Parhaimmat vinkit yrittäjämindsetin rakentamiseen!

”Eikö sua pelota olla yrittäjä?”

”Eikö yrittäjyys ole kauhean stressaavaa ja epävarmaa?”

”En minä ainakaan voisi ryhtyä tuollaiseen… Haluan tietää tarkalleen, paljonko saan joka kuukausi palkkaa.”

Tämän tyyppisiä kommentteja olen kuullut suorasti ja epäsuorasti siitä asti, kun perustin toiminimen ja ryhdyin yrittäjäksi kauneusalalle pian kuusi vuotta sitten. Itse asiassa ymmärrän mielipiteet oikein hyvin, sillä itsellenikään yrittäjyys ei ollut alkuperäinen tarkoitus laisinkaan. Minuakin oli ennen omaa yrittäjyyttäni riivannut pelko ja ajatukset siitä, että yrittäjyys on kamalan epävarmaa, stressaavaa ja kauhistuttavaa. Siksi minulla, kuten monella muullakin, on aina ollut hyvin perinteinen ajatusmalli siitä, että epävarman yrittäjyyden sijaan palkkatyö on helppo, turvallinen ja mukava vaihtoehto kaikin puolin.

Kaikesta skeptisyydestäni huolimatta humpsahdin yrittäjäksi kuitenkin lopulta tajuttuani, että yrittäjyys on mukava, innostava ja vapaa tyyli tehdä työtä. Kohtasin esimerkkejä rohkeista yrittäjistä, jotka ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä – ja joiden jalanjälkiä itse seuraamalla olen rakentanut oman näköistä yrittäjyyttä pala palalta. Mutta kuinka se onnistui ja mitä yrittäjältä oikeastaan vaaditaan? Millainen on se kuuluisa yrittäjän mindset?

Vapaus vs. vastuu

Ennen yrittäjyyttä on mielestäni tärkeää pohtia, mitä haluaa elämältään ja mitä haluaa saavuttaa. Yrittäjyys nimittäin mahdollistaa monia hienoja asioita, joita palkkatyöt eivät välttämättä voi tarjota. Muun muassa vapaus on yksi hienoimpia asioita yrittäjyyden tarjoamia asioita, ja kun itse hoksasin yrittäjyyden vapauden, en ole voinut olla ihmettelemättä: ”Miksi kaikki eivät halua olla yrittäjiä? Tämä on ihanaa!” En tiedä sinusta, mutta minun henkilökohtaisiin unelmiini ja tavoitteisiini kuuluu vapaus jokaisella elämän osa-alueella, myös työssä, ja juuri siksi yrittäjyys on minun vaihtoehtoni.

Tuoko yrittäjyys vapautta

Vapaudella on kuitenkin hintansa ja se hinta on vastuu. Niin kauan, kun haluaa vapautta, on oltava valmis kantamaan myös suurta vastuuta, sillä toista ei voi olla ilman toista. Uskonkin, että yrittäjyydessä monia kaikista eniten pelottaakin juuri vastuu, joka useimmiten on ihan eri luokkaa kuin palkkatyössä (En tietenkään sano, etteikö monet palkkatyötkin olisi vastuullisia ja tunnen henkilökohtaisesti myös monia henkilöitä, jotka tekevät työtä kiinteää kuukausipalkkaa vastaan, mutta hyvin yrittäjämäisellä vastuulla – he ovat tässä tapauksessa asia erikseen!).

Jos pyytäisit minulta mahdollisimman lyhyttä vastausta siihen, mitä mielestäni yrittäjältä pohjimmiltaan vaaditaan, käyttäisin kahta termiä ja ne ovat ”oman elämän yrittäjyys” ja ”elinikäinen oppiminen”. Näihin kahteen tiivistyy yrittäjyyden ydin.

Tuoko yrittäjyys vapauden lisäksi myös enemmän rahaa? Lue lisää mietteistäni aiheen tiimoilta täältä.

Oman elämän yrittäjyys

Oman elämän yrittäjyys ulottuu kaikille osa-alueille elämässä, kuten esimerkiksi terveyteen, henkiseen hyvinvointiin, työhön, ihmissuhteisiin ja talouteen. Ja miksi nyt puhun terveydestä ja ihmissuhteista, jos tässä blogitekstissä kyse on työstä ja yrittäjyydestä? Koska olen sitä mieltä, että yrittäjä on kaikista menestynein, kun hän ottaa vastuuta jokaisella elämän osa-alueella, eikä pelkästään työssään. Oman elämän yrittäjyys tarkoittaa vastuunottoa omista valinnoista ihan kaikessa elämässä – sillä se, mitä olet sisäisesti, heijastuu myös ulkoisiin asioihin. Jos olet sisimmässäsi puhki ja uupunut, et varmasti jaksa panostaa myöskään yritykseesi täysillä.

Uskon, että onnellista ja tasapainoista elämää elääkseen ihmisellä täytyy olla neljä palikkaa kunnossa: henkinen hyvinvointi, fyysinen hyvinvointi, ihmissuhteet ja työ-/raha-asiat. Varmasti harvalla meistä nämä kaikki elämän osa-aluetta on tasaisen hyvin – äläkä turhaan tunne pistosta sydämessäsi, jos koet että vaikkapa näissä kaikissa osa-alueissa on sinulla parantamisen varaa. Niin on minullakin todellakin ollut, ja on aivan taatusti vieläkin! Elämässä myös sattuu kaikenlaista odottamatonta ja itsestä riippumattomia asioita, jotka saattavat vaikuttaa hyvinvointiimme negatiivisesti. Ei ole mahdollista, eikä edes tarkoitus, että elämä on vaaleanpunaista hattaraa jatkuvasti, sillä kaikista vastoinkäymisistä voimme myös oppia paljon tärkeitä asioita.

Oman elämänsä yrittäjä ottaa suurenmoista vastuuta kaikista elämän valinnoistaan, sillä hän tietää, että se aikanaan tuo hänelle myös suuren vapauden. Oman elämänsä yrittäjä tietää, että mahdolliset tulevat vastoinkäymiset tulevat hänen kohdalleen, jotta hän oppisi niistä jotain tärkeää. Oman elämänsä yrittäjä tietää, että ottamalla vastuuta jokaisesta elämän osa-alueesta, jonain päivänä palkintona on hieno ja vapaa elämä – ja tähän ajatukseen mielestäni kiteytyy yrittäjyyden ydin.

Elinikäinen oppiminen

Oman elämän yrittäjyyteen liittyy vahvasti myös elinikäinen oppiminen. Elinikäisellä oppimisella en tarkoita fyysisesti koulun penkillä istumista lopun ikää, vaan sitä, että henkilö on jatkuvasti valmis oppimaan uutta ja hakemaan tietoa ympäriltään. Mitä enemmän kartutat tietoa itsellesi, sitä arvokkaammaksi muutut myös sisäisesti, ja se vaikuttaa täysin myös menestymiseesi yrittäjänä.

Otan esimerkkinä oman tilanteeni: Olen siis kosmetologiyrittäjä, ja tarjoan asiakkailleni muun muassa kasvohoitoja, ripsienpidennyksiä ja meikkauksia. Kun aloitin, minulla oli taustalla ”vain” kosmetologikoulu, sieltä saatu tieto ja harjoitteluissa opittu käytännön tietotaito sekä ripsienpidennyskoulutus. Alussa olin epävarma osaamisestani, sillä enhän ollut tehnyt päivääkään alan töitä – muuten kuin työharjoittelussa ja ripsienpidennyksien tekoakin vasta harjoittelin.

Oppimalla rikastut

Tällöin minulle oli selvää, että ”heikon” osaamisen on näyttävä myös hinnoissa, joten alussa jotkut hinnoistani olivat paljon pienemmät, kuin kokeneella tekijällä (osan puuttuvasta taidosta korvasin innolla, jota oli kieltämättä vaikka muille jakaa!). Minulla meni myös enemmän aikaa vaikkapa ripsienpidennysten tekemiseen, joten oli selvää, että alussa sain aika pientä palkkaa itselleni. Nyt kun vuosia on kulunut, olen palvellut tuhansia tunteja asiakkaitani ja käynyt lukuisia koulutuksia oppiakseni uusia palveluita (tai hioakseni vanhoja) ja markkinointia sekä asiakaspalvelua (yleensä olen käynyt vähintään pari koulutusta per vuosi). Olen koko tänä aikana kartuttanut mielettömällä tavalla tietopankkia pääni sisällä ja bonuksena olen tullut myös nopeammaksi ja paremmaksi työssäni. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että nykyään voin pyytää asiakkailtani paljon isompaa hintaa palveluistani, kuin urani alussa ja tämä tietää tietysti isompaa tulosta minulle itselleni.

Keräämäni ja oppimani tieto ei koskaan tule menemään hukkaan, sillä vaikka en tekisikään ripsienpidennyksiä lopun ikääni, olen oppinut työssäni paljon asioita, joista on hyötyä minulle loppuelämäni ajaksi, teinpä mitä hyvänsä. Olen oppinut käsittelemään erilaisia ihmisiä, hoitamaan vastoinkäymiset tyylillä, hoitamaan verotusta ja ymmärtämään yrityksen talouspuolta, markkinoimaan omaa osaamistani – lisäksi olen tullut itsevarmemmaksi ja paljon muuta.

Muista aina, että fyysiset asiat ovat katoavaisia, mutta pääsi sisällä oleva tieto on asia, jota kukaan ei voi koskaan ottaa sinulta pois. Tieto on henkisen pääomasi rikastuttamista ja panemalla oppimasi tiedon käytäntöön, tulet automaattisesti menestymään, isosti! Ole siksi aina valmis oppimaan uutta ja ottamaan tietoa vastaan, sekä oppimaan myös omista virheistäsi ja vastoinkäymisistä. Menestynyt yrittäjä ymmärtää, että saadakseen enemmän, hänen on myös annettava enemmän ja tämä onnistuu ainoastaan olemalla nöyrä ja ottamalla tietoa vastaan magneetin tavoin, ihan aina ja kaikkialla!

Yrittäjyys on ihanaa, ja oppiminen on mahtavaa. En vaihtaisi päivääkään yrittäjyydestäni pois, vaikka joitakin asioita on tarvinnut oppia kantapään kautta. Jos haluat menestyneeksi yrittäjäksi, ota aina vastuu itsestäsi ja valinnoistasi ja ole joka hetki valmis oppimaan uutta. Menestys kyllä seuraa sinua perässä.

Heräsikö into yrittäjäksi, mutta et tiedä, miten aloittaisit? Lue tästä konkreettiset ohjeeni oman toiminimen perustamiseen!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €