Nuorten taloustaidot

Minun vanhempi tyttäreni, kohta 15-vuotias, on jo kaksi kesää ollut kesätöissä ja tienannut omaa rahaa. Viime kesänä jopa kaksi kuukautta. Meidän vanhempien mielestä tämä on ollut hänelle oivallinen tapa oppia työntekoa. Viime marraskuussa tyttäreni kysyi ensi kertaa minulta, että äiti voisitko sponsoroida minua kympillä, jotta voisimme kavereitten kanssa käydä kahvilassa. Viesti tuli töissä ollessani ja Siirron kautta siirtyi rahat sen kummemmin äidin miettimättä.

Vasta kotimatkalla töistä mietin, että mihin oli tyttö noin kolmessa kuukaudessa törsännyt 1600€. Yhden ison 600 euron ostoksen oli tyttö ostanut, mutta 1000€ oli hävinnyt taivaan tuulin. Tultuani kotiin kysyin, minne on 1000€ hävinnyt. Tyttö oli hetken hiljaa ja vastasi ettei tiedä. Pyysin, että hän tarkistaa tiliotteen, niin keskustellaan sitten.

Rahat olivat hävinneet vaateostoksiin, ruokaan ja kahvilakäynteihin. Ja ennen kaikkea siihen, että hän oli tarjonnut myös kavereille kahvilassa, kun heillä ei rahaa ollut. Keskusteltiin asioista ja tyttökin tuli siihen lopputulokseen, että rahankäyttö viimeisimpinä kuukausina ei ollut ihan fiksuimmasta päästä.

Nuorten rahankäyttö

Mitä tästä opin?

Mietin ajaessani töistä kotiin, mitä minä olen kasvatuksessani laiminlyönyt? Olen itse aina ollut tarkka rahojen kanssa, hipoen jopa pihin rajaa. Olen aina ollut tietoinen omista tuloistani ja menoistani. Olen aina laskenut, onko minulla varaa tehdä asioita. Lapset mallintavat vanhempansa monissa asioissa ja koen, että on meidän työmme opettaa lapsille muun muassa rahankäytön jalot taidot.

Mietin, että eikö näistä asioista puhuta koulussa? Eikö opintosuunnitelmassa ole taloustaitojen oppimista? Onko tämä yksi syy siihen, miksi viime aikoina on saanut lehdestä lukea siitä, että yhä suurempi osa suomalaisista on ylivelkaantuneita ja että yhä enemmän ja enemmän suomalaisilla on maksumerkintöjä? Kai minun itse pitää tytölle opettaa rahamaailman salaisuudet, eihän tässä muu auta, kuin kääriä hihat ja ruveta hommiin, ajattelin.

Olen sitä mieltä, että me suomalaiset voisimme ehdottomasti säästää enemmän. Miksi? Lue lisää tästä.

Mitä nuorelle tulisi opettaa?

  • Mistä rahaa saa?

Mitä sitten nuoren olisi hyvä tietää? Ensinäkin, että rahaa voi käyttää, sitä pitää myös tienata. En näe mitään vikaa siinä, että jo nuoret opetetaan tekemään töitä. Työnteko voi olla palkansaajana jossain yrityksessä tai sitten se, että nuorelle maksetaan kotitöistä. Kesällä on hyvää vastuuta nuorelle esimerkiksi ruohonleikkuu, rikkaruohojen kitkeminen kukkapenkeistä tai kasvimaasta, talon maalaus, pikkusisarusten vahtiminen jne. Tärkeintä on, että työnteko ja palkanmaksu kytketään vastuuseen. Opeta nuorelle, miten haetaan töitä, mistä työpaikat löytyvät ja miten työhakemus kirjoitetaan.

Tiedän, että nuorten on tänä päivänä vaikeaa löytää töitä. Yritykset eivät tänä päivänä palkkaa alaikäisiä yhtä herkästi kuin aiemmin. Hieno asia on kuitenkin, että monet kunnat tarjoavat töitä nuorille sekä myös kesätyöseteleitä.

  • Mihin rahaa käytetään?

Toiseksi pitää tietää, mitkä ovat menot. Mihin minä rahojani käytän, mitkä ovat pakollisia menoja ja mitkä ovat huvimenoja? Onko nuorella jokin tietty asia, mihin hän haluaa rahaa säästää? Kun tulet tietoiseksi siitä, mihin rahat menevät, niin mietit myös enemmän, että onko tämä se asia mihin haluan rahani käyttää. Tulot sekä menot kirjataan luontevasti ylös kun budjetoidaan. Budjetointia kannattaa oppia.

Minä suosin budjetoinnissa sitä, että kirjoitetaan luvut ylös paperille. Luvut jäävät paremmin muistiin, kun niitä on kynällä kirjoittanut ylös.  

  • Laskut pitää maksaa

Kolmas asia on laskujen maksu. Miten asioita voi laskulla ostaa, mitä se tarkoittaa? Laskut pitää ajoissa maksaa ja jos se ei onnistu syystä tai toisesta, pitää aina olla ennen laskun eräpäivää yhteydessä laskun lähettäjään ja neuvotella maksusuunnitelmasta. Maksamattomat laskut, jotka on karhuttu ulosoton kautta, johtavat vaikeuksiin tulevaisuudessa. Maksumerkinnät vaikeuttavat esimerkiksi lainojen myöntämistä, liittymäsopimusten tekoa, vakuutusten saamista, vuokra-asunnon vuokrausta jne.

Laskut maksetaan verkkopalvelun tai mobiilipankin kautta. Tänä päivänä pankkiohjelmat ovat oiva tapa pitää omasta taloudesta huolta. Verkkopankki voidaan avata myös alaikäiselle.

  • Mikä on korko?

Neljäs asia on sana korko. Mikä korko on ja miten se käyttäytyy? Tämä on hyvä tietää viimeistään siinä vaiheessa, kun on ajankohtaista nostaa opintolainaa tai muuta lainaa. Muu laina voi olla esimerkiksi osamaksulla ostettua tavaraa. Osamaksu voi joskus olla perusteltu esimerkiksi auton ostossa. Auto on toki investointi, jonka jälleenmyyntiarvo hyvin harvoin on parempi kuin maksettu hinta, mutta sillä voi olla muuta arvoa, kuten, että sillä pääsee töihin, josta tienaa rahaa. Huonompi esimerkki osamaksusta on esimerkiksi vaateostot osamaksulla. Jälleenmyyntiarvo on murto-osa hinnasta ja vaatteissa hyvin harvoin on muuta arvoa. Korot eivät pelkästään ole huono asia – korkoa korolle -ilmiö sijoituksissa on hyvä asia, kun taas korkeakorkoiset lainat ovat huono asia.

  • Säästäminen kannattaa aina

Viides asia on säästäminen. Minä suosittelen kaikille, että työssäkäyvällä pitää aina olla kolmen kuukauden palkka puskurina. Miksipä ei voisi jo nuorena kartuttaa tätä puskuria? Ei ole väliä, millä summalla lähtee kartuttamaan säästöjä, vaan tärkein asia on, että sitä tekee. Pienistä puroista kasvaa iso joki. Tulevaisuutta ajatellen nykypäivän nuorten tulisi myös säästää rahaa ensiasuntoa varten.

Säästämiseen ja sijoittamiseen saimme uuden työkalun tämän vuoden alussa: Osakesäästötili. Tutustu tähän uuteen tuotteeseen konkreettisen esimerkin muodossa tästä.

Miksi kannattaa säästää

Joten lyhyesti sanottuna: opeta nuorelle mistä rahaa tulee tilille, mihin rahaa kannattaa käyttää, laskut pitää maksaa ajallaan, mikä on korko sekä säästäminen kannattaa aina.

Tove Sjöberg
Artikkelin on kirjoittanut Tove Sjöberg.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €