Paljonko vauvavuosi maksoi?

Kirjoitin aiemmin, paljonko meillä oli mennyt rahaa puolivuotiaaseen vauvaan. Nyt tuo vauva on muuntautunut 1-vuotiaaksi taaperoksi ja on aika laskea, paljonko meillä on kokonaisuudessaan mennyt rahaa vauvavuoden aikana.

Puolivuotiaana rahaa oli kulunut 3 210€ ja heti artikkelin julkaisun jälkeen muistin, että listauksesta unohtui muutamat apteekkituotteet (kuten vauvan kipulääke & nenäsuihke) – pyöristän siis nyt suoraan tuon puolivuotiaan summan 3250 euroon.

Jos kaipaat inspiraatiota siihen, miten äitiyslomalla voisi saada vähän lisätuloja – lue tästä aikaisempi Äitiys & Raha -aiheinen postaukseni, jossa kerron 3 tapaa lisätä tuloja äitiyslomalla.

Mitä olemme ostaneet tuon puolen vuoden jälkeen?

 • Turvaistuin, uutena 400€

Autoilemme todella paljon ja meille hyvä turvaistuin oli siksi tärkeä ostos. Emme ottaneet markkinoiden edullisinta, mutta emme kalleintakaan. Lisäksi sain hyvän ”mid season sale” -alennuksen, kun ostin istuimen jopa hieman etuajassa – vauva siirtyi noin 8kk vanhana kaukalosta turvaistuimeen.

 • Uudet matkarattaat 170€

Koska kaukalomme myytiin meille kätevänä pakettina, johon kuului telakka sekä matkarattaat, myimme sen myös pakettina eteenpäin. Isommat rattaat mahtuvat kyllä auton kyytiin, mutta halusimme autossa kulkevan mukana pieneen tilaan menevät ja kevyet matkarattaat. Löysin ominaisuuksiltaan meille sopivat, mutta hinta uutena oli lähes 300€ – minun onnekseni joku myi netissä samanlaisia rattaita kerran käytettyinä hintaan 170€.

 • Vaatteita, osa käytettyä ja osa uutta 140€

Kun vauvamme lähti liikkeelle, alkoi vaatteetkin kulumaan eri tavalla. Lisäksi kun kiinteitä ruokia alettiin syömään enemmän, lisääntyi myös sotku ja vaatteita oli entistä enemmän pesussa. Lähipiiriini kuuluu eräs 1,5-vuotiaan tytön äiti ja olemmekin ostaneet häneltä suoraan vaatetta omalle tytöllemme. Erityisen käteväksi tämä on muodostunut sen takia, ettei meidän tarvitse miettiä pitääkö jotain ostaa uutena, kun olemme sopineet, että hän tarjoaa kaikkia pieneksi menneitä vaatteita ensin meille.

 • Joululahjat 40€

Ostan joululahjat aina jo Mid Season Salesta (joka oikeasti on se todellinen alennusmyynti verrattuna joulunpyhien jälkeisiin hintoihin!), eli minulla on joulupaketit jo marraskuun aikana jemmattuna. 40 eurolla saimme lapsellemme 5 pakettia, joista suurin oli keinuhevonen ja pienin keittiövälinesetti. Toisin sanoen – oikeaan aikaan ostettuna todellakin säästää rahaa!

 • Ruokakulut lisääntyneet noin 20€/kk – eli 120€

Vauvamme on ollut kaikkiruokainen alusta saakka – kaikki ruoka on kelvannut hänelle eikä allergioita ole ilmennyt. Toki siinä on ollut vaihtelua, onko ruokaa maistunut paljon vai vähän – varsinkin joulu-tammikuussa olimme hampaidenteko- ja sairaskierteessä tovin, jolloin hänen ruoka-annoksensa saattoi olla ruokalusikallinen päivässä.

Vauva on syönyt pitkälti samaa mitä me aikuiset, mutta toki olemme ottaneet hänelle annokset ennen suolan lisäämistä ruokaan. Silloin tällöin olemme ostaneet kaupasta valmispusseja, jotka ovat käteviä reissun päällä – ja nimenomaan pussiversiot, koska tällöin ei tarvitse lusikkaa, vaan vauva voi imeä ruuan tai välipalan suoraan pussista. Siistiä ja helppoa!

 • Vaippakulut n. 110€

Kuten puolivuotislaskelmassa kerroin, vauvallemme on sopinut kaikki vaipat ja olemmekin käyttäneet hänellä lähikaupan halvinta vaippamerkkiä, joka maksaa noin 7€/50 vaippaa. Karkea arvio on, että meillä menee 2,5 vaippapakettia kuussa, jolloin vaipat puolen vuoden ajalta olisivat maksaneet 105€.

Miten paljon vauva vie rahaa?
 • Perusvoide, 13€

Saimme perusvoiteeseen reseptin neuvolalääkäriltä, joten pumppupullon hinta tipahti Kela -korvauksen verran.

 • Muu ”taloustavara”, kuten pesuaine, ruokailuvälineet, vanulaput.. 50€

Meillä maksetaan kaikki yhteiset kulutustavarat yhteiseltä tililtä ja osaa käytämme kaikki 3 – osaa käyttää vain vauva (esimerkiksi pesuaine on ostettu vauvaystävällistä mallia). Siksi on hankala määrittää, mikä näistä olisi vauvan osuus, mutta 50€ ei varmasti ole ainakaan alakanttiin laskettu.

Ruokailuvälineitä olemme saaneet paljon myös lahjaksi jo ennen niiden tarvetta, mutta esimerkiksi puurokulhoja ostin 6kpl kolmella eurolla.

 • 1-vuotisjuhlat ja juhlamekko (lue: juhlamekot, koska äiti vähän innostui) 70€

Koronatilanteen vuoksi 1-vuotisjuhlat pidettiin hyvinkin pienimuotoisesti, mutta tarjoiluihin ja juhlatarvikkeisiin meni rahaa noin 50€. Virallisen juhlamekon sankari sai lahjaksi kummisedältään, mutta äitipä innostui internetin juhlamekkovalikoimasta niin, että niitä tuli muutamakin ostettua..

YHTEENSÄ 1 113€

6kk laskelma + tämä laskelma = vauvavuoden kulut 4 363€.

Vaikka on menoja, on myös tuloja

Puolivuotislaskelmassa en ottanut huomioon esimerkiksi kirppiksellä myymistäni vaatteista saatuja rahoja enkä lapsilisiä – ajattelin kuitenkin nyt huvin vuoksi listata myös hieman tuloja vuoden varrelta. Vanhempainrahaa en myöskään laske tähän mukaan, koska kyseistä rahaa on käytetty kaikkeen muuhunkin, kuin pelkästään vauvaan (lainanlyhennys, ruoka, vesi, sähkö, puhelinlaskut – eläminen ylipäätään).

 • Lapsilisä 94€/kk = 1 128€
 • Yhdeltä live-kirppikseltä saatu tuotto 40€
 • Nettikirpparimyynnit 200€
 • Kotihoidontuki kolmelta kuukaudelta 750€ (tämä mukana siksi, koska kyse on lastenhoidontuesta, eli rahasta, jonka saa kun lasta hoitaa kotona eikä lapsi ole päiväkodissa)

TULOJA YHTEENSÄ 2 118€

Kuinka paljon vauva maksaa?

Yhteenveto

Arvioin puolivuotislaskelmaa kirjoittaessani, että jäisimme kuluissa alle 5 000euroon ja tässä ”budjetissa” pysyimmekin hienosti!

Jos vuoden kuluista vähentää tulot, jää viivan alle kuluja 2 245€. Emme ole ns. venyttäneet penniä missään vaiheessa, koska sille ei ole ollut tarvetta. Suurin syy näin pieniin kuluihin piilee siinä, että olemme suosineet vaatteissa sekä tavaroissa aina käytettyä. Ja kun vaatteista sekä tavaroista pitää hyvää huolta, saa ne myös myytyä eteenpäin niin, että niistä saa melkein jopa ”omansa takaisin”.

Kun lapsi syntyy, on se aina arvoitus, minkälainen vauvavuodesta tulee. Meillä kaikki on ollut hyvin alusta asti – toivottu imetys onnistui, vauvalla ei ole ollut allergioita tai muita flunssaa ja vatsatautia pahempia sairauksia, vatsavaivat eivät ole vaivanneet – jopa hampaat on tyttäremme tehnyt aika lailla kaikessa hiljaisuudessa.

Joku voisi sanoa, että olemme päässeet helpolla vauvan kanssa – itse totean, että olemme päässeet juuri niin, kuin on ollut tarkoitettu. Asiat tapahtuvat syystä, mutta siitä kirjoitan joskus myöhemmin lisää.

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €