Miten opetan teineille rahasta?

Oletko miettinyt, miten opettaisit raha- ja talousasioita teineille, jotka muutamien vuosien päästä lentävät pesästä maailmalle? Oma isäni opetti minulle säästämisen ja säästeliäisyyden tärkeyden. Talletin rahojani määräaikaistalletuksiin, joista tuohon aikaan vielä saikin jonkinlaista korkoa. Mietimme tuolloin isäni kanssa, että olisihan se hyvä sijoittaa osakkeisiinkin, mutta kun ei niistä mitään tiedetty, niin hakuammuntana en myöskään lähtenyt osakkeita ostelemaan ja niin se ajatus jäi vuosiksi. Avasin myös asuntosäästötilin ja laitoin sinne rahaa säännöllisesti.

Nyt omat lapseni ovat jo teinejä ja mietin, että miten saisin heidät kiinnostumaan omista raha-asioistaan. Siihen saakka viikko- ja kuukausirahat menivät kulutukseen eikä mitään oikein jäänyt säästöön. Viime jouluna lapset sitten saivat joulupaketeissaan lahjaksi rahakuoret.

Lähdin opettamaan hyväksi todettua budjettimallia hieman soveltaen

Nuorempi 14-vuotias sai heti käyttöön 3 rahakuorta – eli käyttörahakuoren, pitkäaikaiset säästöt ostoja varten (PSOV) ja taloudellinen vapaus (TAVA) kuoret. Kuukausiraha jaetaan yhdessä näihin kuoriin niin, että ¼ menee käyttörahakuoreen, ¼  PSOV -kuoreen ja ½ TAVA -kuoreen. Sitten tehtiin budjettia. Käyttörahakuoresta täytyi rahojen riittää koko kuukaudeksi omiin karkki- ja muihin ”huviostoksiin”. PSOV-kuoreen kerrytetään rahaa tulevia hankintoja varten, esimerkiksi uuteen puhelimeen ja parempiin tietokoneen osiin. TAVA -kuoreen kerrytetään rahaa, kunnes oma arvo-osuustili on avattu ja sitten rahoilla aletaan ostamaan rahasto-osuuksia ja osakkeita. Nuoreni onkin todella kiinnostunut osakemarkkinoista ja katsomme usein yhdessä eri yritysten osakkeiden arvoja ja niiden kehitystä. Tästä kuoresta osa sijoitetaan myös fyysiseen kultaan, josta teini saa hyvän perustan tulevaisuuttaan varten.  Odottamaan jäävät vielä rahakuoret opiskelua, hyväntekeväisyyttä ja pakollisia menoja varten. Tuo käyttökuori tulee myös muuttamaan nimensä Huvi ja hauskanpitokuoreksi.

Mikä on sopiva kuukausiraha teinille?

Kuukausirahojen jakaminen näihin kuoriin on innostanut teiniäni kovasti ja se onkin meidän yhteinen rutiinimme. Samalla laskemme, kuinka nopeasti rahaa on alkanut kertymään säästöön jo muutamassa kuukaudessa ja se innostaa teiniäni jatkamaan sekä odottamaan jälleen seuraavan kuukauden vaihtumista. Muutaman kuukauden kuluttua otamme hänelle käyttöön myös opiskelu- ja hyväntekeväisyyskuoret.

Vanhempi 16-vuotias sai heti käyttöönsä kaikki kuoret – eli pakolliset menot, PSOV, TAVA, opiskelu, huvi ja hauskanpito sekä hyväntekeväisyys -kuoret. Hänenkin kanssa teemme rahasiirrot yhdessä joka kuukausi. Pakollisista menoista hän maksaa esimerkiksi kuntosali- ja karatemaksunsa. Hyväntekeväisyyskohteet hän miettii itse ja teemme lahjoituksen yhdessä. Hän on aina ollut todella säästeliäs eikä hän välitä kuorien sisältöjen laskemisesta. Rahojen laitto kuoriin menee vauhdikkaasti.

Miksi pidän tärkeänä näitä eri kuoria?

Haluan opettaa teineilleni, että on tärkeää maksaa aina ensin itselleen. Ei vasta sen jälkeen, kun on ostettu sitä ja tätä ja huomataan kuun lopussa, että eihän sitä rahaa niin paljoa enää ollutkaan säästöön laitettavaksi. Opiskelukuoreen teinini keräävät rahaa, koska haluan, että heillä on mahdollisuus opiskella tulevaisuudessa juuri heitä kiinnostavia asioita. Hyväntekeväisyyteen he tulevat antamaan rahaa, koska haluan heidän kokevan antamisen iloa ja saamaan itselleen vaurauden tunteen sillä, että heillä on mahdollisuus auttaa tarvitsevia.

Tulevaisuudessa opetellaan lisää kuoriin talletettavista summista. Nyt, kun pakollisia menoja ei paljoa ole, niin kaikkiin kuoriin menee suurin piirtein sama summa. Omaan kotiin muuttaessa lopullinen päämäärä on opettaa pakollisten kulujen määräksi 55% tuloista ja muihin 10% sekä hyväntekeväisyyteen 5% tuloista. Asuntosäästötilien avaus tulee myös ajankohtaiseksi tulevaisuudessa. Matkan varrella opiskelemme myös sijoittamista, sillä pääseväthän teinini hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötäkin, kunhan vain malttavat olla nostamatta rahojaan johonkin kivaan. Toisaalta, sitä vartenhan rahaa kerätään noihin muihin kuoriin, eli monta asiaa pystyy tulevaisuudessa rahoittamaan myös niillä rahoilla. Jokaiselle kuorelle on oma käyttötarkoituksensa unohtamatta huvia ja hauskanpitoakaan!

Näillä eväillä uskon teinieni sisäistävän raha-asiat tulevaisuutta varten ja toivon (niin kuin kaikki muutkin vanhemmat), että pesästä lentää taloudellisesti älykkäitä ja osaavia nuoria aikuisia. Sitten, kun sen aika on.

Olen erityisen innostunut asuntosijoittamisesta ja kirjoittanut useamman postauksen liittyen asuntoihin – tästä pääset lukemaan yhden suosituimmista teksteistäni, miten minimoit asuntosijoittamisen riskejä.

Soile Finskas
Artikkelin on kirjoittanut Soile Finskas.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €