Mitä tarkoittaa sijoitusneuvonta?

Sijoitusneuvontaa saa Suomessa antaa vain yritys, jolle on myönnetty toimilupa sijoitusneuvonnan antamiseen. Sijoitusneuvontaa voivat tarjota myös esimerkiksi ulkomaiset Eta-alueen palveluntarjoajat, joilla on sivuliike Suomessa tai jotka ovat ilmoittaneet Finanssivalvonnalle tarjoavansa palvelua Suomessa. Suomessa sijoitusneuvontaa ohjaa ja määrittää Sijoituspavelulaki 747/2012.

Jos sinua kiinnostaa sijoittaminen, mutta et tiedä mistä aloittaisit, saattaa mielessäsi käydä sijoitusneuvonta. Kuka sitä voi antaa, kannattaako pankista kysyä apua ja niin edelleen. Usein ihmiset, jotka itse sijoittavat puhuvat näistä asioista ja heiltä usein kysytään myös neuvoja sijoitusasioissa. Innokas sijoittaja saattaa puhua jonkun yksittäisen osakkeen puolesta tai vaikka suositella tiettyyn omaisuuslajiin sijoittamista. Saako tällaisia neuvoja antaa tai kannattaako niitä kuunnella? Saako sijoittamiseen ylipäätään kysyä neuvoa asiaan perehtyneeltä kaverilta?

Mielipiteellä ja faktalla on eronsa

Sijoittamisesta puhutaan nykyään yhä enemmän ja jokaisella, joka sijoittaa, on siitä varmasti oma mielipide sanottavana. Sijoitusneuvontaa ohjaa kuitenkin Suomessa laki, eikä kuka tahansa saa antaa sijoitusneuvontaa.  Vain Finanssivalvonnalta luvan saaneet tahot, kuten rahoituslaitokset saavat tarjota palveluita, joita kutsutaan sijoitusneuvonnaksi.

Finanssivalvonta on sijoitusneuvontaa koskevissa ohjeissaan todennut, että sijoitusneuvontaa antavan on hankittava ennen palvelun tarjoamista riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, instrumenttia koskevasta sijoitus kokemuksesta sekä sijoitus tavoitteista. Sijoitusneuvojan tulee antaa neuvoja aina vain asiakkaan edun mukaisesti. Näillä säännöksillä pyritään estämään väärinkäytöksiä, kurssimanipulaatioita sekä muita epärehellisyyksiä, mitä rahoitusalalla saattaa esiintyä.

Tärkeintä on tietää itse, mitä on tekemässä

Joka tapauksessa aloittaessasi sijoittamisen sinun täytyy tietää, mitä olet tekemässä. Vain siihen kannattaa sijoittaa, minkä itse ymmärtää. Mistä tahansa lähdetkin hakemaan – sijoitusneuvontaa tai apua sijoittamisen aloittamiseen, sinua vastaan tulee seuraavat asiat: Opiskele sijoittamisen alkeet, hahmota oma tilanteesi, tee sijoitussuunnitelma ja valitse sijoituskohteet.

kuinka-oppia-sijoittamaan

Nämä sinun tulee tehdä itse, kukaan ei voi puolestasi päättää, esimerkiksi minkä verran kuukausittain sijoitat. Sijoitussuunnitelma määrittää tavoitteesi ja se mielessäsi voit valita mihin ja millä aikajänteellä sijoitat. On eri asia sijoittaa vaikkapa eläkepäiviä varten kymmenien vuosien päähän, kuin esimerkiksi tavoitteena muutaman vuoden päästä nostaa säästöt ja kertyneet tuotot. Toki sinulla voi olla yhtä aikaa sekä lyhyen, että pitkän tähtäimen tavoitteita.

Nykyään on paljon myös sijoittamiseen liittyvää bloggausta ja podcasteja, verkkomateriaalia ja niin edelleen. On kuitenkin väärin, jos jotain yksittäistä osaketta suositellaan ja sillä lailla manipuloidaan osakkeen kurssia. Ruotsissa on tullut joitakin vuosia sitten ilmi tapauksia, joissa sijoitusbloggaajia on tuomittu sopimattomasta markkinavaikuttamisesta. Ruotsin syyttäjänä toimiva Jan Leopoldson totesi Kauppalehdelle vuonna 2018: “Jos blogiteksti on harhaanjohtava ja tarkoituksena on ollut ostaa halvalla ja myydä kalliilla, niin se voidaan katsoa rikokseksi”.

Jokainen tekee päätökset itse

Sijoittamisesta puhumisessa ja kirjoittamisessa ei ole mitään väärää, lukijalla ja kuulijalla on vastuu itsellään, miten kriittisesti käyttää saamaansa tietoa ja miten valmis on itse ottamaan asioista selvää. Kun teet päätökset sijoittamisesta itse, olet itse vastuussa myös tuloksista. Niin hyvässä kuin pahassa. Jos ja kun jossain vaiheessa menetät rahaa, se kuuluu pelin henkeen, niin voit oppia siitä ja tehdä jatkossa toisenlaisia valintoja. Yhtä lailla jos ja kun sijoituksesi tuottaa rahaa, voit kiittää itseäsi hyvästä työstä, oikein valituista kohteista ja jatkaa toimivalla strategialla.

Kuinka aloittaa sijoittaminen? Lue täältä 5 neuvoa aloittelijalle.

Kouluttautuminen kannattaa aina ja on myös vastuullisia ja ammattitaitoisia kouluttajia, jotka tukevat ja auttavat kuluttajaa tekemään hyviä itseään koskevia valintoja ja päätöksiä. Sijoittaminen ei myöskään ole niin vaikeaa, kuin usein annetaan ymmärtää. Opiskelemalla ensin sijoittamisen alkeet voit turvallisesti aloittaa pienillä summilla. Oppia tulee lisää matkan varrella. Ole itse oma sijoitusneuvojasi. Sijoita vain siihen minkä ymmärrät. Jos et koskaan aloita, et voi voittaa. Rahapelissä voi voittaa vain olemalla pelissä mukana.

Tavallisen ihmisen ei tarvitse siis olla huolissaan, että rikkoisi vahingossa sijoituspalvelulakia. Sijoittamisesta ja erilaisista sijoituskohteista saa puhua. Aina saa myös kertoa omista kokemuksista ja omista valinnoista. Lisäksi voi tarkentaa ja muistuttaa kuulijaa sanomalla, että tätä ei tule ottaa sijoitusneuvontana enkä sellaista saa antaa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €