Miten saada passiivista tuloa omalla osaamisellaan?

Haluaisitko lisää tunteja vuorokauteen? Haluaisitko enemmän vapautta? Olisiko mukavaa, jos joskus voisit helposti ottaa ja lähteä vaikka parin viikon lomamatkalle ilman, että se merkittävästi vaikuttaa negatiivisesti talouteesi ja tulovirtaasi? Tällaiseen tilanteeseen on olemassa monia eri reittejä, mutta yksi asia on varma – saadaksesi lisää vapautta elämääsi, tarvitset passiivisen tulon lähteitä tavalla tai toisella.

Passiivisella tulolla tarkoitan tuloa, joka virtaa tilillesi ilman aktiivista työntekoa tai vain vähäisellä työpanoksella. Olen sitä mieltä, että tavoitteista huolimatta jokaisella meistä olisi hyvä olla ainakin yksi passiivisen tulon lähde, koska se vapauttaa enemmän aikaa muille asioille ja kukapa meistä nyt ei haluaisi lisää aikaa elämäänsä? Passiivista tulovirtaa tilillesi voi tuoda esimerkiksi erilaiset sijoitukset (vaikkapa asunnot ja osakkeet) tai oma liiketoiminta ja näistä jälkimmäiseen pureudun tässä blogitekstissä.

Moni luo passiivisia tulovirtoja päästäkseen taloudellisesti vapaaksi, mutta tiesitkö, että ennenkuin olet taloudellisesti vapaa, on sinulla edessäsi muutamia tasoja saavutettavaksi? Näistä tasoista pääset lukemaan tästä.

Oma liiketoiminta passiivisen tulon lähteenä

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ”liiketoiminta” tai ”yritystoiminta”? Itselleni ainakin tulee herkästi mieleen perinteisiä liiketoiminnan malleja - kuten kahvila, ravintola tai jokin muu (mahdollisesti) fyysistä liiketilaa vaativa yritys, kuten vaikkapa kauneushoitola tai kampaamo. Tämän tyyppinen liiketoiminta vaatii yrittäjältä itseltään lähes aina aika paljon panostusta ja läsnäoloa, jotta se mahdollistaa tasaisen tulovirran. Esimerkiksi kampaaja ei saa tuloja koskaan muulloin kuin silloin, kun hän itse on paikalla kampaamossaan ja asiakas istuu penkissä. Kampaajan työ ei myöskään ole monistettavissa, koska hän ei pysty palvelemaan useampaa kuin yhtä asiakasta kerrallaan, eli toisin sanoen tämän tyyppinen työ ei ole skaalautuvaa. Kampaaja voi toki ottaa liikkeeseensä töihin muita kampaajia, jotka maksavat hänelle vuokraa ja tällä tavalla yrittäjä voi tehdä eräänlaista passiivista tuloa sitä kautta. Sekin on hyvä vaihtoehto!

Omalla liiketoiminnalla passiivisen tulon lähteenä en nyt kuitenkaan tarkoita tällaisia perinteisiä liiketoiminnan malleja, sillä usein sellaisenaan ne vaativat yrittäjältä jatkuvia fyysisiä suoritteita ja yleensä myös läsnäolon tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, jotta tulovirtaa pääsee syntymään. Ei, nyt puhun sellaisesta liiketoiminnasta, jota on helppo monistaa ja joka ei vaadi yrittäjältä itseltään jatkuvaa panostusta tasaisen tulovirran saamiseksi.

Miten kasvattaa tulojaan?

Myy osaamistasi – tee rahaa silloin kun nukut

Mitä tällainen liiketoiminta voisi olla? Sellaista voisi olla esimerkiksi erilaiset verkossa myytävät aineettomat tuotteet, kuten e-kirjat ja verkkokurssit. Sinullakin on mahdollisuus tuotteistaa oma osaamisesi tuotteeksi ja laittaa se verkkoon myyntiin. Oman osaamisen myyminen verkkokurssina tai e-kirjana on hyvä tapa tehdä myyntiä, koska niitä asiakkaasi voi helposti ostaa omalta kotisohvaltaan vaikkapa keskellä yötä (silloin kun itse nukut!), eikä sinun itsesi tarvitse tehdä yhtikäs mitään toimittaaksesi tuotteen asiakkaallesi, kuten käydä postittamassa tuotetta. Asiakas saa verkkokurssin tai e-kirjan heti käyttöönsä esimerkiksi lähetettynä sähköpostiin ja tadaa! Olet luonut omasta osaamisestasi tuotteen, jota voit myydä täysin rajattomasti – olitpa itse missä päin maailmaa tahansa.

Pitääkö minun olla korkeasti koulutettu, jotta voin myydä omaa osaamistani?

Arkailetko ajatusta oman osaamisen myymisestä? Ei ihme, sillä tällainen liiketoiminnan malli on vielä hyvin uusi ja siksi pelkkä ajatus siitä voi jo lähtökohtaisesti kuulostaa hassulta ja vieraalta. Sinusta saattaa myös tuntua siltä, että ei sinulla ole minkäänlaisia erikoista lahjakkuutta tai taitoa, jota voisi myydä muille ihmisille. Useimmille meistä on jo lapsuudestamme asti enemmän tai vähemmän opetettu sitä, että meidän on käytävä pitkät pätkät koulua, opiskeltava ja suoritettava tutkintoja, jotta voimme kutsua itseämme jonkin alan osaajaksi tai ammattilaiseksi.

Tämän ajattelumallin mukaan vasta pitkien opintojen jälkeen on mahdollista opettaa ja kouluttaa muita omassa osaamisalassaan sekä vielä sen jälkeenkin nöyrä, kunnollinen ja vaatimaton suomalainen usein vähän pyytelee tekemisiään anteeksi sekä on epävarma omasta osaamisestaan. Itse koen, että täällä Suomessa me rakastamme ehkä vähän liiankin paljon titteleitä ja tutkintoja sekä annamme niille siksi turhan suurta painoarvoa. Tämän vuoksi hyvin monen ihmisen upea potentiaali jää kokonaan käyttämättä, koska torjunnan pelossa emme uskalla edes yrittää. Kuinka sääli!

Tittelit ja tutkinnot eivät tietenkään missään tapauksessa ole huono asia ja meillä on hieno koulutusjärjestelmä, josta saamme olla ylpeitä. Mutta olitpa kouluja käynyt tai et, niin siitä viis! Meillä aivan jokaisella ihmisellä on jotain upeaa, uniikkia tietoa ja taitoa, jota kaikilla ei ole ja jonka oppimisesta moni on valmis maksamaan.

Mitä passiivinen tulo tosissaan tarkoittaa? Sen pääset lukemaan tästä.

Mutta enhän minä osaa mitään…

Sinun ei tarvitse olla maailman paras opettaaksesi muita, vaan riittää, että osaat jonkin asian edes hiukan taitavammin, kuin suurin osa muista ihmisistä. Ja minä väitän, että sinullakin ihan varmasti on jokin sellainen taito! Etkö vieläkään usko? Annan esimerkkejä:

Jos osaat neuloa villasukan, niin väitän, että osaat sen paremmin kuin joku, joka ei ole koskaan pitänytkään neulontapuikkoja kädessään. Jos osaat valokuvata, niin osaat sen aivan varmasti paremmin kuin joku, joka vasta hankkii ensimmäistä kameraansa. Jos osaat soittaa kitaralla lauluja, niin ihan taatusti joku haluaa maksaa sinulle siitä, että opetat hänelle sen, mitä sinä osaat. Sinun ei tarvitse olla Jimi Hendrixin Tai Eric Claptonin tasoinen soittaja, jotta voisit tarjota omaa osaamistasi muille!

Pääsitkö jyvälle? Pohdi, mitä sinä osaat paremmin kuin keskimäärinen suomalainen. Mitä sellaista sinä osaat, johon muut ihmiset ympärilläsi kysyvät neuvoja? Mistä taidostasi kuulet kehuja usein? Kehutaanko sinulle usein kirjoitustaitojasi? Kaunista käsialaasi? Herkullisia reseptejäsi? Hyvää visuaalista silmääsi? Oletko hyvä juoksemaan? Joogaamaan? Venyttelemään? Harrastatko jotain lajia, jonka aloittamiseen voisit antaa vinkkejä muille? Oletko sellaisessa työssä, jossa olet oppinut jonkin hyödyllisen taidon? Mieti! Keksit ihan taatusti jotain ja siinä sinulla saattaa olla erinomainen passiivisen tuon lähteen idea käsissäsi.

Millainen on hyvä liikeidea?

Tuumasta toimeen! Mutta miten?

Kun olet keksinyt asian, josta voit kehitellä verkkokurssin tai vaikkapa pienen maksullisen oppaan, niin jäljelle jää enää tietenkin myytävän tuotteen tekeminen. Verkkokurssia varten tarvitset luultavasti jonkinlaisen kameran, jolla voit kuvata verkkokurssimateriaalit ja sinun on myös otettava selvää, millä tavoin aiot myydä kurssiasi. Istu alas, ota eteesi tyhjä paperi ja kynä sekä luonnostele paperille erilaisia ideoita. Anna ajatustesi virrata vapaasti ja kirjoita hölmöltäkin kuulostavat ideat ylös; ne saattavat myöhemmin jalostua käyttökelpoisiksi ideoiksi! Etsi tietoa Googlesta, ota asioista selvää ja katso, millaisia kursseja muut ovat tehneet – saatat saada sieltä hyviä vinkkejä ja apuja. Kysy myös rohkeasti apua sellaisilta ihmisiltä, joilla voi olla tietoa verkkokurssin tekemisestä.

Muista myös, että vaikka yleisesti käytetään termiä ”passiivinen tulo”, niin vain harvoin mikään tulo on kirjaimellisesti täysin passiivista, eikä oman osaamisen myyminenkään ole sitä. Usein erityisesti alussa pitää tehdä ainakin jonkin verran töitä, jotta tuotteen saa tehdyksi ja ostettavaksi nettiin. Voi olla, että joudut näkemään hiukan vaivaa myöhemminkin tuotteesi markkinointiin, mutta tämän tyyppisen tulonlähteen ehdottomasti paras puoli on se, että se on todella skaalautuvaa ja sitä voi monistaa käytännössä lähes rajattomasti! Voit aivan hyvin tehdä myyntiä silloin kun nukut, silloin kun teet muuta työtä ja myös silloin kun lomailet palmun alla. Kuulostaa aika hyvältä, eikö totta?

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €