Näitä asioita et tiennyt rahasta!

Raha, käässi, mani, hillo, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Me käytämme rahaa päivittäin. Me saamme rahaa palkkana, tukina, lisätuloina, veikkausvoitoista, sijoituksista. Me säästämme ja tuhlaamme sitä. Raha aiheuttaa kateutta, ihannointia ja joskus jopa pelkoa ja ahdistusta. Rahaa joko halutaan tai ei, jotkut jopa inhoavat sitä, toiset rakastavat. Mutta mistä ihmeestä raha oikeasti tulee ja mitä se on?

Rahan historia

Ihan alkuun on hyvä ymmärtää rahan ja valuutan ero. Valuutta on vaihdannanväline. Vaikka puhumme meidän eurosta rahana, on se oikeasti valuuttaa. Valuutta on kestävää ja sitä voi kantaa mukanaan. Raha on periaatteessa myös näitä samoja asioita. Valuutan ja rahan ero on kuitenkin siinä, että rahaa ovat oikeasti kulta ja hopea ja sitä ne ovat olleet viimeiset 5000 vuotta. Raha ja valuutta eroavat myös niin, että raha säilyttää arvonsa ja sen arvo on sama kaikkialla maailmassa. Valuutan arvo kuitenkin vaihtelee. Toisin sanoen, jos menet Ruotsiin ja vaihdat eurot (valuutan) kruunuiksi, saatat saada vaihdon jälkeen joko enemmän valuuttaa tai vähemmän. Riippuu siitä, mikä on tuolloin kruunun kurssi.

Raha on siis ollut maapallolla kauemmin kuin valuutta, noin 5000 vuotta. Valuutta on keksitty paljon myöhemmin. Meidän käyttämämme kolikot ovat pääosin nikkelikuparia ja metallia ja setelit ovat paperia. On siis hyvä ymmärtää, että valuutalla ei ole sitä todellista arvoa. Valuutan arvo perustuu nykypäivänä pelkästään ihmisten väliseen luottamukseen.

Rahajärjestelmä

Valuutan arvo on aikoinaan taattu kullalla. Kulta säilöttiin pankin holvissa ja kun ihminen meni pankkiin hakemaan kullan pois, hänen tuli näyttää kuitti kassalla. Tämä kuitti oli seteli. Tämä seteli oli taattu kullalla, joka holvissa oli ja sen verran, mitä ihmisellä kyseisiä seteleitä oli, sen verran hänellä oli myös kultaa. Tuolloin ihmiset pystyivät luottamaan siihen, että kyseisellä setelillä, eli kuitilla, oli jotain arvoa. Näitä seteleitä ei pystytty painamaan yhtään enempää, kuin mitä kultaa oli. Tuolloin rahajärjestelmässä puhuttiin kultakannasta ja tämän jälkeen siirryttiin osittaiseen kultakantaan. Osittaisessa kultakannassa joidenkin maailman valuutoiden arvo perustui dollariin eikä kultaan. 1971 dollari irrotettiin kokonaan kultakannasta, jolloin siirryttiin nykyiseen rahajärjestelmään eli Fiat -rahajärjestelmään.

Lue täältä lisää rahajärjestelmästä ja miksi rahasta kannattaa opiskella.

Meidän euro on Fiat -valuuttaa. Yleensä rahajärjestelmä on muuttunut noin 30-40 vuoden välein, mutta nyt Fiat -järjestelmä on ollut jo melkein 50 vuotta. Olemme siis yliajalla. Tästä herääkin kysymys, onko lähivuosina tulossa muutoksia rahajärjestelmän suhteen?

Mitä voimme päätellä rahan historiasta?

Nykyvaluutasta voimme todeta sen, että sen arvoa ei takaa mikään konkreettinen asia. Valuutan arvo perustuu vain ja ainoastaan luottamukseen. Me ihmiset luotamme siihen, että meidän tilillämme oleva 100€ on huomennakin 100€ arvoinen. Palataan takaisin vuoteen 2002. Tuolloin meidän markka vaihtui euroksi. Tänä päivänä markalla ei siis ole minkäännäköistä arvoa. Jos sinulla on kotona markkoja tai pennejä, et voi niillä ostaa kaupasta mitään, koska niillä ei ole arvoa. Markan arvon pudotus pyöreään nollaan kertoo sen, että me emme voi luottaa valuutan arvon pysyvän samana. Nyt en ota kantaa siihen, että Suomi teki päätöksen siirtyä euroon ja että sen vuoksi markka sai siirtyä euron tieltä. Haluan tällä esimerkillä kertoa sen, että emme voi olla varmoja valuutan arvon pysymisestä.

miksi-kannattaa-sijoittaa-kultaan

Kuinka on sen sijaan käynyt rahan eli kullan ja hopean? Molemmat ovat pitäneet arvonsa noin 5000 vuotta. Jos otetaan esimerkkinä kulta – se on arvokasta, koska se on harvinaista. Kultaa on maan päällä rajattu määrä, eikä sitä voi painaa mielin määrin lisää kuten valuuttaa voi. Kulta ei myöskään koe inflaatiota eli valuutan arvon heikkenemistä. Jos sinulla on tänä päivänä 10 g kultaa ja inflaatio iskee, sinulla on myös huomenna 10 g kultaa. Nyt koronan iskettyä pandemian tavoin, valuutan arvo lähti laskemaan. Mitä tapahtui kullalle? Se alkoi nousemaan ja nousee edelleen.

Kultaa minulle kiitos!

Kun luin ensimmäisen kerran rahan historiasta ja sain tietoa kullasta ja kuinka siihen voi sijoittaa, olen ollut aiheesta todella kiinnostunut. Olen sijoittanut kultaan noin 3 vuotta ja sijoitan jatkossakin. Pidän sitä henkilökohtaisesti tärkeänä sijoituskohteena ja strategiani on ostaa ja pitää. Olen kuitenkin kerran myynyt kullat pois, jotta pääsisin eroon huonoista veloistani. Kyllä kiitin itseäni siinä vaiheessa, kun tajusin, että kultasijoituksillani pääsen viimeisestä huonosta velasta eroon. Myönnän, että kirpaisi myydä kultasijoitukset pois, mutta se mahdollisti minulle lopulta yrittäjyyden aloittamisen ja palkkatöistä irtisanoutumisen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €