Miten ympäristö vaikuttaa vaurastumiseesi?

Ympäristöllä on valtavan suuri vaikutus ihmiseen monellakin tavalla. Lähimmät ihmiset opettavat sinulle jo lapsesta asti paljon erilaisia toimintatapoja ja käyttäytymismalleja. Opit ottamaan läheisistä ja kanssakulkijoista mallia sekä toimimaan samalla tavalla kuin he tekevät asioita. Jokaisella meistä on myös vahva geeniperimä omilta vanhemmiltamme ja syvemmältä suvusta. Yhä enemmän on kuitenkin tutkittu myös geenien muuttumista tai muokkaantumista ympäristön vaikutuksista. Haluaisitko sinä olla se, jonka tekemät elämänmuutokset vaikuttavat seuraaviin sukupolviin niin, että heidän on helpompi vaurastua?

Geeniperimän vaikutus

Vaurastumiseen ja sen mahdollisuuksiin vaikuttavat hyvin paljon ajatus- ja käyttäytymismallit, joita saamme lapsuudesta lähtien. Myös geeniperimä pitkältä ajalta taaksepäin voi vaikuttaa. Esi-isiemme aikaan ahkera työ aina palkittiin. Työ oli useimmiten fyysistä ja raskasta ja siksi se saattaa vieläkin kulkea osaksi geeniperimässämme ajatuksena, että on tehtävä paljon raskasta työtä. Näin puolestaan saa rahaa ja vaurastuu, koska rahalla taas voi esimerkiksi ostaa kallisarvoista materiaa. Ehkä tästä geeniperimästä johtuen myös erään tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat eniten ahkeraa työtä ja haluavat vaurastua palkkatyöllä ja yrittämisellä. Taustalla on melko varmasti työmoraali, jossa leipä tulee pöytään rehdillä työllä ja samalla kertyy vaurautta todistukseksi kovasta uurastuksesta.

Mitä vaurastuminen vaatii

Kunnon työhön nähden esimerkiksi sijoittamisen arvostus on suomalaisten mielestä toissijaista. Noh, ajat muuttuvat ja vaurastumisen käsitekin on uskoakseni paljon muuttunut eikä se edes ole enää ainoastaan rahaa ja rikkauksia. Tänä päivänä voimme itse olla niitä, jotka ajatuksillamme ja uusilla teoilla saatamme ehkä muuttaa myös jopa geeniperimäämme ympäristön avulla seuraaville sukupolville. Toki yhä edelleenkään raha ei itsestään tule, mutta työtavat voivat olla myös toisenlaisia kuin joskus ennen. Työtä voi tehdä myös tavoilla, jolloin ei tarvitse olla työpaikalla ns. kahdeksasta neljään, raataa aamusta iltaan itsesi loppuun kuluttaen. Myös vaurastua voit aivan toisella tavalla.

Uskomukset ja niiden vaikutus

Elämäsi aikana opit myös sisäistämään ympäristöösi ja elämäntapoihisi liittyviä uskomuksia. Näistä saattaa olla vaikeakin myöhemmin päästä irti tai muuttaa niitä. Voi olla, että et edes ehkä huomaa, kuinka paljon ne voivat elämääsi vaikuttaa. Menneestä, opituista tavoista ja uskomuksista huolimatta niitä on mahdollista muuttaa, kun tiedostaa niiden olemassaolon ja haluaa muutosta. Muutamia tuttuja uskomuksia ovat esimerkiksi että ”köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat”, ”raha menee rahan luo” ja ”rikkaat ovat niitä parempia, köyhät huonompia”. Tavallaan nämä voivat pitää paikkansa, mutta kuitenkin kaikilla on mahdollisuus olla rikkaita tai olla köyhiä. Toisille se on helpompaa kuin toisille, mutta kaikilla on mahdollisuus.

Ympäristö koittaa usein pitää sinua kiinni siinä omassa uskomuksessasi, koska näin on opetettu, niin asia vaan on näin. Vaikka se ei välttämättä todellisuudessa ole niin tai se voisi olla toisinkin. Sinä saatat myös uskoa niihin, koska muutkin ihmiset ympärilläsi uskovat asian olevan juuri noin. Kuitenkin jossain on ihmisiä, jotka eivät alkuunkaan usko siihen uskomukseen ja samalla he vetävät puoleensa tästä syystä myös samalla tavalla ajattelevia.

vaikuttaako perimä

Sinulla on kuitenkin mahdollisuus itse valita, kummalla tavalla ajattelevaan yhteisöön haluat kuulua ja millaisiin uskomuksiin haluat uskoa. Haluatko ajatella, että olet syntynyt köyhäksi etkä voi vaurastua? Vai haluatko ajatella, että miksipä ei minullakin olisi mahdollisuus vaurastua? Helpompaa on varmasti kuulua tuttuun ja turvalliseen yhteisöön, missä olet tottunut elämään. Usein vaurastuminen vaatiikin rohkeutta kokeilla uutta ja hyppyä mukavuusalueen ulkopuolelle.

Luota itseesi ja tavoittele rohkeasti unelmiasi

Tänä päivänä elämme hurjaa vauhtia muuttuvassa yhteiskunnassa. On selvää, että emme voi jäädä siihen aikaan ja sen ajan ajatuksiin, mitä oli vaikkapa 20 vuotta sitten – saati 50 vuotta sitten. Kuitenkin monille ihmisille on vaikeaa käsitellä muutosta. Osa haluaa pitää kynsin ja hampain kiinni menneestä, niistä tavoista ja ajatusmalleista mitä on ollut. Osa pelkää tulevaisuutta, osa ei uskalla uskoa ja luottaa siihen eikä uskalla tehdä muutoksia ja uskoa niihin. Totta on, että emme voi tietää tulevasta, mutta kuitenkin meidän on elettävä tässä hetkessä.

Miten paljon sitten vaikuttavat esimerkiksi ihmiset ympärilläsi sinun vaurastumiseesi?  Varmasti aika paljon. Jos sinä olet näiden ihmisten ympäröimänä, jotka haluavat pitää kiinni menneestä tai pelkäävät eivätkä usko tulevaisuuteen ja muutokseen, he onnistuvat melko varmasti pitämään myös sinut kiinni niissä ajatuksissa. Voi olla, ettet itsekään ehkä edes huomaa uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja. Toisaalta, vaikka huomaisit, et ehkä uskalla yksin olla eri mieltä ja erilainen, vaan kuljet samaa turvallista tietä kuin ihmiset ympärilläsi. Toiset ihmiset ovat vahvempia kuin toiset. Voi myös olla, että esimerkiksi se vahva ihminen ansaitsee parempaa ansiota kuin vierellään kulkeva heikomman ansion saava ystävä.

Vahvempi ihminen myös tuhlaa rahaansa ja on tottunut käyttämään sitä; shoppailemaan ”kaikkea kivaa”. Näin ollen heikomman kulkiessa matkassa, hänenkin täytyy ostaa jotain kivaa tunteakseen kuuluvansa samaan porukkaan. Esimerkiksi tällä tavalla helposti toinen ihminen ohjailee toista. Teemme helposti osto- ja kulutuspäätöksiä myös sen mukaan, minkä koemme olevan yleisesti hyväksyttyä, emmekä uskalla erottua joukosta. Tämä on valitettavasti usein myös este vaurastumiselle.

Sanoisin, että uskalla olla erilainen ja kokeilla uutta. Tärkeintä on, että luotat itseesi ja etsit ympärillesi sellaisia ihmisiä kuin myös itse haluaisit olla. Jos olet tyytyväinen elämääsi sellaisena kuin se on, sekin on hyvä eikä silloin tarvitse tehdä muutoksia.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €