Mitä vivuttaminen tarkoittaa?

Vivuttaminen on yksinkertaisuudessaan sitä, että lainaat rahaa, toisen ihmisen aikaa, ideoita tai osaamista – eli maksimoit tuotot ja hyödyt. Kun hyödynnät vivutusta mahdollisuutesi laajenevat ja sinulle vapautuu resursseja lisäämään ja tuottamaan uusia resursseja.

Lainalla vivuttaminen sijoituksissa

Vivutus asuntosijoittamisessa on ehkä tutuinta. Päätät hankkia sijoitusasunnon ja pankkitilisi saldon tarkastettuasi toteat, että nyt on käytävä pankissa neuvottelemassa. Saat pankista hyvän lainatarjouksen ja päädyt ostamaan sijoitusasunnon. Asunto maksoi 100 000€ ja tililtäsi löytyi 30 000€. Nyt olet onnellinen sijoitusasunnon omistaja ja alat nauttimaan positiivisesta kassavirrasta. Huomasitko? Vivutus, eli tässä tapauksessa sijoitusasuntolaina, mahdollisti asunnon ostamisen. Kätevää eikö totta! Missä muualla voit vivuttaa? Tutkitaanpa osakesijoittamista.

Asuntosijoittamisessa vivutusta voi käyttää myös remonteissa. Palkkaat jonkun tekemään remontit, jolloin oma aikasi säästyy. Erityisen tehokasta vivutuksen käyttö on asuntojen flippaamisessa niin lainan, kuin remonttien teettämisenkin kannalta.

Jos sinua kiinnostaa, miten voisit saada lisää tuloja, käy lukemassa suosittu artikkelini erilaisista lisätulonlähteistä täältä.

Osakesijoittamiseen pankit eivät kovin innokkaasti lainaa anna eli vivuttaminen ei ole ihan helppoa, mutta toisilla osakealustoilla palveluntarjoaja tarjoaa lainaa jo olemassa olevia osakkeita vakuutena käyttäen, rahaa uusiin osakeostoihin. Osakemarkkinoilla voit vivuttaa niin, että laitat itse osan omaa rahaasi, esimerkiksi 1000€ ja osan lainarahaa, vaikkapa toiset 1000€. Tällöin saat hankittua osakkeita tuplasti enemmän.  Tätä kirjoittaessani, kun koronakriisi on ajanut osakekursseja rajusti alas ja monien sijoitussalkkujen arvo on sulanut huomattavasti, alkaa monella osakkeita lainalla ostaneen housunlahkeet tutisemaan.

Velkavivun hyödyntäminen sijoittamisessa

Lainaa myöntäneet tahot ovat huomanneet, että osakkeina olleet vakuudet eivät enää riitäkään ja vaativat lisää vakuuksia lainalle. Hankalassa tilanteessa ovat ne, jotka eivät voi laittaa lisää vakuuksia lainalle, jolloin palveluntarjoaja pakkomyy osakkeita saadakseen lainatut rahat takaisin. Tällöin osakkeet menevät monella myyntiin isolla tappiolla. Itse suosittelen varovaisuutta vivuttaessasi osakkeilla – erityisesti, jos et takuuvarmasti tiedä mitä olet tekemässä. Vivuttamisella on kuitenkin parhaassa tapauksessa mahdollisuus moninkertaistaa voitot osakesijoittamisessa.

Suosittelen opiskelemaan huolella sijoittamisen osa-alueesta, johon aiot vivutusta käyttää. Silloin tiedät mitä teet ja voit minimoida riskit. Sama päätee tietysti myös ilman vivutuksen käyttöä!

Missä muualla vivutusta voidaan hyödyntää?

Yritykset voivat käyttää vivutusta ottamalla lainaa ja laajentamalla sillä toimintaansa ja osaamistaan. Näin yritykset pääsevät kasvamaan paljon nopeammin verrattuna siihen, että lainaa, eli velkavipua, ei otettaisi ja käytettäisi, vaan yritys säästäisi rahat laajennuksiin vuosien varrella ja tekisi investoinnit vasta säästetyillä rahoilla. Tämä hidastaisi yritysten kasvamista valtavasti, eli tässä yhteydessä velkavipu on erinomainen työkalu.

Monet menestyneet ihmiset vivuttavat erilaisia asioita, esimerkiksi omaa muistiaan. Aina, kun he saavat uusia ideoita, he eivät sillä hetkellä kuormita ajatuksiaan idealla, jotta voivat keskittyä sillä hetkellä tekeillä olevaan asiaan, vaan kirjoittavat sen muistiin ja palaavat siihen sopivassa tilanteessa.

Aikaa voit vivuttaa myös käyttämällä toisten ihmisten aikaa. Tämä ei luonnollisesti tarkoita, että käytät toisia ihmisiä hyväksesi, vaan arvon antamista puolin ja toisin. Voit hankkia itsellesi mentorin tai palkata valmentajan. Näin käytät vivutusta myös taitojesi kartuttamiseen, kun saat pallotella ideoitasi mentorisi kanssa. Sinulta säästyy aikaa oppimiseen virheiden kautta ja pääset suoraan toteuttamaan ideoitasi.

Sinulla saattaa olla oma nettikauppa tai blogi. Silloin voit palkata itsellesi työntekijöitä, jotka hoitavat oikolukua, ajastamista, tuotteiden lisäystä ja lähettämistä sekä suurta määrää perustöistä, joita voi hyvin tehdä joku muu, kuin sinä ja voit käyttää vapautuvan aikasi muuhun.

Ei se ota, ellei annakaan

Konkreettisia esimerkkejä vivuttamisesta

Sinulla on idea ommeltavasta tuotteesta nettikauppaasi, mutta tarvitset sille valmistajan. Niinpä palkkaat ompelijan, joka valmistaa haluamasi tuotteet.

Sait hyvän idean runon tai kirjan kirjoittamisesta, mutta et osaa itse kirjoittaa. Tällöin etsit kirjoittajan, joka kirjoittaa ideasi ja ajatuksesi sujuvaan muotoon.

Sinulla on tuotteita, mutta ei myyntikanavia. Etsi myyjiä myymään ja markkinoimaan tuotteitasi. Näillä keinoilla vivutat myös toisten osaamista.

Olen erityisen kiinnostunut asuntosijoittamisesta – kirjoitin aiemmin siitä, miten oman asunnon arvoa voi nostattaa ilman, että käyttää tuhansia euroja remontointiin. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Viimeisenä ideana ajattelin käsitellä vivutusta verkostojen kautta. Sinulla voi olla erilaisia myytäviä tuotteita tai palveluita. Tässä vivutus toimii todella tehokkaasti, kun otat käyttöön affiliate -linkit. Tällöin kuka tahansa voi jakaa affiliate -linkkiään ja jokaisesta syntyneestä kaupasta maksat linkin jakajalle palkkion. Itse näen tämän erinomaisena keinona viedä liiketoimintaasi eteenpäin ja toisaalta affiliate -linkin jakajana pääset tienaamaan suhteellisen vähällä vaivalla kertomalla tuttavillesi hyväksi kokemistasi tuotteista ja palveluista sekä jokaisesta ostosta tilillesi kilahtaa palkkio.

Soile Finskas
Artikkelin on kirjoittanut Soile Finskas.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €