Mitä luksus tarkoittaa minulle?

”Oi, miten ihanan näköistä, nauti!”

”Voi EEEIIII mitä luksusta, miksen mä koskaan saa tollaista?”

”Haista sinäkin #%& pitkä ”!&/!!??

Näyttääkö tutulta? Tällaisiin kommentteihin törmää tunnetuimpien ja seuratuimpien ihmisen sometileillä. Joku tositv-tähti on taas rannalla bikineissä, täydellisenä ja sinä rämmit loskassa kengät märkinä töihin. ”Miksei mun elämäni ole tuollaista luksusta?” – huomaat ehkä ajattelevasi.

Mikä on arjen luksusta

Onko se luksusta? Millä matka on hankittu – velaksi? Luottokorttilaskun maksaminen vuosi tolkulla, viikon luksuksesta ei paljon lämmitä, saati merkintä ulosotossa. Vai onko matka jonkun lehden kustantama? Mmmh… Niin. Mikäs siinä, jos jaksaa oman elämän ruotimista keskustelupalstoilla ja ilkeitä kommetteja niiden kuvien alapuolella. Minä en jaksaisi. Katselen somesta muutamaa tiliä, joilla matkustellaan paljon. Shampanjaa loungessa ja hienoja hotelleja. Luksusta? Varmasti heille, mutta minulle ei. 10% kuukausituloistasi pitäisi budjetoida luksukseen ja ostaa sillä rahalla parasta mitä saa. Ryhdyin miettimään, että mikä sitten on luksusta, mihin se raha sitten kuuluisi laittaa?

Pitääkö ostaa kolmen tonnin käsiveska vaikka ei halua? Lähteä ulkomaille ja yöpyä Hilton-hotellissa? Säästää ja ostaa vene, jolla ei ole varaa ikinä ajaa? Helpotan ahdistustasi heti alussa: ei tarvitse.

Kirjoitin aiemmin kateudesta, joka saattaa ajaa ihmisen tekemään hölmöjä päätöksiä taloudellisesti. Mitä muita seurauksia kateudella on? Lue aiempi postaukseni täältä.

Luksus tarkoittaa meille jokaiselle erilaisia asioita

Matkoilla on tosi kiva käydä, ei siinä mitään – mutta ehkä se lomamatkan odottaminen on vielä kivempaa. Täytyy olla rehellinen ja todeta, että en jaksaisi käydä montaa kertaa vuodessa ulkomailla tai lomilla. Ensin pakkaat, selviydyt koneeseen ja sieltä ulos, löydät laukkusi ja hotellin. Loma on hetkessä ohi ja käteen jäi vain nippu valokuvia ja kauniita muistoja. Podet jetlagia kolme päivää ja kaikki on kotona ja varsinkin työpaikalla ihan sekaisin. Parasta on se, kun tulee kotiin ja koirat sekoavat onnesta sinut nähdessään, kun olit niin kauan poissa!

Mitä sana luksus tarkoittaa

Mietin tuota asiaa ja totesin, että minulle taitaa arki olla sitä kaikista parasta luksusta. Rakastan kotiani – se on juuri sellainen, kuin halusin ja täällä on kaikki, mitä rakastan. Minua ei kiinnosta merkkilaukut, mutta kotona pitää olla laadukkaita astioita ja huonekaluja. Mieluummin nukun laadukkaassa, selälle hyvässä sängyssä, kuin kanniskelen saman hintaista olkalaukkua. Mieluummin saunon omassa kodissani, kuin menen kylpylään, oli se sitten kuinka hieno paikka tahansa. Mieluummin syön Iittalan astioista ja nukun laadukkaissa lakanoissa, kuin erään Ruotsalaisen kodintarvikejätin vastaavissa. Minulle ne ovat luksusta, olen niihin kerran panostanut ja nautin niistä vuosia.

Luksuksen ei siis minun mielestäni tarvitse olla mitään hirveästi normaalista poikkeavaa. Sen ei tarvitse olla maailmanympärimatka tai Ferrari. Se voi olla voisilmäpulla iltapäiväkahvilla tai purkki lempijäätelöä. Se voi olla leffailta rakkaan kainalossa tai vaellus erämaassa. Se voi olla sitä, kun istahdan kesäillassa meidän rantamme kivilaiturille, katselen auringonlaskua ja mietin, miten valtavan onnellinen olenkaan, kun saan asua maaseudun rauhassa.

Luksus on sitä, että nauttii elämästään ja tekee siitä sellaista, että se on sitä joka päivä

Tai no, ainakin 90% ajasta.

Mikä siis on sinulle luksusta ja miten sinä saavutat sen? Onko luksus sama asia kuin unelma? Ainakin samoilla suunnilla, jos ei nyt ihan sama asia aina. Haastan sinut miettimään pienen luksusasian elämääsi. Se voi olla vaikkapa se voisilmäpulla. Kun saat sen, nauti siitä ja muista se tunne, olipa hienoa nauttia pieni pala luksusta. Sitten ryhdyt tavoittelemaan seuraavaa luksusasiaasi. Pikkuhiljaa huomaat, että olet nauttinut aina vain isommista ja isommista luksusasioista ja saattanut huomaamattasi toteuttaa myös muutaman unelmasi.

Minä olen sitä mieltä, että asenne ratkaisee aina! Oikeanlaisella asenteella pääset elämässäsi juuri sinne, mihin haluat. Lue lisää ajatuksiani aiheen tiimoilta tästä.

Monika Pekkola
Artikkelin on kirjoittanut Monika Pekkola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €