Miten aloitin osakesijoittamisen?

Olen sijoittanut osakkeisiin nyt muutaman vuoden. Osakesijoittamiseni alkoi siitä, että sain osakkeita lahjaksi. Aloin seurata noiden osakkeiden kehitystä ja samalla opiskelin sitä, miten osakkeisiin käytännössä voi sijoittaa. Olen edelleen alkutaipaleella, sillä opeteltavaa on paljon.

Aloitin perusteista

Ensimmäisiä opeteltavia asioita oli ”arvo-osuustili”, joka täytyy avata pankkiin (tai muuhun vastaavaan palveluun) ja jossa osakkeita sitten säilytetään. Kannattaa vertailla säilytyspalvelun hintoja eri tahojen välillä. Myös kaupankäyntikuluissa on vaihtelua. Osakkeiden osingot tulevat tuolle samalle arvo-osuustilille, joten osinkojen määrää on sieltä kätevä seurata. Tavoitteni on sijoittaa kertyneet osingot edelleen uusiin osakkeisiin.

Oli jännittävää tehdä ensimmäinen ostotoimeksianto ihan itse. Olin tutkinut yhtiötä ja tullut siihen tulokseen, että sijoittaminen siihen tuntuu minusta hyvältä idealta. En puhunut asiasta kenellekään, vaan päätin, että tämä on nyt vain minun oma juttuni, meni syteen tai saveen. Sijoitukseni oli onnistunut ja tuo osake on nyt noussut mukavasti.

En uskaltanut sijoittaa tuolloin kovin paljoa ja nyt myöhemmin se tietenkin hieman harmittaa. Toimeksiantoni kulut olivat myös melko suuret osaketta kohden juuri siksi, etten sijoittanut kuin pienen summan eli ostin vain muutaman osakkeen. Osakesijoittamiseen kuuluu epävarmuus ja mielummin koen tuon epävarmuuden näin päin, positiivisena, kuin niinä kurssilaskuina, joita väistämättä välillä tulee.

Hajauttamalla sijoituksia sekä ajallisesti, että toimialoittain sijoitusten riskiä voi pyrkiä pienentämään. Sen sijaan, että sijoittaa kaikki varat yhdellä kerralla yhteen osakkeeseen, on riskinhallinnan kannalta parempi sijoittaa laajemmalla aikajänteellä ja laajemmin hajauttaen.

Oma sijoitusstrategiani, eli se millä tavalla sijoitan, on perinteinen ”osta-ja-pidä”. En ole kovin aktiivinen ostaja, enkä myyjä. Sijoitushorisonttini, eli se aika jonka aion hankkimani osakkeet pitää, on vähintään kymmenen vuotta. Tapanani on säästäen kerätä ensin pieni potti, jonka sitten sijoitan valitsemaani osakkeeseen. Kulut ovat tällä tavalla pienemmät hankittua osaketta kohden. Sijoitustapoja on toki muitakin, mutta tämä tapa on ollut itselleni mieluisin.

Osa sijoituksistani on ollut onnistuneita ja osa pettymyksiä. Osakkeilla on tapana väliin nousta ja väliin laskea, joten riskinottokykyä on tässä sijoitustavassa hyvä olla jonkin verran. Yhtiöiden aiempi kehitys ei ole tae siitä, että jatkossa kehitys pysyisi samanlaisena. Kurssit muuttuvat, heiluvat ja reagoivat markkinoilla tapahtuviin muutoksiin. Tämän vuoksi ne varat, jotka sijoitan osakkeisiin ovat sellaista rahaa, jonka olen valmis sijoittamaan pitkällä aikavälillä. Nyt salkussani on sellaisia osakkeita, joiden arvo on laskenut ostohetkestä jopa puolella ja toisaalta sellaisia osakkeita, joiden arvo on noussut ostohetkestä reilusti. Vaihtelu on siis suurta. Toki tähän varmasti vaikuttaa se, että olen vasta opettelemassa tätä asiaa. Jos olisin taitavampi, niin olisin kenties voinut välttää nuo suurimmat tappiot. Tai sitten en, kukapa tietää.

Minkälaisiin yrityksiin sijoitan?

Sijoitan sellaisiin yhtiöihin, joita pidän mielenkiintoisina. Seuraan yhtiötä jonkin aikaa ja tutustun siihen ennen kuin teen päätöksen osakkeiden hankinnasta. Kukaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, joten ostopäätös on aina oma päätökseni. Nyt seuraan kolmea eri yhtiötä, joista yhtä aion seuraavaksi ostaa. Mietin myös sitä, mitä teen vai teenkö mitään, niille osakkeille, joiden kurssi näyttää toistaiseksi vain laskevan.

Olen etsinyt tietoa osakesijoittamisesta sekä kirjoista, netistä, että alan lehdistä, kuunnellut podcasteja aiheesta ja liittynyt Osakesäästäjien keskusliittoon. Seuraan osakekursseja vähintään viikoittain, joskus useammin. Tästä on hiljakseen tulossa minulle tosi mielenkiintoinen harrastus. Opettelen sijoittamista sekä tekemällä, että lukemalla. Olen tyytyväinen, että uskalsin aloittaa ja kiitollinen siitä, että lahjan myötä minulle avautui aivan uusi maailma ja harrastus, joka parhaimmillaan tuo minulle lisää vaurautta ja mahdollistaa sen, että sijoittamani raha tekee minulle lisää rahaa.

Kirjoittaja on Martta ja ikää hänellä on 44 vuotta.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €