Ajatellaan sanontaa: ”Jos et nauti matkasta, et nauti päämäärästäkään” jonkin muun, kuin rahaan liittyvän konkreettisen esimerkin kautta. Haluat laihtua ja teet totaaliremontin omalle ruokavaliollesi sekä tarkan liikuntasuunnitelman kuudeksi viikoksi. Ruokavaliostasi poistuu aineosia, jotka eivät ole ehkä niin terveellisiä, mutta joita rakastat ja tilalle tulee ei-niin-mieluisia, terveellisempiä ruoka-aineita. Yksi näistä epämieluisista ruoka-aineista on parsakaali.
Parsakaalin lisäksi et koe olevasi aamuihminen ja treeniohjelmaan kuuluu jokapäiväinen aamuhölkkä.
Ensiksi ajattelet: ”Pakko syödä tätä parsakaalia nyt seuraavat 6 viikkoa ja käydä aamuisin lenkillä, että pääsen tavoitteeseeni”. Kuusi viikkoa kuluu ja olet laihtunut juuri sen verran, mitä suunnittelitkin pudottavasi painoa kuuden viikon aikana. Mutta pysytkö lopputuloksessa ilman parsakaalia ja aamuhölkkää? Hetken aikaa ehkä, mutta huomaat kuitenkin ajautuvasi ”vanhaan” ruokavalioosi ja aamuhölkät jäävät pikkuhiljaa pois, koska ”kärsit” vain päästäksesi tavoitteeseen, jonka nyt saavutit.
Sinun on muutettava ajatteluasi, jotta voit nauttia matkasta
Mitäpä jos ajattelisitkin parsakaalia syödessäsi vain positiivisia asioita? Et ajattelisi sen olevan pakollinen paha kuudeksi viikoksi, vaan korvaisit nämä negatiiviset ajatukset: ”Minä syön parsakaalia, jotta kehoni voi paremmin ja kun keho voi paremmin, on minullakin hyvä olo”. Huomaat kuuden viikon jälkeen, miten parsakaali ei enää maistukaan niin pahalta. Tai sitten et edelleenkään pidä parsakaalin mausta, mutta hyvän olon tunne mielessäsi etsit ruokavalioosi parsakaalia ravintoarvoiltaan vastaavaa, mutta paremman makuista syötävää sen sijaan, että vaihtaisit parsakaalin suoraan herkkuihin (eli ikään kuin palkitsisit itsesi parsakaalin syömisestä).
Sen sijaan, että manaat herätyskellon, joka herättää sinut aamuhölkälle, ajattele: ”Kun nyt herään ajoissa ja käyn vähän liikkumassa, päivä lähtee pirteästi käyntiin ja saan päivän aikana asioita enemmän aikaiseksi”.
Nauti matkasta. Olet kuitenkin matkalla itsesi asettamaan tavoitteeseen – asiaan tai tilaan, jota SINÄ haluat. Miksi haluaisit saavuttaa mieluisan tavoitteen hampaita purren ja verta, hikeä sekä kyyneleitä valuttaen?
Miten nauttia vaurastumisen matkasta – eikö se ole yhtä säästämistä?
Vaurastuminen on muutakin kuin ainaista säästämistä. Toki, hyvässä budjettimallissa rahaa menee myös säästöön, mutta säästöille (eli puskurirahalle) on osattava tehdä stoppi, koska pelkästään säästämällä ei voi vaurastua. Päinvastoin – inflaatio syö lähes korottomalla säästötilillä olevia rahoja itsekseen! Moni pelkää menettävänsä rahansa sijoittamalla ja siksi eivät koskaan aloita sijoittamaan. Silloin he valitsevat olla ottamatta riskiä menettää rahojaan, mutta inflaatio ei kysy keneltäkään lupaa tullessaan – se koskettaa kaikkia, eikä kukaan voi valita, ettei se vähentäisi juuri sinun rahojesi arvoa.
Hyvä ja toimiva budjettimalli sisältää säästöosuuden lisäksi myös oman kategoriansa huville ja hauskanpidolle. Ensimmäisenä itselle tulee mieleen tästä kategoriasta huvipuisto, hattara ja popcorn. Ja tottakai budjetoidun rahan voi käyttää myös niihin!
Mutta pointti koko kategoriassa on siinä, että tämä kategoria auttaa sinua nauttimaan matkastasi vaurauteen. Osta huvi & hauskanpito -rahalla jotain sinulle luksusta, mikä tuo sinulle tunteen siitä, että olisit jo vauras. Oli se sitten suklaalevy, hajuvesi, kasvonaamio, jokin elämys.. Pidä huoli, että käytät kategorian rahat sellaisiin asioihin, joita et ”arkena” ostaisi!
Kiinnostuitko budjettimallista? Täältä löydät konkreettiset ohjeet hyvän ja toimivan budjettimallin toteuttamiseksi.
Vauras siirtää nautintoa saadakseen sen moninkertaisena myöhemmin
Tämäkin pitää paikkansa – mutta ei vauras ihan kaikkea nautintoa ja iloa elämästään siirrä sinne tavoitteen loppupäähän. On tärkeää nauttia siitä, että on saavuttamassa jotakin. Ei siinä tarvitse tiliä tyhjäksi vetää ja ajatella, että nauttii kuin huomista ei olisikaan, muttei myöskään tarvitse kynsiään syödä säästösyistä kymmentä vuotta. Hyvässä ja toimivassa budjetissa 10% tuloista on suunnattu pitkäaikaiseen säästöön ostoja varten ja samainen 10% huviin ja hauskanpitoon – eli sen minkä säästät, myös käytät!
Vaurastumisessa ei siis ole kyse siitä, että eletään tiukalla budjetilla – vailla mitään huvia ja hauskanpitoa – kymmeniä vuosia vain saavuttaakseen taloudellisen vapauden viideksi vuodeksi. Muista nauttia matkastasi!