yritä ahtautua rooleihin, jotka eivät tunnu omilta. Identiteettisi määrittelee paljon sitä, mihin pystyt ja mitä itseltäsi vaadit. Pyri muodostamaan itsestäsi käsitys, joka antaa sinulle mahdollisuuksia eikä rajoita.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €