Näillä pienillä muutoksilla voit olla parempi versio itsestäsi!

Olen oppinut, että pienillä askelilla on suuri merkitys siihen, miten meidän ajatuksemme ja tekeminen muuttuu ja tätä myötä myös meidän elämämme. Meillä ihmisillä on ihmeellinen ajatus rakennettu sisäämme, että aina pitäisi ottaa suuria harppauksia eteenpäin, jotta asioita tapahtuu, mutta ei se niin ole.

Tässä ajattelin jakaa teidän kanssanne viisi NLP perusolettamaa. Nämä eivät ole mitään elämän totuuksia tai sääntöjä, mutta olemme huomanneet, että jos näiden olettamusten mukaisesti elää, niin elämässä asioita muuttuu. Voisi sanoa, että nämä ovat ns. life hacksejä. Nämä ovat niitä asioita, mitkä ovat muuttaneet minun maailmaani eniten. 

Kartta ei ole todellisuus

Olemme kaikki rakentaneet itsellemme oman elämämme kartan. Tämä elämänkartta auttaa meitä ymmärtämään ja tulkitsemaan tapahtumia ympärillämme. Kartta koostuu meidän tulkinnoistamme eri asioista, mitä meille on tapahtunut. Kartta on myös maustettu erilaisilla suodattimilla. Yksi suodatin on neurologinen suodatin, mikä on meidän geneettinen perimämme. Toinen suodatin on kulttuuri, joka vaikuttaa suuresti meidän maailmankuvaamme – tähän rakentuvat meidän uskomuksemme, kieli, myytit jne. Kolmas on meidän henkilökohtaiset filtterimme. Tämä on väritetty siitä ympäristöstä, missä olemme eläneet, koulutuksesta, jonka olemme saaneet, läheisten vaikutuksesta meidän lapsuuteemme jne.

Miten alitajuntaan vaikutetaan?

Koska meidän karttamme on meidän oma tapamme tulkita ja nähdä ympäröivä maailma, on muistettava kaksi asiaa. Ensinnäkin tämä maailmankuva on sinun maailmankuvasi, se ei edusta kokonaisuutta, vaan ainoastaan pienen osan siitä. Toinen asia, mitä tulee muistaa, on, että kaikkien maailmankuva on erilainen, koska elämässämme on tapahtunut eri asioita, mitkä ovat rakentaneet meidän maailmankuvaamme.

Joten muista, kartta ei ole todellisuus. Aina löytyy uusia näkökulmia ja asioita, mitä sinä et hahmota, koska sinun maailmankuvasi ei ole koko maailman kokonaisuus. Tämän oivallettua minun oli paljon helpompi ymmärtää muita ihmisiä ja muutuin suopeammaksi myös itseäni kohtaan.

Meillä on kaikki voimavarat, mitkä elämässä tarvitsemme

Olemme jo synnyttyämme saaneet kaikki voimavarat, joita elämässämme tarvitsemme. Joten ajatus, että minä en osaa tai jokin asia ei ole minulle mahdollista, on utopiaa. Sinun pitää vain tutkia sisintäsi ja miettiä, mitä voimavaroja sinä tässä hetkessä tarvitset. Joskus tuntuu siltä, että meidän voimamme ja voimavarat ovat loppuneet, mutta silloin sinun pitää tankata niitä uudestaan.

Muista myös, että se tapa miten toiset tekevät asioita, ei välttämättä sovi sinulle. Opiskelu – jollekin sopii kirjojen lukeminen, jollekin äänikirjat tai opetusvideot. Eri tavat, mutta samaa asiaa ajetaan takaa, uuden oppimista.

Olen huomannut, että jos minä jumitun johonkin asiaan ja vaikuttaa siltä, että en löydä tähän asiaan mitään ratkaisua, niin lähden lenkille. Lenkillä katselen ympärilleni ja annan ajatusten vapaasti kiertää päässä. Kun laajentaa omaa näkökenttää ja siirtää katseen horisonttiin, niin ajatukset myös laajenevat. Näillä matkoilla olen useasti saanut uusia ajatuksia ja samalla raikasta ilmaa ja liikuntaa.

Yhdeksän vuoden pakollinen oppimisvelvollisuus kuolettaa usein halukkuuden opiskella. Minä pidin monen vuoden opiskelutauon 15 vuoden opiskelun jälkeen. Opiskeluinto hävisi kokonaan tämän koettelemuksen jälkeen. Löysin viisi vuotta sitten opiskelun uudelleen, kun oivalsin, että minä voin itse päättää miten minä opiskelen ja oivalsin myös, että se tapa, miten minä opin, on lukea ja tehdä muistiinpanoja mind mapin avulla. Minulla oli ne voimavarat, mitä minä tarvitsin, kunhan vaan annoin itselleni lupaa käyttää niitä.

Olen vastuussa omista ajatuksistani ja tunteistani – siten myös tuloksistani

Meillä ihmisillä on synnynnäinen tarve etsiä syntipukkia, kun asiat eivät mene niin kuin me ajattelimme. Onhan se helpompaa syyttää muita, kuin oivaltaa se asia, että minä olen vastuussa omasta elämästäni ja minä olen myös vastuussa omista tunteistani. Tämä vaatii paljon nöyryyttä muita ihmisiä kohtaan ja myös itseään kohtaan oivaltaa, että minä en ole täydellinen, vaan minäkin voin tehdä virheitä.

Miten tehdä lisää rahaa?

Jos minä otan vastuun omasta taloudestani, kohtaan niitä ajatuksia ja tunteita, mitä sana ”raha” minussa synnyttää rakentavalla tavalla ja näin syntyy myös hyviä tuloksia. Tämä asian oivallettuani minun talouteni kääntyi ihan uuteen nousuun. Minä budjetoin joka kuukausi budjettimallin mukaan. Sitä mukaa, kun löydän itsestäni jonkun ajatuksen koskien rahaa, se voi olla joko negatiivinen tai positiivinen, niin minä työstän sitä – minä yhdistän ajatuksen tunteisiin ja tiedustelen, mikä tunne tästä nousee. Ja voin sanoa, että kun työstää sekä ajatuksia ja tunteita sekä laittaa opitut asiat käytäntöön, niin silloin syntyy tuloksia.  

Oleta, että menestyt ja mallinna menestyjää

Oleta että menestyt, älä anna ajatuksillesi mahdollisuutta keksiä tekosyitä siihen, että et onnistu. Jos sinä oletat, että sinä olet menestyvä ja että sinä pärjäät asiassa kuin asiassa, tulet huomamaan, että alitajuntasi tekee sinulle töitä ja ajaa sinut oikeille urille. Tämä edistää myös positiivista ajattelua ja luo sinulle luottamusta itseesi.   

Toiseksi tee niin kuin muut menestyneet ihmiset tekevät. Olemme lapsuudessa oppineet, että ei saa matkia toisia ihmisiä. Mutta on sallittua mallintaa heidän tekemistään, heidän tapaansa ajatella, heidän tapaansa nähdä maailma ja heidän tapaansa kuunnella. Sinä kopioit ja mallinnat heidän menestyksensä reseptiä, et heitä ihmisenä, niin se ei ole matkimista.

Me emme voi muuttaa muita ihmisiä, mutta voimme muuttaa itseämme. Haastan sinut mukaan ottamaan pieniä askelia muutoksen matkalla. Ole valppaana ja pane merkille miten maailmasi muuttuu.   

Tove Sjöberg
Artikkelin on kirjoittanut Tove Sjöberg.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €