Miten käyttää ylimääräinen aika hyödyksi juuri nyt?

Olisiko nyt hyvä aika miettiä tulevaisuutta? Voisiko olla fiksumpaa käyttää omaa aikaa ja energiaa luovuuden herättelyyn ja järkevien tekojen miettimiseen sekä toteuttamiseen mieluummin kuin maailmantilanteen murehtimiseen? Yritä pitää mielesi hyvänä ja iloisena, vaikka pelko kuinka yrittäisi sisällesi hiipiä. Hetkittäinen pelko ei haittaa, jos sen yli pääsee kipuamaan kunniallisesti. Sen sijaan jos pelko saa liikaa valtaa, se voi johdattaa sellaiseen suuntaan, johon normaalisti et lainkaan kulkisi. Tässä kirjoituksessani haluankin ehdottomasti pysyä valoisalla polulla – ja pitää sinut mukanani.

Laita omat numerot kuntoon

Nyt viimeistään monilla meistä on hyvin aikaa selvittää omat numeronsa ja tehdä selvyys omaan talouteensa. Omiin numeroihinsa tutustumisessa ja niiden seuraamisessa kannattaa olla aidosti realisti. Turha optimismi voi valitettavasti huijata mieltä liikaa. Moni saattaa kuvitella tuntevansa numeronsa, mutta todellisuudessa yllättyy taloutensa kiemuroista aina yhä uudelleen ja uudelleen. Kenties voisimme myös miettiä erilaisia vaihtoehtoja talouden hoitoon ja hallintaan sekä luoda tai päivittää pidemmän aikavälin tavoitteita. Muista, että kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa, asioilla ja ajatuksilla voi myös leikitellä. Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea tekisit ja olisit, jos aivan kaikki olisi sinulle mahdollista? Mikä toisi sinulle päivittäin merkityksellisyyttä ja iloa, antaisi syyn herätä innostuneena jokaiseen aamuun ja päivän puuhiin?

Riskienhallinta ja omien sijoitusten suojaaminen ovat toimenpiteitä, jotka olisi hyvä miettiä etukäteen, ennen haastavia aikoja. Myöhäistä se ei ole tällaisessakaan tilanteessa, kun pyörät ovat jo pyörineet huonoon suuntaan eikä kukaan osaa sanoa, milloin alamäki loppuu ja ylämäki alkaa. Aina on mahdollista varautua suunnitelmilla seuraavaan mahdolliseen pudotukseen. Se on myös oman mindsetin koulutusta ja suurta oppia itselle –siinä mielessä siis ennemmin mahdollisuus kuin uhka. Useinhan hyvinä aikoina hyviä ja normaaleita asioita ei osata arvostaa tarpeeksi, vasta muutos huonompaan aktivoi arvostuksen.

Miten korona vaikuttaa maailmantalouteen

Jos ajatus tulevaisuuteen varautumisesta yhtään houkuttaa, kannattaa nyt lähteä ajatuksista tekoihin pienin askelin. Askeleet kyllä palkitsevat opillaan ja tuloksillaan, vähintäänkin kasvattavat elämäsi suurinta pääomaa – tietotaitoasi ja henkistä kasvuasi, joita kukaan ei voi sinulta viedä. Tällainen maailmanlaajuinen muutos- ja epävarmuuskausi on herkullinen tilaisuus oman mindsetin pöllyttämiseen ja kenties ympärikääntämiseen. Nyt on aikaa katsoa asioita eri näkökulmista, kyseenalaistaa ja suhteuttaa niitä oikealle tasolle omien arvojen mukaisesti.

Palkka tai muu säännöllinen tulo on tärkeä oppia budjetoimaan budjettimallin mukaisesti. Nyt on mainio aika kiinnostua ja aloittaa uusia tapoja. Bisnesnaisen budjettimallia voi toistaa kuukausittain manuaalisesti, jolloin siitä saa erityistä iloa ja hyvää oloa, mutta yhtä hyvin budjetoinnin voi automatisoida verkkopankissa tekemällä sopivat automaattiset kuukausittaiset tilisiirrot. Voit myös miettiä, haluatko tällaisessa tilanteessa soveltaa budjettimallia joustavasti esimerkiksi lisäämällä puskuritilille siirrettävää osuutta ja pienentämällä vaikkapa sijoitusten osuutta – tietenkin oman tilanteen ja tarpeen mukaan. Turhia ja perusteettomia muutoksia on syytä välttää sekä talouden hoidossa että muillakin elämän osa-alueilla. Voisiko jopa sanoa, että kerrankin on kivasti aikaa pohtia ratkaisut parhain päin eikä vain reagoida kiireesti elämän tämänhetkisiin vaatimuksiin.

Kevytyrittäjyys on todella monelle yrittäjähenkiselle ihmiselle mahdollisuus kokeilla liiketoimintaideaansa ilman, että yrittäjän saappaisiin tarvitsee heti hypätä. Mutta miten paljon kevytyrittäjä ja yrittäjä toisistaan todella eroavat? Lue lisää tästä.

Voisiko jo nyt varautua seuraavaan yllättävään muutokseen?

Jos oma taloudellinen puskurisi on tällä hetkellä heikko, tee jo nyt päätös, että mahdollisella ensi kerralla puskurisi on hyvässä kunnossa, jotta siitä voi ammentaa apua tarpeen tullen. Onkin tärkeä miettiä toimenpiteitä, joilla tämä käytännössä toteutetaan. Esimerkiksi säästäminen arvometalleihin, varsinkin kultaan, saattaisi olla miettimisen arvoinen ajatus. Tällaisissa muutostilanteissa puskurin merkitys korostuu, vähintäänkin lisäten omaa mielenrauhaa. Hyvä puskuri myös mahdollistaa läheisten auttamisen hankalassa tilanteessa, tällöin voi itse kokea merkityksellisyyttä ja hyvää oloa avunannostaan.

Käytä yllättäen vapautunut aika monipuolisesti hyödyksi. Jos olet harrastanut, mennyt ja tullut paljon normaalissa arjessasi, saattaa sinulla olla nyt yllättäen paljonkin ylimääräistä aikaa. Voit kuluttaa aikaasi vaikkapa erilaisten rästitöiden tekemiseen, opiskeluun, uusien ideoiden ja suunnitelmien miettimiseen.

Kenties haluat käyttää aikasi omatoimiseen tiedonhankintaan ja opiskeluun tai vaihtoehtoisesti voit hyödyntää valmiiksi mietittyjä taloudellisia oppipaketteja, kuten Bisnesnaisen monipuolisia valmennuksia. Suosittelen ehdottomasti jäsenyyttä Vauras elämä –yhteisöön, jossa saat pienellä satsauksella tietoa, taitoa ja tukea omaan talouteesi. Todennäköisesti pääset mukaan aivan uuteen ihanaan ajattelumaailmaan, riippuen toki siitä, mikä mielenkiintosi taso vaurastumista kohtaan on tähän mennessä ollut. Muista, että valmentautuminen ja uuden opiskelu on meitä jokaista varten, mistään ei tarvitse valmiiksi tietää mitään mukaan tullakseen. Toisaalta olemassa olevista taidoista ei myöskään ole haittaa, niitä on erittäin suositeltavaa lähteä päivittämään kohti parasta versiota.

Milloin lama tulee?

Maailmanmarkkinan toipuminen on historian valossa käynyt nopeammin kuin talouden lasku. Se antaa toivoa tulevaan. Sinnikkyyttä peliin siis ja muista hyödyntää aikasi omalla parhaalla tavallasi. Aika on rahaa –sanonta voidaan nyt laittaa käytännössä toimeen. Mahtavia muutoshetkiä sinulle ja vahvaa ja valoisaa uskoa tulevaan!

Minä olen matkallani vaurauteen – rahatarinani pääset lukemaan tästä.

Katja Varantola
Artikkelin on kirjoittanut Katja Varantola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €