Miten tehdä hyväntekeväisyyttä ilman rahaa?

Hyväntekeväisyyttä voi tehdä monella tavalla, vaikkapa vapaaehtoistyöllä ja lahjoitusten avulla. Hyväntekeväisyys tarkoittaa toisten auttamista ilman, että siihen ensisijaisesti liittyy oman edun tavoittelua. Hyväntekeväisyyden kohteita voi olla todella monia – esimerkiksi lapset, vanhukset, vammaiset ja sairaat, urheilu ja liikunta, taide, tiede, eläimet, yhdistykset, ympäristö, maanpuolustus ja melkein mikä vain. Ehkä helpoin tapa olla osana hyväntekeväisyydessä, on lahjoittaa rahaa. Mutta toinen yhtä tärkeä ja mahdollinen tapa, on lahjoittaa vaikkapa aikaasi.

Hyväntekeväisyydellä on pieni, mutta tärkeä osa toimivassa budjettimallissa. Se luo hyvän mielen sekä lahjoittajalle, että lahjoituksen saajalle. Se luo arvoa ja antaa apua, sekä tunteen siitä, että hyvää voi jakaa. Miten voit tehdä hyväntekeväisyyttä, ellei sinulla ole rahaa, tai se riittää juuri ja juuri omiin tarpeisiisi? Haluaisit silti antaa oman panoksesi hyväntekeväisyyteen.

Helppoa ajan antamista ja hyväntekeväisyyttä voi olla esimerkiksi oma aikasi vanhuksille tai mielenterveyskuntoutujille, jotka kaipaavat juttuseuraa, ulkoilukaveria tai siivousapua. Esimerkiksi Suomen Mielenterveystyö Ry:n sivuilla löytyy useita tehtäviä missä voit toimia vapaaehtoistyöntekijänä.

Mikäli haluaisit auttaa lasten parissa, Kummit -sivulta löytyy tieto: ”Voit tehdä vapaaehtoistyötä kertaluontoisesti tai säännöllisesti. Voit esimerkiksi osallistua tapahtumien järjestämiseen, kampanjoida Lastenklinikoiden Kummien puolesta tai aloittaa vaikka oman digilipaskeräyksen merkkipäiviesi kunniaksi. Osallistumismahdollisuuksia on monia – sinä päätät mikä sopii sinulle parhaiten. Myös etänä tehtävä vapaaehtoistyö voi olla mahdollista – kerro meille kiinnostuksenkohteistasi ja osaamisestasi!” Varmasti myös monilla muilla yhdistyksillä ja organisaatioilla on vastaavia tietoja tehtävistä ja toimintamahdollisuuksista. Apua tarvitsevia on paljon.

Lue täältä aikaisempi kirjoituksemme siitä, miten tehdä rahalla hyvää.

Voit myös osallistua talkoisiin, joita usein esimerkiksi erilaiset lemmikki- tai urheiluseurat järjestävät. Kaikki palkaton vapaaehtoistyö, josta voi olla apua toisille millä tavalla vain, voidaan katsoa olevan hyväntekeväisyyttä. Vaihtoehtoja löytyy varmasti vaikkapa omien mielenkiinnonkohteidesi, harrastustesi, töiden tai opintojen kautta. Kohteita voit etsiä vaikka internetistä tai kysellä tuttavilta ellet itse keksi mieleistä. Erilaisiin järjestöihin liittyminen on varmasti myös mahdollista. Näiden mukana pääsee toimimaan erilaisissa tehtävissä usein toisten ihmisten, eläinten, luonnon ja niin edelleen, auttamiseksi.

Erilaisten tapahtumien järjestämiseen voi myös olla mahdollisuuksia osallistua. Tai miksipä et vaikka järjestäisi itse tapahtumaa, jossa tavalla tai toisella voidaan kerätä varoja jotakin hyväntekeväisyyskohdetta varten. Näitä voivat olla vaikkapa musiikkitapahtumat ja myyjäiset. Näissä täytyy vain muistaa tietyt lakisäädökset ja ilmoitukset, ainakin suuremmissa tapahtumissa.

Auta internetin mahdollistamissa hyväntekeväisyyksissä, vaikka perustamaan sivusto tätä varten jollekin yritykselle tai järjestölle. Leivo ja lahjoita leipomuksia, piirrä tai maalaa ja lahjoita taidettasi, ilmoittaudu esiintyjäksi tai runonlausujaksi, laulajaksi tai soittajaksi, vaikka tapahtuman jälkeen roskien kerääjäksi tai siivoojaksi.

kuinka-auttaa-ilman-rahaa

Mikäli sinulla on oma yritys, voit esimerkiksi antaa tavaralahjoituksen arvontaan tai tapahtumaan. Yksi hyvä mahdollisuus on myös tarjota vaikkapa päivä vuodessa työntekijöillesi, jotta he voivat osallistua jollain tapaa hyväntekeväisyystyöhön, ja/tai osallistut itsekin. Sponsorointi ei suoranaisesti ole hyväntekeväisyyttä. Mikäli tarkoituksenasi ei kuitenkaan ole vain hyötyä itse, vaan auttaa ja olla hyödyksi, voit sponsoroimalla tukea tapahtumaa, toimintaa, organisaatiota tai henkilöä tarjoamalla tuotteita tai palveluita. Toisinaan tämän ansiosta voit myös itse saada näkyvyyttä kaupallisen yhteistyön kautta.

Vaikka et rahaa voi lahjoittaa, ja aikasi ei ehkä riitä vapaaehtoistyöhön, on vielä ainakin yksi mahdollisuus. Useimmiten meillä jokaisella löytyy kotoa jotain; tavaroita, vaatteita, kenkiä, työkaluja, lasten leluja ynnä muuta sellaista, mitä voisimme lahjoittaa jollekin niitä tarvitsevalle. Voit lahjoittaa näitä jollekin järjestölle tai organisaatiolle, kuten vaikkapa UFF ja SPR ottavat vastaan käyttökelpoisia vaatteita, kenkiä ja kodintekstiileitä, tai suoraan näitä tarvitseville ihmisille/perheille. Ei muuta kuin rohkeasti tutkimaan ja auttamaan.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €