Miten saat nostettua asuntosi arvoa?

Asunnon arvoon vaikuttaa asunnon sijainti sekä koulujen, palveluiden ja isojen yritysten läheisyys. Myös hyvät kulkuyhteydet ja parkkipaikat perheen autoille parantavat asunnon haluttavuutta ja sitä kautta hintaa, samoin talon rakennusvuosi ja tulevat remontit.

Pieni pintaremontti vaikuttaa myös yllättävän paljon asunnon hintaan. Suhteellisen vähällä vaivalla voit maalata tai tapetoida seinät, asentaa laminaatin lattioihin ja samalla asentaa uudet jalkalistat tai maalata vanhat sopivan värisiksi uuteen lattiaan. Hintaa remontille ei kerry kovinkaan paljoa ja jos omaat remonttitaitoja, voit tehdä nuo kaikki itse, jolloin säästät vielä enemmän. Neutraaleilla väreillä toteutettu pintaremontti saattaa nostaa asunnon arvoa tuhansilla euroilla.

Keittiö ja kylpyhuoneremontit ovat huomattavasti arvokkaampia ja niissä tehdyt remontit eivät nosta kotisi hintaa samassa suhteessa. Toki täytyy muistaa, että valmiiksi tehty keittiö- ja kylpyhuoneremontti vaikuttaa suhteellisen paljon ostajan ostopäätökseen. Seuraavaksi listaan muutamia vinkkejä ehostaa myös näitä arvokkaampia remonttikohteita.

Asunnon arvon nostaminen liittyy olennaisesti asuntosijoittamiseen BRRRR-strategialla. Oletko jo kuullut siitä? Jos et – käy lukemassa aiempi kirjoitukseni aiheesta tästä.

Keittiö

Täydellinen keittiöremontti vaatii usein huomattavan määrän rahaa. Tällöin puretaan kaikki keittiökaapit runkoineen ja suunnitellaan täydellisen uusi keittiö ja monesti tässä yhteydessä vaihdetaan myös kaikki kodinkoneet. Lopputulos on kyllä upea, mutta sitä hintaakin kertyy. Miten keittiön sitten voisi päivittää tähän päivään edullisemmin? Keittiön kaappien vetimien vaihdolla keittiö saa vähällä vaivalla uutta ilmettä ja riippuen ovien materiaalista myös niiden maalaaminen tai maalauttaminen vaikuttaa huomattavasti lopputulokseen. Voit myös tilata uudet ovet vanhojen tilalle, jolloin uusi ilme tulee helposti ja suhteellisen edullisesti. Työtasojen vaihtaminen vanhoista kuluneista uusiin hillittyihin antaa uutta ilmettä ja taas olet saanut asuntosi arvoa nostettua. Voit myös harkita tiskipöydän ja hanan vaihtamista, jos ne ovat kovin kuluneet.

Mikä pn asunnon arvo

Kylpyhuone

Ensimmäiseksi on hyvä muistaa, että kylpyhuoneen remontointiin tarvitaan usein ammattilaista ja remontin tekemiseen tarvitaan taloyhtiön lupa. Vanhojen materiaalien poisto ja uusien asentaminen ammattilaisen tekemän vesieristyksen päälle tuo ostajalle luottamusta, ettei kosteusvaurioita pääse syntymään niin helposti ja lopputulos uusine raikkaine kaakeleineen on houkutteleva.

Vanhan kylpyhuoneen täysi remontointi on arvokasta ja valmiiksi tehtynä nostattaa jälleen asuntosi arvoa sekä vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Miten sitten voisit tehdä uuden ilmeen pienemmällä kustannuksella ja vaivalla? Peilikaapin ja allaskaapin vaihtaminen piristää heti ilmettä huomattavasti. Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus vaikuttaa yleisilmeeseen kuitenkin ehkä eniten. Tähän on erinomaisia maaleja ja maalauksen voit tehdä itse, jolloin hintakaan ei päätä huimaa. Wc-pöntön kuluneen kannen voi myös vaihtaa uuteen ja tämänkin voit tehdä itse. Mikäli wc-pönttö on pinttyneen likainen, voit harkita sen vaihtamista uuteen. Uusi pönttö ei maksa kovinkaan paljoa, mutta vanha, likainen pönttö on luotaantyöntävä.

Mikäli kylpyhuoneen yhteydessä on sauna, voi lauteet hioa ja käsitellä samoin kuin seinien ja katon paneelit, jolloin sauna saa kerralla uudistuneen ilmeen. Kiukaan uusiminenkaan ei ole kovin kallista ja kokonaisuutena nostaa jälleen asuntosi arvoa huomattavasti enemmän, mitä jouduit käyttämään remonttiin rahaa.

Entäs sitten, kun päätät laittaa kotisi myyntiin? Myytpä asuntosi itse tai annat sen välittäjälle myytäväksi, yleisen siisteyden lisäksi erittäin tärkeää on, että kotisi ei ole täynnä tavaraa eikä asuntosi ole täynnä huonekaluja. Siisti, selkeä ja hyvin järjestyksessä oleva koti kutsuu ostajia. Pakkaa pois mahdollisimman paljon näkyvillä olevia tavaroita ja ylimääräisiä huonekaluja sekä vie ne varastoon, jolloin kotisi ostajaehdokkaat pystyvät helpommin mieltämään asunnon omiin käyttötarkoituksiinsa sopivaksi. Voit käyttää apunasi myös ammattistailaajaa. Myös tällä keinolla saatat saada asunnostasi korkeamman hinnan. Hyvät ja valoisat kuvat ovat ensisijaisen tärkeitä, koska ne antavat ostajalle ensivaikutelman asunnostasi!

Asuntotyyppikohtaiset huomiot

Omakotitalossa ja rivitalossa on vielä muutamia asioita, jotka nostavat asunnon hintaa ja ostajaehdokkaiden kiinnostusta kotiisi. Omakotitalon pihan siisteys on tärkeää. Se antaa ostajalle ensivaikutelman kodistasi ja jos piha on epäsiisti, alkaa ostajaehdokas miettimään, että onkohan talostakaan pidetty huolta. Myös ulkorakenteiden siisteys kertoo omaa tarinaansa. Onko rännit tukossa menneiden vuosien lehdistä, hilseileekö maalipinta? Siispä siisti ennen talosi myyntiinlaittoa myös piha. Rikkaruohot ja kuolleet kasvit pois. Rikkaruohojen poistoon käytäviltä on erilaisia aineita, mikäli niitä on vuosien aikana päässyt kasvamaan liiaksi, että voisit ne nopeasti nyppiä pois. Ylimääräiset tavarat varastoon ja huonot roskiin. Talon maalaus jo ennen, kuin maalipinta alkaa mennä huonoksi helpottaa työtä paljon, koska et joudu hiomaan irronnutta maalia pois. Talon maalaus sujuu mukavasti vaikkapa talkoilla hyvien ystävien kanssa tai voit palkata ammattilaisen tekemään sen. Samassa yhteydessä kannattaa tarkastaa ikkunakarmien kunto. Nykyajan kiireiset ihmiset arvostavat omaa, mutta helppohoitoista pihaa. Terassit ja kuistit lasituksineen tuovat lisää tilaa ja nostavat talosi arvoa sekä ostajan ostohalukkuutta. Kuntokartoitus, jossa ostaja saa olla mukana tuo myös luotettavuutta molemmille osapuolille.

Mitä tarkoittaa asuntojen flippaus?

Rivitalossa on pihan suhteen vähemmän huolehdittavaa. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä maalipinnat ja pihan yleinen viihtyvyys on hoidossa. Kerää siis vain turhat tavarat sekä lasten lelut siististi varastoon. Siisti ja helppohoitoinen piha on houkutteleva. Terassin katos ja lasitus nostavat jälleen kotisi arvoa ja viihtyisyyttä. Voithan lisälämmittimen avulla nauttia terassista myöhään syksyyn. Autotalli nostaa rivitalossa asunnon hintaa ja toisinaan talli voikin olla omana osakkeenaan, jonka voit myydä erikseen erilliseen hintaan kotisi myynnin yhteydessä. Ostaja saa jälleen paremman kuvan kodistasi, kun autotalli on siisti eikä kattoon saakka täyteen ahdettu varasto.

Kodin valaistuksen ja ilmansuunnan vaikutus

Asunnon myynnissä valaistus on myös tärkeä (ja edullinen toteuttaa). Ikkunoista tuleva valo luo tunnelmaa kotiisi, mutta muutamat epäsuoraa valoa antavat valaisimet piristävät kotisi tunnelmaa myös pilvisinä päivinä ja vaikuttavat ostajan ostohalukkuuteen myös hinnan muodossa.

Ilmansuunnista oman pihan, terassin tai parvekkeen suhteen suosituimpia ovat etelä, lounas ja länsi, jolloin aurinko paistaa pihaasi mahdollisimman pitkän ajan ja pääset nauttimaan auringon lämmöstä jo aikaisin keväällä.

Kodin muunneltavuus

Esimerkiksi muunneltavuus tarkoittaa sitä, jos kaksion ison huoneen voi jakaa kahtia, jolloin asuntoon saa ekstrahuoneen – vaikkapa perheenlisäyksen yhteydessä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen hinnat ovat erityisen korkeita, mahdollisuus jakaa vaikkapa 65 neliöinen kaksio ”kolmioksi” lisää huomattavasti kiinnostusta asuntoa kohtaan. Mikäli keittiön seinä on mahdollista poistaa tai madaltaa olohuoneen suuntaan, tilasta tulee avara ja arvokkaampi. Tilantunne lisääntyy ja voit kokatessasi seurustella samaan aikaan vieraidesi kanssa.

Kiinnostaako sinua asuntosijoittaminen, mutta riskit pelottavat? Ei hätää – tästä pääset aiempaan kirjoitukseeni, jossa kerron, miten voit minimoida asuntosijoittamiseen liittyviä riskejä.

Muuta huomioitavaa

Kerrostaloissa asunnon sijainti taloyhtiössä vaikuttaa hintaan. Mitä korkeammalla asunto on, sitä arvokkaampi se on. Hissittömyys vaikuttaa osaltaan negatiivisesti, sillä liikuntarajoitteiset, vanhukset ja lapsiperheet arvostavat hissiä ja hissittömyys voi olla este asuntosi ostamiselle. Parveke, varsinkin lasitettu, tuo lisää viihtyvyyttä ja nostaa asuntosi arvoa. Jo tehty putkiremontti, julkisivuremontti ja kattoremontti vaikuttavat myös asuntosi hintaan ja ostajan ostohalukkuuteen. Tosin tuleva putkiremontti mahdollistaa ostajalle oman makunsa mukaisen kylpyhuoneremontin – vaikkakin tämä vaikuttaa osaltaan asuntosi myyntihintaan.

Kuten huomasit, on monia keinoja vaikuttaa oman asuntosi hintaan. Osa sinun on otettava huomioon jo asuntoa ostaessasi, osa tulee matkan varrella iloisena yllätyksenä – esimerkiksi liikenneyhteyksien paraneminen ja palveluiden lisääntyminen kotisi läheisyydessä ja osan kotisi hinnan nostamiseksi voit tehdä itse pienemmällä tai isommalla budjetilla. Muista myös, että mikäli olet epävarma ja mietit, mitä kannattaisi tehdä, voit aina kääntyä asiantuntijoiden puoleen, joilta saa hyvät neuvot ja vinkit juuri omiin tarpeisiisi! 

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €