Miten pienituloinen voi aloittaa säästämisen?

Pienituloisen pitää olla tarkka kulujen ja menojen kanssa, jotta talous pysyy tasapainossa. Tämä voi olla erittäin ikävää ja aiheuttaa paljon negatiivisia tunteita. Muista hyväksyä kaikki tunteesi ja ymmärrä, miksi olet tässä tilanteessa. Tiedosta, että sinulla on mahdollisuus muuttaa tilanteesi aina parempaan suuntaan.

Jokainen meistä haluaisi olla hyvätuloinen. Elämä olisi helppoa, yksinkertaista eikä rahoja tarvitsisi laskea. Näin ainakin helposti ajatellaan, mutta se ei ole totuus. Mitä pienituloisuus tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että ihmisellä on vähemmän rahaa käytettävissään kuin keski- tai suurituloisella. Pienituloisuuden euromääräinen raja vaihtelee vuosittain ja siihen vaikuttaa kotitalouden suuruus. Laskennallisesti eniten pienituloisia on työttömissä ja opiskelijoissa.

Minä laitoin talouteni kuriin kertaheitolla ja ryhdyin sijoittamaan asuntoihin. Lue lisää sijoitusurani alkutaipaleesta tästä.

Talouden lukujen laskeminen voi tuntua erittäin työläältä ja herättää varmasti paljon tunteita. Kun käyt luvut kerran kunnolla läpi, niin sen jälkeen riittää vähemmän työläämpi osuus – eli seuranta. Kun käyt luvut läpi, niin löydät sieltä helposti omia ideoita, miten voit saada kuluja pienennettyä. Se tunne, kun tunnet lukusi ja tiedät, että voit hallita omaa talouttasi on aivan huikea tunne! Tunnet suurta onnistumista ja voit olla ylpeä itsestäsi. Samalla tiedät, että kun saat joka kuukausi säästettyä rahaa, niin se kertaantuu ja saa talouteesi ihmeitä aikaiseksi.

Muutamia arkisia ideoita, joita toteuttamalla säästät rahaa

Olet päättänyt asua vuokralla, mutta omasta kaupungista ei löydy riittävän edullista vuokra-asuntoa. Olisitko valmis muuttamaan toiseen kaupunkiin, jotta voisit asua edullisemmin? Mikä on sellainen rahasumma, että voisit muuttaa toiseen kaupunkiin? Esimerkiksi jos säästäisit vuokrassa 300€/kk, voisitko muuttaa toiselle paikkakunnalle? Tässä on hyvä miettiä myös liikenneyhteyksiä. Jos muutat säästääksesi tuon 300€/kk, mutta matkakulut esimerkiksi työpaikalle tai kouluun maksavatkin kuukausittain sievoisen summan, onko tässä järkeä? Lisäksi täytyy ottaa huomioon myös oma elämänlaatu. Onko sinulla uudella paikkakunnalla ystäviä tai sukulaisia? Tässä kohtaa onkin hyvä harkita, kuinka paljon tuo 300€ kuukaudessa vaikuttaa muihin asioihin.

Parhaat säästövinkit

Olet päättänyt säästää ruuassa 50€/kk. Mitä sinun pitää muuttaa nykyisessä toimintatavassa säästääksesi tuon summan? Oletko valmis tekemään itse kaikki syömäsi ruuat? Haluako käydä kuinka usein ulkona syömässä? Tai voisitko käydä kaupassa ja hyödyntää ”punaisia hintalappuja”, joista saa lisäalennuksia? Tee itsellesi suunnitelma, jossa päätät mitä teet kuukausittain. Kuinka usein käyt kaupassa, paljonko ostokset saa maksaa, kuinka usein syöt ulkona, kuinka paljon syöt kauden kasviksia ja vihanneksia? Jos sallit itsellesi ulkona syömisen kerran kuukaudessa, niin muista tähän yhteen kertaan kiinnittää huomiota – syö ravintola-annos rauhassa ja hyvässä seurassa, jotta saat kaiken ilon ja nautinnon irti siitä.

Jos asut yksin ja pienessä perheessä, niin voisitko tehdä isompia ruoka-annoksia kerralla? Yleensä isommat rasiat ja pakkaukset tulevat edullisemmaksi ostaa kaupasta. Mistä asioista olet valmis luopumaan tai tinkimään, jotta päättämäsi säästösumma 50€/kk toteutuu?

Olet päättänyt säästää liikkumisessa 100 €/kk. Asutko sellaisessa kaupungissa, jossa on hyvät kulkuyhteydet? Tarvitsetko omaa autoa liikkumiseen? Voisitko liikkua enemmän pyörällä tai kävellen? Liikkumisessa on helpompi säästää, jos asuu kaupungissa, jossa on hyvä julkinen liikenne. Meillä on Suomessa myös paljon haja-asutusalueita, jossa tarvitaan autoa liikkumiseen. Tässäkin voi miettiä, että pärjääkö yhdellä autolla tai voisiko auton käytön jakaa jonkun kanssa, jolloin kulutkin saa jaettua? Yhdistä aina liikkumiseen kauppakäynnit, että ei tarvitse erikseen lähteä ruokakauppaan. Myös autojen koossa ja kulutuksessa on suuria eroja. Millainen auto olisi sinulle riittävä ja minkälainen auto palvelisi sinun tarpeitasi? Voitko vaihtaa auton pienempään tai halvempaan? Millainen vakuutus autoon tarvitaan? Miten liikkuminen vaikuttaa muihin asioihin ja elämän laatuun?

Toivottavasti nämä vinkit herättelivät ajattelemaan, josko sinäkin voisit säästää ja kun säästössä on riittävästi rahaa – voit laittaa seuraavaksi säästetyt rahat poikimaan sijoittamalla!

Minna Nupponen
Artikkelin on kirjoittanut Minna Nupponen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €