Mitä taloudellinen vapaus minulle tarkoittaa?

Ennen taloudellinen vapaus oli minulle vain rahaa tai jotain muuta hyvin konkreettista asiaa. Nyt kun olen opiskellut enemmän rahasta ja vaurastumisesta, ajatukseni on muuttunut paljon. Taloudellinen vapaus on ennen kaikkea sitä, että olen löytänyt itselleni ne oikeat ratkaisut, joilla saavutan vaurastumisen. Vaurastuminen on ennen kaikkea henkinen prosessi, joka on meillä jokaisella erilainen. Matka vaurastumiseen voi olla toiselle paljon lyhyempi kuin toiselle. Jokainen meistä etenee siinä omaa tahtiaan, sillä pakottamalla ja kiirehtimällä voi olla vaikeampaa päästä tavoitteisiinsa.

Asenteen muuttaminen

Ihan ensimmäisenä meidän täytyy tuntea itsemme niin hyvin, että tiedämme mitkä ovat meidän heikkoudet ja mitkä vahvuudet. Mitkä asiat hidastavat vaurastumista ja mitkä asiat voivat nopeuttaa sitä. Kuuntelemalla itseään ja kysymällä itseltään asioita – voi oppia tuntemaan itsensä paremmin. Meissä jokaisessa on hyvin vahvoja uskomuksia, joista pitää joskus osata päästää irti. Nämä uskomukset saattavat rajoittaa eteenpäin pääsemistä.

Joten taloudellinen vapaus on kokonaisuus, jossa sinä itse olet avain kaikkeen. Elämässä kaikki ei ole vain sattumaa – tai näin uskon itse. Ne asiat joihin keskityt, kasvavat ja ne asiat, joita et ajattele, unohtuvat. Joten olisi aina tärkeää muistaa mitä kohti on menossa.

Rahan arvostaminen

Olen opetellut tuhlaajatytöstä säästämään ja laittamaan rahat tuottamaan sekä kasvamaan korkoa. Tämä on yksi tärkeä askel kohti taloudellista vapautta. Jos rahaa ei arvosta ja laita sitä tekemään töitä puolestasi, ei voi vaurastua. On turha jäädä odottamaan lottovoittoa tai perintöä, jos sellainen olisi tiedossa.

Budjetointi on avain-asemassa vaurastumisen tiellä. Lue täältä kirjoituksemme siitä, miten budjetointi avasi täysin toisenlaisen maailman.

Ja tärkeää on myös budjetoida omaa taloutta. Noudatan tässä tiettyä kaavaa, jonka olen oppinut Bisnesnaisen Rahatreenistä. Kun budjetoit pääset helpommin tavoitteisiin. Taloudellisesti vapaa ihminen on taitava rahan käyttäjä.

Taloudellinen vapaus on vastuuta ja vapautta

Kun haluat vaurastua, otat vastuun omasta elämästäsi, etkä odota, että joku toinen tekee sen puolestasi. Taloudellisesti vapaa ihminen tietää, miten rahaa tehdään ja osaa myös säilyttää omaisuutensa. Sillä ei ole merkitystä, kuinka paljon sinulla on rahaa – vaan miten säilytät omaisuutesi.

kuinka-voi-rikastua

Olen opetellut ottamaan vastuun omista raha-asioistani ja tehnyt paljon töitä sen eteen, että oma asenteeni on muuttunut. Olen tehnyt paljon erilaisia valintoja elämässäni, jotka auttavat minua pääsemään eteenpäin. Olen perustanut yrityksen, joka elättää minut ja joka mahdollistaa myös paljon muuta.

Mutta on joitakin osa-alueita, jotka ovat aina tavalla tai toisella ehkä jopa ahdistaneet minua. Tässä kohtaa varmasti itse raha. Oman pankkitilin saldon näkeminen oli joskus vaikeaa. Tai jos täytyi käydä maksamassa laskuja. Rahaa ei koskaan jäänyt säästöön, koska en ymmärtänyt, että minun tulee ottaa vastuu rahasta. Muutenhan se ei pysy minulla, vaan menetän sen. Kun tämän ymmärsin ja kiinnostuin rahasta, alkoi tapahtumaan asioita. Joka kuukausi huolehdin siitä, että budjetoin rahoista tietyn summan itselleni eri kategorioihin ja tästä en ole tinkinyt.

Aina kun tulee laskuja, niin maksan ne, eikä se enää ahdista minua. Ja mistä tämä johtuu? Minulla ei ole enää ahdistavia luottokorttimaksuja. Koska olin saanut talouteni tasapainoon, enkä ollut enää jatkuvassa “oravanpyörässä”. Tuntui vapauttavalta maksaa vain asuntolainan lyhennyksiä tai muita pakollisia menoja, kuten sähkö- tai vakuutusmaksut.

Jos rahaa menee johonkin yllättävään, niin voin ottaa sen tililtä, joka on juuri tätä varten. Silloin koko paketti pysyy kasassa ja pysyn tavoitteissani. Siinä vaiheessa, kun ei tarvitse miettiä, mistä rahaa tulee, voit saavuttaa vapauden. Eikö meistä jokainen halua olla vapaa nauttimaan elämästä ja tehdä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä?

Kiitollisuus ja luovuus

Jokainen päivä tunnen kiitollisuutta itseäni kohtaan ja kiitollisuutta rahaa kohtaan. Voin lausua ääneen rahamantroja tai mantroja, jotka palvelevat minua. Rahamantroja voi olla vaikka “Raha tulee luokseni helposti”. Uskon siihen, että kun oma asenne on positiivinen, kaikki on mahdollista. Silloin annat itsellesi ja muille mahdollisuuden, etkä anna muiden mielipiteiden tai ennakkoluulojen tulla esteeksi.

Kiitollisuus kasvaa sitä mukaa kuin sinä kasvat. Ja kun kiitollisuus kasvaa, annat tilaa muille asioille. Vaurastuminen on ennen kaikkea luovuutta. Taloudellinen vapaus on luovuutta. Yrittäjänä ei ole päivääkään, jolloin en miettisi seuraavaa askelta: Mikä on minun seuraava siirtoni? Mihin omaisuuslajiin seuraavaksi sijoitan? Millä tavoin voin kasvattaa liiketoimintaani?

Tämä on elämäntapa ja olen siitä kiitollinen joka päivä.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €