Näin löydät vaurastumiseen tarvittavaa kärsivällisyyttä

Vaurastuminen on pitkäjänteistä puuhaa. Hyvä esimerkki tästä on korkoa korolle ilmiö, jonka tulokset näkyvät parhaiten kymmenien vuosien päästä. Myös lainojen maksaminen ja puskurin rakentaminen vaativat aikaa – ja sen myötä kärsivällisyyttä.

Tässä artikkelissa käyn läpi neljä asiaa, jotka auttavat kestämään kärsivällisesti odotuksen ja jopa löytämään iloa matkanteosta, vaikka lopulliseen päämäärään olisi pitkä matka.

1. Luo lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmat

Halutessasi vaurastua, sinulla tulisi olla pitkän tähtäimen suunnitelma. Miksi haluat vaurastua? Haluatko luoda itsellesi eläketurvan? Haluatko tulla taloudellisesti riippumattomaksi? Haluatko pystyä vähentämään työntekoa viettääksesi enemmän aikaa perheesi kanssa tai saadaksesi aikaa esimerkiksi luoville projekteille? Kun tiedät, mitä kohti kuljet, pystyt seuraamaan etenemistäsi vuositasolla. Vuodessa saatat ottaa isojakin askeleita tavoitettasi kohti, vaikka se ei arjessa siltä tuntuisikaan.

Mistä saada lisää rahaa

Koska juuri pitkän aikavälin tavoitteiden toteuttaminen vaatii valtavasti kärsivällisyyttä, sinulla tulisi olla myös lyhyen tähtäimen tavoitteita. Tässä kohtaa sinun on hyvä kuunnella itseäsi. Jollekin sopii hyvin esimerkiksi kolmen kuukauden tavoitteet, toisille sopii paremmin kuukausi- tai viikkotavoite.

Lyhyen tähtäimen tavoitteiden pitäisi olla sellaisia, että ne vievät sinua kohti pitkän tähtäimen tavoitettasi. Voit jakaa lyhyen tähtäimen tavoitteesi hyvinkin pieniin osiin, jopa päivätasolle.

Unelmissa on voimaa, joka vie meitä eteenpäin! Lue lisää unelmien merkityksestä täältä.

2. Iloitse onnistumisista

Luulisi, että onnistumisista iloitseminen on helppoa. Työni henkisen hyvinvoinnin valmentajana on kuitenkin opettanut minulle, että asia ei todellakaan ole näin. Olen huomannut työssäni, että ihmisten on vaikea huomata onnistumisensa!

Tässä auttaa, että on selkeä suunta ja välitavoitteet. Silloin on helpompi nähdä, milloin on päässyt askeleen lähemmäs unelmaansa.

Kun pääset lähemmäs tavoitettasi, iloitse! Jokainen askel on askel parempaan suuntaan. Anna itsesi ihan todella tuntea onnistumisen iloa. Mitä syvempää iloa tunnet pienistäkin onnistumisista, sitä kivempaa vaurastumisesta tulee ja sitä helpompi on odottaa pitkän tähtäimen tavoitteen toteutumista.

Voit ihan tietoisesti harjoitella onnistumisen tunteesta nauttimista, jos et alkuun tunne sitä. Onnistumisen tunne on yksi positiivisista tunteista, jotka tuovat meille voimaa ja innostusta jatkaa eteenpäin.

3. Nauti elämästä tässä ja nyt

Elämästä nauttiminen voi olla haastavaa silloin, kun oma talous on todella pahasti epätasapainossa. Tee silti parhaasi. Elämässä on aina jotain hyvää, olipa se kuinka pientä tahansa. Keskity ihmissuhteisiin tai harrastukseen tai ihmisenä kasvamiseen. Nauti luonnosta. Etsi tietoisesti asioita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi aidosti hyväksi tässä ja nyt. Kun minä elin aikoinaan hyvin pienillä tuloilla, opin, että voin olla aidosti onnellinen, vaikka rahaa on todella vähän. Tottakai taloudellinen tilanne ahdisti ja stressasi, mutta keskityin luomaan elämääni kaikkea muuta hyvää niin paljon kuin mahdollista ja se auttoi.

Tekeekö raha onnelliseksi

4. Käsittele epämukavat tunteet

Kun tunnet kärsimättömyyttä ja turhautumista matkallasi vaurastumiseen, kohtaa ja käsittele nämä epämukavat tunteet.

Pohjimmiltaan kärsimättömyys ja turhautuminen ovat hyviä tunteita, jotka voivat parhaimmillaan auttaa sinua eteenpäin. Jos nämä tunteet pääsevät hyvin voimakkaiksi tai jos jäät niihin kiinni, niistä on kuitenkin sinulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat saada sinut toimimaan hätiköidysti tai jäämään jumiin tilaan, jossa et keksi ratkaisuja, vaan jäät vellomaan epämukaviin tunteisiin.

Kun kohtaat oman kärsimättömyytesi ja turhautumisesi, tunnustele, miltä ne tuntuvat kehossa. Millaisia tuntemuksia ne synnyttävät kehossa? Kysy itseltäsi, mistä kärsimättömyys ja turhautuminen tulevat. Miksi haluat tai tarvitset vaurastumisen etenevän nopeammin? Onko tilanteesi oikeasti niin tukala vai kaipaatko nopeampaa vaurastumista mukavuudenhalusta? Onko sinulle tärkeämpää vaurastua ja luoda taloudellinen turva vai saada elintasoa nostavia asioita (kuten parempi auto, suurempi koti jne.) elämääsi nyt heti, vaikka se tapahtuisi vaurastumisen kustannuksella?

Kuuntelemalla epämukavia tunteitasi löydät omat vastauksesi. Kukaan muu ei elä sinun elämääsi, joten kukaan muu ei voi sanoa, mikä on oikea tie juuri sinulle.

Säästäminen vaatii myös kärsivällisyyttä. Lue Susannan säästölupauksesta vuodelle 2020 täältä!

Joskus kärsimättömyyden kohtaaminen voi johtaa siihen, että huomaat voivasi todellakin nopeuttaa prosessia. Toisinaan ymmärrät, että haluat pitää kiinni vaurastumiseen johtavista valinnoistasi, vaikka tulokset näkyvätkin vasta pitkän ajan kuluttua.

Inna Thil

Kirjoittanut Inna Thil. Kirjoittaja on henkisen hyvinvoinnin valmentaja, jonka erityisalaa on itsensä rakastaminen ja arvostaminen sekä positiivinen tunnetyöskentely. Yksi hänen intohimoistaan on taloudellisen hyvinvoinnin luominen ja sen opettaminen toisille.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €