Pitäisikö sinun sijoittaa rahastoihin vai osakkeisiin?

Sijoitatko rahastoihin vai osakkeisiin, riippuu kolmesta eri tekijästä. Ensiksi sinun täytyy päättää, miten paljon siedät riskejä siihen nähden kuinka paljon haluat tai tarvitset tuottoa. Jos haluat korkeammat tuotot, pitää sinun hyväksyä myös korkeammat riskit.

Mieti myös sitä, paljonko sinulla on aikaa seurata sijoituksiasi ja kuinka paljon nautit tilinpäätöksien ja rahastoesitteiden tutkimisesta.

Kolmas tekijä on se, minkälaisia vuosimaksuja ja kuluja olet valmis maksamaan. Jos suunnittelet ostavasi ja pitäväsi, niin et todennäköisesti halua vuosittaisia maksuja. Sinun täytyy myös miettiä veroseuraamuksia.

OSAKKEIDEN JA RAHASTOJEN ERO

Kun ostat osakkeen, omistat osuuden yrityksestä. Teet rahaa kahdella tavalla. Osakkeet, jotka tarjoavat osinkoja, maksavat sinulle palkkiota joka vuosineljännes tai vuosittain. Osingot tarjoavat vuosittaisen veronalaisen tulovirran.

Ansaitset rahaa osakkeista myös, kun myyt niitä. Sinun voittosi on myyntihinnan ja ostohinnan erotus, josta vähennetään vielä kulut (sis. verot). Kauppaa käydään jatkuvasti ja hinnat muuttuvat pitkin päivää. Jos markkinat kaatuvat, pääset pois milloin tahansa kauppaistunnon aikana.

Rahastot yhdistävät paljon osakkeita osakerahastoihin tai joukkovelkakirjoja joukkovelkakirjarahastossa. Sinä omistat siis osuuden rahastosta. Rahaston hintaa kutsutaan substanssiarvoksi. Se on kaikkien omistamiesi arvopapereiden kokonaisarvo jaettuna sijoitusrahaston osuuksien määrällä. Rahastoilla käydään kauppaa myös jatkuvasti, mutta niiden hinnat mukautuvat jokaisen arkipäivän lopussa. Se ei ole hyvä asia, jos markkinat ovat kaatumassa.

On olemassa kahdenlaisia rahastoja; hallinnoituja ja pörssiin mukautuvia. Aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla on salkunhoitaja, joka pyrkii ylittämään markkinat. Tämän takia myös kulut (salkunhoitajan palkkiot) ovat kovemmat. Pörssiin mukautuvat vastaavat indeksiä, joten niiden kulut ovat pienemmät.

Osakerahastoja on monenlaisia. Tämä auttaa sinua keskittymään tietynlaisiin yhtiöihin, kuten pieniin tai suuriin. Voit myös keskittyä tiettyyn toimialaan tai maantieteelliseen sijaintiin. Voit jopa valita kaupankäyntistrategian, kuten ”karhumarkkinat” tai lyhyen aikavälin markkinat.

Joukkovelkakirjarahastot sijoittavat arvopapereihin, joiden tuotto on kiinteä. Ne ovat turvallisia, mutta tarjoavat alhaisen tuoton. Ne vaihtelevat velkakirjalainan keston mukaan, joista rahamarkkinarahastot ovat lyhyimpiä ja turvallisimpia. Ne myös vaihtelevat lainatyypin mukaan, kuten yrityslainojen & kunnallisten lainojen. Jotkut vaihtelevat myös korkotason mukaan, jolloin korkeimmat korot ovat riskialttiimpia.

RISKIN JA TUOTON SUHDANNE

Osakkeiden riskit ovat suurempia verrattuna rahastojen riskeihin. Yhdistämällä paljon osakkeita osakerahastoon tai joukkovelkakirjoja joukkovelkakirjalainarahastoon, sijoitusrahastot vähentävät sijoittamisen riskiä. Tämä vähentää riskiä sen takia, koska jos yhdellä rahaston yhtiöistä on huono johtaja, tappiollinen strategia tai vain huonoa onnea, sen tuomat tappiot tasapainottuvat muiden hyvin toimivien yritysten kanssa. Kiitos monipuolistamisen, tämä vähentää riskiä. Tästä syystä monien sijoittajien mielestä rahastot tarjoavat osakemarkkinoille sijoittamisen hyödyt ilman riskejä.

Esimerkiksi vuonna 2008 mikä tahansa rahasto, joka sisälsi Lehman Brothersin osakkeita, laski pankin loppumisen myötä. Mutta sijoittajat, jotka omistivat suoria osakkeita, menettivät koko sijoituksensa.

Suhdanteen tekee se, että useimmat rahastot eivät kasva niin paljon kuin parhaat osakkeet. Esimerkiksi Amazonin osake on noussut 61,600% vuodesta 1997. Parhaiten menestynyt sijoitusrahasto on ollut Vanguard Health Care. Se nousi vain 2,247% viimeisen 20 vuoden aikana. Siitä huolimatta, se on parempi kuin Whole Foods –osakkeet, jotka ovat nousseet 1,000% vuodesta 1998. Joten, vaikka riskin & tuoton suhdanne on pieni, parhaimmat sijoitusrahastot toimivat todella hyvin verrattuna moniin osakkeisiin.

KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA AIKA

Toinen tekijä on se, kuinka paljon haluat käyttää markkinoiden tutkimiseen. Jotta opit sijoittamaan oikeisiin osakkeisiin, sinun täytyy tutkia jokaista yritystä, jonka osakkeita aiot ostaa. Sinun täytyy siis oppia lukemaan tilinpäätöksiä. Ne kertovat, paljonko yritys tekee rahaa ja mitä strategioita he käyttävät kasvattaakseen tuloja. Sinun täytyy myös pysytellä ajan tasalla taloudesta ja siitä, miten se vaikuttaa yritykseen ja sen toimialaan. Jos et tee tätä, et pysty valitsemaan menestyviä yrityksiä. Skippaat ne yritykset ja toimialat, jotka ovat nousussa.

Kuten kuvitella saattaa, sinun täytyy tehdä paljon tutkimusta rakentaaksesi monipuolisen osakesalkun. Sinun täytyy poimia kooltaan, strategioiltaan ja toimialoiltaan erilaisia yrityksiä. Saatat tutkia kymmeniä yrityksiä löytääksesi muutaman hyvän. Tämä vie liian paljon aikaa useimmille kokopäivätyötä tekeville ja perheellisille.

Sijoitusrahastot eivät vaadi niin paljoa aikaa tutkimukselle, koska salkunhoitaja tekee sen puolestasi. Mutta sinun täytyy silti tutkia sijoitusrahastojen aiempaa menestystä. Sinun täytyy myös päättää, mitkä alat vaikuttavat lupaavimmilta. Ja totta kai sinun on tiedettävä, millainen talous on sillä hetkellä.

Sijoitusrahastojen tutkimisessa on omat haasteensa. Salkunhoitajat vaihtavat jatkuvasti omistamiaan yrityksiä salkussa. Rahastoesite voi olla aikaisemmalta ajanjaksolta, jolloin et tiedä, mitä saat tänään. Voit katsoa rahaston aiempaa menestystä, mutta jos salkunhoitaja muuttaa salkkua, ei menestys tule olemaan sama.

KUSTANNUKSET JA MAKSUT

Välittäjät veloittavat, kun ostat tai myyt osakkeita. Mutta nuo maksut voivat kuitenkin vaihdella saatujen palveluiden mukaan. Jos olet riittävän taitava valitsemaan omat osakkeesi, maksat vähemmän. Jos haluat neuvoja, jotta voisit ylittää markkinat, tarvitset täyden palvelun välittäjän ja se maksaa tietysti enemmän. Jos olet osta-ja-pidä –sijoittaja, voi tämä toimia sinulle parhaiten. Kun olet kerran ostanut osakkeen, välittäjä ei veloita sinulta ennen kuin myyt sen.

Sijoitusrahastoissa on vuosittaiset hallinnointipalkkiot. Jotkut veloittavat, kun ostat rahastoa, jotkut kun myyt ja osa ei veloita ollenkaan, jos omistat rahastoa tietyn aikaa. Muutamat, No-load –rahastoiksi kutsutut, eivät veloita maksuja ollenkaan. Jokainen rahasto veloittaa vuosittaiset hallinnointikulut ja jotkut vaativat minimisijoituksen.

Useimmat aktiivisesti hallinnoidut rahastot myyvät ja ostavat osakkeita ympäri vuoden. Jos näistä syntyy myyntivoittoja, saatat joutua maksamaan veroja, vaikka sijoitusrahaston kokonaisarvo saattaisikin laskea. Tästä syystä monet ihmiset pitävät sijoitusrahastoja veroetuisilla tileillä kuten eläkesäästötilillä.

Pörssiin nojaavissa rahastoissa on pienemmät kulut. Kuten osakkeissa, niissä veloitetaan, kun ostat tai myyt rahaston osuuksia.

Alkuperäinen artikkeli: https://www.thebalance.com/should-you-invest-in-mutual-funds-or-stocks-3306145


Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €