Miten murretaan 10 yleisintä rahauskomusta?

Rahauskomuksesi luovat taloudellisen todellisuutesi. Asenne rahaa kohtaan on muotoutunut lapsuuden kokemusten sekä vanhempien puheiden kautta vaikuttaen edelleen elämäämme aikuisena. Luomme huomaamattamme odotuksilla ja uskomuksilla itseään toteuttavaa ennustetta elämäämme. Jos olet aina ajatellut rahasta samalla tavalla ja edelleen toistat elämässäsi tätä kaavaa – ohjelmointia, alitajuista toimintaa, niin arvaapa mitä? Pysyt aina samassa taloudellisessa tilanteessa.

Ajattelumallimme määrittävät todella paljon tulevaisuuttamme ja sitä, kehitymmekö vai jumiudummeko paikoillemme. Lisää ajattelumalleista ja niiden vaikutuksesta tulevaisuuteesi voit lukea tästä.

Mistä nämä uskomukset sitten tulevat?

Lapsuudesta. Pikkulapset imevät kuin sienet valtavan määrän tietoa ja lapsuus onkin uskomusten rakentumiselle otollinen alusta. Lapset tallentavat kasvuympäristöstään saamansa tiedon suoraan alitajuntaansa, joten sillä miten lapsuudessa ympärillämme olleet ihmiset ovat puhuneet rahasta tai käyttäytyneet rahan kanssa, on mielettömän suuri merkitys. Lapsi mallintaa tehokkaasti lähiympäristöään ja juuri lähipiiristä muodostuu hänelle paljon uskomuksia ja ajattelumalleja.

Nämä tutut uskomukset ja ajattelumallit saavat vielä aikuisenakin tuottamaan samoja kokemuksia ja samaa toimintaa. Koska tämä on tuttua ja turvallista, aivot pitävät meidät ikään kuin autopilottitilassa. Joten ei ole kovin yllättävää, että se mitä ympärilläsi olevat ihmiset uskovat rahasta, muodostuu myös sinun uskomukseksesi rahasta.

Kun olemme valveilla, olemme tietoisia ainoastaan viidestä prosentista ajatuksistamme. Viidestä! Loput 95% ovat alitajunnasta tulevia, tiedostamattomia ajatus- ja uskomusmalleja. Useimmat ihmiset estävät alitajuisesti itse itseään rikastumasta. Täysin tajuamattaan he ovat oman itsensä pahimpia vihollisia. Koska aivot eivät pidä muutoksesta, ne on suunniteltu olemaan mahdollisimman tehokkaita. Ja tietyn jo opitun kaavan toistaminen ei vaadi aivoilta paljoa energiaa.

Miten murtaa rahauskomukset?

Ajatukset, uskomukset ja tunteet määrittävät tekemisesi. Jos uskot jonkin olevan totta, käyttäydyt sen uskomuksen mukaisesti. Koska olet koko elämäsi ajan opetellut näitä uskomuksia, se vaatii määrätietoista työtä ja paljon aikaa oppia niistä pois. Sinun pitää poistaa päästäsi uskomukset ja ajatukset, jotka pitävät sinut jumissa ja vaihtaa tilalle uskomukset, jotka vievät sinua eteenpäin kohti vaurastumista. Melkein kaikki mitä meille on opetettu rahasta ja vauraudesta on valetta. Ja nämä uskomukset pitävät ihmiset köyhinä.

Millaisia rahauskomuksia sitten alitajuntaamme on kylvetty ja miten niistä pääsee eroon?

  • 1.  Sinun pitää säästää rahasi niin rikastut

Pelkästään säästämällä ei ole kukaan koskaan rikastunut. Jos makuutat rahojasi tilillä nollakorolla inflaation syödessä osan säästöistäsi, tuletko rikkaaksi? Ei, et tule. Et pysty pelkästään säästämällä edes ostamaan asuntoa itsellesi saatikka rikastumaan. Sinun pitää laittaa rahasi töihin puolestasi sijoittamalla ne johonkin, joka tuottaa sinulle lisää rahaa. Kuten arvometalleihin, sijoitusasuntoihin, osakkeisiin tai liiketoimintaan.

Uusi mantra: ”Laitan rahani töihin puolestani, niin vaurastun”.

  • 2. Sinulla pitää olla rahaa, että voit tehdä rahaa.

Useimmat rikkaat ihmiset eivät ole olleet rikkaita heti syntymästään asti. Ja se, että jollain on rahaa, ei tarkoita automaattisesti, että hänellä on kyky tehdä lisää rahaa.

Oliko Bill Gates aina rikas? Oliko Jack Ma syntyjään miljonääri? Entä Jeff Bezos, syntyikö hän kultalusikka suussaan? Ei, he eivät ole aina olleet rikkaita. Mutta yhteistä heille kaikille on se, että heillä jokaisella on ollut unelma. Lisäksi he ovat uskoneet itseensä ja että he onnistuvat. Ja mikä kaikkein tärkeintä: he ovat alkaneet tekemään.

Uusi mantra: ”Rahaa ei tehdä rahalla, vaan luovuudella”.

  • 3. Rikkaat ihmiset ovat pahoja, epärehellisiä, pinnallisia ja ahneita ihmisiä.

Tämä on melko karkea yleistys. Jos olet valmiiksi paha ihminen ja sinulla on pahoja ajatuksia, raha vain vahvistaa tätä ominaisuutta. Jos taas olet upea, ihana, avulias ja ystävällinen henkilö, jolla on rahaa, niin teet upeita, ihania ja auttavia tekoja. Bill Gates on rikas ja hän lahjoittaa miljoonia hyväntekeväisyyteen. Samoin Oprah Winfrey. Raha siis itsessään ei tee kenestäkään pahaa tai hyvää.

Raha ei voi tehdä sinusta jotain, mitä et jo olisi. Olet mitä olet, riippumatta siitä, minkä kokoinen lompakko sinulla on.

Sitä paitsi, jos ajattelet, että rikkaat ovat pahoja tai olet kateellinen rikkaille ihmiselle tai halveksit heitä, tulet alitajuisesti kieltäneeksi itseltäsi rikastumisen, koska ethän halua olla sellainen henkilö, jota inhoat tai halveksit.

Uusi mantra: ”Rikkaat ihmiset ovat hyviä ihmisiä, aivan kuten kaikki muutkin ihmiset ovat”.

  • 4. Ei täältä mitään saa käärinliinoihin mukaansa / raha on tarkoitettu käytettäväksi.

Tällä lausahduksella ikään kuin vakuuttaa itsensä, että on ihan ok päästä kaikista rahoistaan eroon. Jos tuhlaat kaiken tienaamasi rahan sen sijaan, että säästäisit ja sijoittaisit sen, et koskaan saavuta sitä vaurautta, johon sinulla olisi toisenlaisella toiminnalla mahdollisuus.

Kyllähän uusien tavaroiden ostaminen on aina joskus kivaa, mutta ei kannata jäädä ostoputkeen. Kannattavampaa on opetella budjetointia ja eri sijoitusmuotoja.

Uusi mantra: ”Raha, jota en tuhlaa, tekee minut rikkaaksi”.

  • 5. Ei minulla ole varaa tuohon.

Joka kerta kun sanot näin, alitajuntasi nappaa sen ja varmistaa, että sinulla ei todellakaan ole varaa siihen.

Sinä luot omaa todellisuuttasi koko ajan. Jos olet koko ajan sitä mieltä, ettei sinulla ole varaa johonkin tai että pitää olla rikas, että tuon voi ostaa, niin se on se tulevaisuus, jonka luot itsellesi.  

Uusi mantra: ”Teen viisaita valintoja taloudellisesta tilanteestani ja valitsen olla käyttämättä tuohon rahaa juuri nyt”.

Miten rahaa tehdään lisää?
  • 6. En ole hyvä rahankäyttäjä.

Tämäkin uskomus on nimensä mukaisesti vain uskomus eikä mikään absoluuttinen totuus. Näin ajatellen oletat, että olet joku luuseri, joka ei voisi oppia uusia asioita. Ja tämähän ei ole totta. Voit milloin tahansa alkaa opiskelemaan rahaan liittyviä asioita. Tällöin parannukset taloudellisessa tilanteessasi seuraavat kuin itsestään.

Etene pienin askelin, käy vaikka verkkopankissasi päivittäin tarkistamassa tilisi saldo ja tunne samalla kiitollisuutta vaikkapa kolmesta asiasta elämässäsi. Näin ehdollistat aivosi yhdistämään pankkitilisi saldon tarkistamisen kiitollisuuteen, näin siitä tulee positiivinen asia eikä niin, että pelonsekaisin tuntein katsoisit saldoa, miettien onkohan siellä enää yhtään jäljellä.

Koska se mihin keskityt, vahvistuu. Ja jos keskityt tilisi saldon tarkkailuun, niin tilisi saldo kasvaa koska et enää tuhlaa rahojasi entiseen tapaan.

Uusi mantra: ”Opin ja käytän oppimaani tietoa rahasta joka päivä”.

  • 7. Ei minun perheeni ole koskaan ollut rikas.

No mitä sitten? Menneisyydelläsi ei ole mitään väliä. Millaisessa perheessä olet kasvanut tai miten olet aiemmin käyttänyt rahaa, ei merkitse mitään. Mitä vanhempasi tekivät tai jättivät tekemättä, ihan sama. Menneisyys ei vainoa sinua hautaan saakka, jos vain itse päätät viedä siltä vallan. Sinä olet nyt ohjaksissa ja sinä päätät!

Uusi mantra: ”Voin luoda oman taloudellisen riippumattomuuteni päättämällä toimia toisin”.

  • 8. On pakko tehdä paljon töitä, että voi vaurastua.

Et rikastu pelkästään kovalla työnteolla. Voit toki tehdä niin, mutta se ei ole ehdoton edellytys rikastumiselle. Raha on oikeastaan vaihtoväline, jolla vaihdetaan arvoa arvoon. Sinulla voi olla vaikkapa jokin tuote tai palvelu, joka tuo arvoa jonkun elämään ja hän on valmis antamaan arvoa (rahaa) sinulle vaihtovälineenä tästä saamastaan arvosta.

Uusi mantra: ”On mahdollista rikastua helpolla tavalla tehden sitä, mitä rakastan ja tuomalla arvoa muiden elämään”.

  • 9. Raha ei kasva puissa.

Tämä uskomus on niukkuusajattelua, ikään kuin rahaa ei riittäisi kaikille. Ihan kuin olisi olemassa jokin ennalta määrätty summa, jonka voit ansaita ja jos ansaitset sen yli, ei jää rahaa muille. Liittyy vähän tuohon edelliseen kohtaan, että pitää tehdä paljon töitä, että saa rahaa.

Uusi mantra: ”Rahaa on aina tarpeeksi, jotta voin luoda itselleni vaurautta”.

  • 10. Raha ei ole niin tärkeää, se on vain rahaa / raha ei tuo onnea.

Ikään kuin raha voisi tehdä sinut onnelliseksi, jos et osaa olla onnellinen jo nyt ja kiitollinen siitä mitä sinulla on. Jos nyt mietit, että mistä tässä voi olla kiitollinen, kun koko maailma on sekaisin, mutta aina on aihetta kiitollisuuteen. Oletko terve? Heräsitkö aamulla sängystä etkä katuojasta? Onko sinulla ruokaa jääkaapissa? Tuleeko hanastasi pudasta vettä? Kiitollisuuden aiheita on paljon.

Raha itsessään ei tuo onnea, mutta se tuo valinnanvapautta. Raha antaa vaihtoehtoja, voit elää elämääsi omilla ehdoillasi. Mutta jos et osaa olla onnellinen ilman rahaa, et ole onnellinen, vaikka sinulla olisi kuinka paljon rahaa. Onni löytyy aina sisältä, ei koskaan ulkoa.

Uusi mantra: ”Raha antaa minulle vapauden valita, millaista elämää haluan elää”.

Meillä jokaisella on samat mahdollisuudet muuttaa ajatteluamme

Meissä kaikissa on mieletön sisäinen voima, jonka avulla voimme rakentaa itsellemme oman näköisen elämän. Jos vain olet valmis kytkemään autopilotin pois päältä ja siirryt itse kuskin paikalle. Sinun pitää muuttaa uskomuksesi rahasta. Sinun pitää lakata ajattelemasta rahasta niin kuin tähän asti olet uskonut, jos haluat vaurastua. Koska nuo uskomuksesi ovat tuoneet sinut siihen, missä olet nyt.

Jos haluat muuttaa elämäsi, sinun tulee muuttaa ajatuksesi ja uskomuksesi. Voit valita uskoa ihan mitä tahansa haluat. Se, että eri ihmisillä on erilaiset uskomukset samasta asiasta, osoittaa sen, että uusia uskomuksia voi omaksua ja vaihtaa ne toimivampiin, jotka vievät sinua eteenpäin elämässä.

Lisää muutoksen vaikeudesta ja siitä, miten autopilotin saa pois päältä, voit lukea tästä.

Uskomus on nimensä mukaisesti vain uskomus, se ei ole laki eikä sääntö tai jotain, jonka mukaan sinun pitää elää. Olet vapaa uskomaan ihan mitä haluat. Älä odota nopeita tuloksia yhdessä yössä, uskomusten vaihtaminen vie aikaa. Ole kärsivällinen ja jatka sitkeästi – ennen kuin huomaatkaan, taloudellinen tilanteesi on parantunut.

”Se mitä on takanamme ja se mitä on edessämme, on pientä verrattuna siihen mitä on sisällämme.” – Oliver Wendell Holmes

Mervi Palomäki
Artikkelin on kirjoittanut Mervi Palomäki.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €