Tämä teksti ei anna sijoitusneuvoja eikä niitä tule sellaisina tulkita.
Sijoittamisen aloittaminen on varmasti tässä markkinatilanteessa monella mielessä. Saattaa olla, että olet jo vuosia miettinyt, että pitäisi aloittaa, mutta aina vain tulee ”jotain muuta” ja asia unohtuu, kunnes muistuu taas uudelleen mieleen. Mitkä olisivat ne konkreettiset askelet sijoittamisen aloittamiseksi eri omaisuuslajeissa?
Jos mietit sijoittamista osakkeisiin tai rahastoihin, ensimmäisenä sinun tulee avata arvo-osuustili tai osakesäästötili. Kannattaa tutustua myös oman pankkisi tarjontaan.
Rahastosijoittaminen
Rahastoihin sijoittaminen on yksi helpoimmista tavoista aloittaa sijoittaminen. Pienimmillään rahastosijoituksiin pääset kiinni 10 euron kuukausittaisella summalla. Jos sinulla on mielenkiintoa opiskella enemmän sijoittamisesta, suosittelen erilaisia sijoitusvalmennuksia ja itseopiskelua. Näin tiedät paremmin, mitä teet ja voit minimoida riskit.
Ellei opiskelu ole sinun juttusi, mutta haluat päästä alkuun, on yksi turvallisimmista tavoista sijoittaa mahdollisimman pienikuluisiin indeksirahastoihin. Näin kulut eivät syö sijoituspääomaasi ja pääset parhaassa tapauksessa nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä pitkäjänteisellä säästämisellä, kunhan maltat olla nostamasta rahojasi. Oma neuvoni on, että aloita vaikka yhdellä rahastolla ja pienellä summalla niin huomaat, kuinka mielenkiintosi sijoittamista kohtaan kasvaa, kun käyt seuraamassa rahastosi karttumista. Rahastosäästäminen ei vie halutessasi aikaasi lähes yhtään, koska voit automatisoida sen täysin. Teet sopimuksen automaattisesta maksusta kuukausittain ja palveluntarjoaja hoitaa loput. Kätevää ja helppoa!
Osakesijoittaminen
Myös osakesijoittamisessa pääset alkuun yllättävän pienellä pääomalla. Aloittamiseen tarvittavan pääoman määrittelevät palveluntarjoajan kulut. Nämä kulut ovat toisilla alkaen 1%/kauppa riippumatta sen suuruudesta, jolloin maksat 10 euron kaupasta kuluja 1 euron. Toisilla palveluntarjoajilla kaupankäyntikulut voivat olla minimissään lähemmäs 10 euroa, jolloin pienillä summilla kaupankäyntikuluprosentti kohoaa huomattavan korkeaksi - eli tällöin kannattaa säästää vähän suurempi summa kerralla sijoitettavaksi.
Mitä osakkeita sitten ostaisit? Tähän löytyy monia mielipiteitä ja eri sijoitusstrategioita. Voit ostaa vain suomalaisten yritysten osakkeita tai valita yrityksiä ympäri maailman. Palveluntarjoajasi osakevalikoima ja kulut vaikuttavat valinnanmahdollisuuksiisi. Suomalaiset palveluntarjoajat veloittavat suurempia kaupankäyntikuluja ulkomaalaisista osakkeista.
Osakkeita ostetaan aina kokonaisia kappaleita kerralla, eli et voi ostaa vaikkapa puolikasta osaketta kerralla. Opiskelu auttaa osakesijoittamisen riskien hallinnassa todella paljon! Älä tee aloittamisesta kuitenkaan liian hankalaa! Opit jatkuvasti lisää ja matkan varrella kiinnostuksesi kasvaa kerta kerralta. Osakkeita voit ostaa esimerkiksi pitkällä tähtäimellä eli osta ja pidä -strategialla. Mahdollisuuksia tulee lisää, kun opit enemmän ja voit hyödyntää oppejasi käytäntöön.
Sijoittaminen fyysiseen kultaan
Itse olen aina luullut, että kultaan sijoittaminen vaatii tuhansia ja taas tuhansia euroja. Näin ei kuitenkaan ole. Kultaan sijoittamisen voit aloittaa jo 6 eurolla kuukaudessa! Kulta on turvasatama ja sijoitustesi peruspilari. Kirjoitin hetki sitten jutun kultaan sijoittamisesta ja sen tärkeydestä juuri nyt. Pääset lukemaan sen tästä.
Asuntosijoittaminen
Asuntosijoittaminen vaatii yleensä pääomaa. Joissain tapauksissa voit päästä asuntosijoittajaksi, vaikka sinulla ei olisikaan paljoa säästöjä. Sinulla voi olla esimerkiksi oma asuntosi jo osittain maksettu, jolloin voit korvata asuntosijoittamisen alkupääoman omasta kodistasi vapautuneilla vakuuksilla eli voit päästä asuntosijoittamisen alkuun jopa yli 100% velkavivulla. Pankki hyväksyy yleensä ostettavan asunnon vakuudeksi 70 prosenttisesti, eli loppuosa täytyy olla säästöjä tai muita vakuuksia.
Asuntosijoittamista kannattaa myös opiskella valmennuksissa, kirjoista, podcasteista ja blogeista. Olen kirjoittanut monta kirjoitusta asuntosijoittamisesta ja sen riskeistä. Kirjoitukset löytyvät täältä Rahastoorista ja suosittelen lukemaan ne saadaksesi mahdollisimman kattavan tietopaketin tueksesi.
Tästä pääset lukemaan asuntosijoittamisen riskien minimoimisesta ja täältä löydät kirjoitukseni suositusta BRRRR-strategiasta.
Asuntosijoittamisessa on tärkeää tehdä sijoitussuunnitelma. Sitä tehdessäsi voit miettiä, mistä haluat ostaa asunnon/asuntoja eli mistä kaupungista ja kaupunginosasta. Millaisen asunnon - eli millaisesta taloyhtiöstä, minkä kokoisen, kuntoisen ja hintaisen asunnon haluat ostaa ja esimerkiksi millaista vuokratuottoa haluat asunnostasi saada. Näillä kriteereillä voit lähteä sijoitusasuntoa ostamaan. Mistä sijoitusasuntoja sitten löytää? Sijoitusasuntoja välittävät asunnonvälittäjät. Niitä löytyy myös Tori.fi:stä sekä muista vastaavista markkinapaikoista. Itse löysin sijoitusasuntoni Vauras Elämä -jäsenyyteni kautta, josta löysin hyvin tuottavan sijoitusasunnon alle markkinahintaan.
Kryptovaluutat
Kryptovaluuttoja on paljon erilaisia. Tunnetuin näistä taitaa olla Bitcoin. Kryptovaluuttoihin kannattaa tutustua tarkemmin, jotta ymmärrät mistä on kyse ja mihin olet sijoittamassa. Ostoalustoja on useita ja sijoittamisessa pitää ottaa huomioon myös kryptovaluuttojen turvallinen säilyttäminen. Olen löytänyt palveluntarjoajia, joiden kulut ovat 1-2% kaupankäyntihinnasta ja kryptovaluutat poikkeavat esimerkiksi osakesijoittamisesta sillä, että voit ostaa niitä ihan pienillä summilla eikä sinun tarvitse ostaa kerralla yhtä kokonaista krypto,a vaan voit ostaa niitä haluamallasi summalla - vaikkapa 5 eurolla. Itse ostin ensimmäisen kryptoni 10 eurolla, jolloin kulu oli 0,10 euroa. Eli tämänkin voit aloittaa hyvin pienillä summilla.
Tärkeitä sijoittamisessa on se, että aloitat! Silloin olet mukana pelissä, mielenkiintosi kasvaa ja samalla tiedonhalusi ja osaamisesi karttuvat. Astu siis mukaan mielenkiintoiseen sijoittamisen maailmaan!