Mitä lisäkustannuksia sinkkuus aiheuttaa?

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat lisäkulut, jotka joudut sinkkuna yksin hoitamaan? Yhden huoneen lisämaksu hotellissa tai lomalla? Valmisateriat yhdelle, jotka maksavat lähes saman verran kuin kahdelle hengelle tarkoitetut? Entä se fakta, että joudut maksamaan asuntolainasi tai vuokrasi täysin yksin? Se, kun ei ole ketään kenen kanssa jakaa kaasu- tai sähkölaskut? Tässä minun ajatuksiani taloudellisista seurauksista sinkkuna.

Vuokranmaksu / Asuntolainan maksu ja kodin muut laskut

Nämä ovat yksi suurimmista ”extrakuluista”, jotka sinkku joutuu maksamaan. Ei ole ketään, kenen kanssa jakaa vuokra tai lainanmaksu. On myös muita kustannuksia, joita et voi jakaa:

Kaasu- ja sähkölaskut

Saatat olla varsin säästäväinen energiankulutuksessasi, mutta sinun täytyy silti lämmittää kotisi siitä huolimatta, asutko yksin vai jonkun kanssa.

Kiinteistövero

Sinkkuna maksat omistamastasi kiinteistöstä veron 100% yksin – jos taas omistaisit talon puoliksi jonkun kanssa, maksaisit vain 50% (Alkuperäisessä artikkelissa puhutaan Englannissa käytössä olevasta kiinteistöveron kaltaisesta verosta, josta saat yksinasuvana 25% alennuksen, mutta jos taloudessa on kaksi ihmistä – maksavat molemmat 50%).

Kotivakuutus

Vakuutuksessa ei ole sinkkualennusta, vaan sinun on maksettava se yksin.

Vesilasku

Pystyt mahdollisesti vähentämään kuluja siirtymällä asuntokohtaiseen vesimittariin, mutta kaikissa asunnoissa se ei ole mahdollista.

Auton kustannukset

Bensiini/diesel, huoltokustannukset ja autovero ovat kaikki kuluja, jotka sinun täytyy maksaa itse, jos olet sinkku. Sinulla saattaa jopa olla suurempi vakuutusmaksu, jos olet sinkkunainen, verrattuna esimerkiksi naimisissa olevaan. Pariskunnat voivat pienentää vakuutusmaksuja lisäämällä toisensa autojensa haltijoiksi, vaikka omistaisivatkin omat autonsa. Ellei haltija sitten ole kolaroinut, koska se vaikuttaa myös maksun suuruuteen.

Lomamatkalle meno

Yhden hengen huone ja matkatavarat ovat usein lisäkustannuksia, kun matkustat yksin. Yhdistyneen kuningaskunnan matkatoimistojen yhdistys (ABTA) kertoo sen johtuvan siitä, että hotelleilla ei ole paljon yhden hengen huoneita ja tällöin yksinmatkustaville usein annetaan parivuode tai kahden hengen huone. Mutta yhden hengen huoneet eivät ole hinnaltaan puolet kahden hengen huoneesta (vaikka ne ovat puolet pienempiä!). Matkajärjestäjien mukaan kustannukset, kuten siivous, ovat samat yhden sekä kahden hengen huoneessa.

VINKKI! Näyttäisi siltä, että uusimmat hotellit ovat totuttautuneet ajatukseen, että kasvavassa määrin moni haluaa matkustaa yksin. On olemassa myös asiaan perehtyneempiä ”yksinmatkustajien” organisaatioita. Suosittelen yrittämään saada alennusta, jos matkustat yksin. Hotelleilla on usein pikatarjouksia tai yhden päivän kestäviä tarjouksia. Monet ovat epätoivoisia houkutellessaan asiakkaita, joten saatat olla vahvassa asemassa. Kannattaa myös tsekata AirBnB, koska se voi olla monesti halvempi vaihtoehto jos kaipaat vain
huonetta, missä yöpyä.

Säästäminen eläkettä varten tai uranvaihto

Jos olet sinkku, voi olla vaikeampaa säästää eläkettäsi varten, koska sinulla on kuun lopussa vähemmän rahaa jäljellä mm. yllämainittujen asumiskustannusten ja sähkölaskun maksun jälkeen. Voi olla myös vaikeampaa ottaa vapaata töistä tai uudelleen kouluttautua, koska sinulla ei ole ketään kenen palkkaan turvautua.

Työkyvyttömyys

Jos joudut irtisanotuksi ja joudut hakemaan tukia valtiolta, sinun kumppanisi palkka otetaan huomioon, jos asut jonkun kanssa. Joten toisaalta hyödyt tuista enemmän, jos asut yksin. Mutta tuilla asuminen on melko rankkaa lievästi sanottuna ja säästäminen ilman työtä on vaikeampaa.

Alkuperäinen artikkeli: https://www.savvywoman.co.uk/2013/01/the-extra-costs-of-being-single/

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €