Puskuri, vararahasto, hätävarat, rahat ”pahan päivän varalle”.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, sanotaan. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten tärkeä osa tasapainoista taloutta on olla myös puskuri ja mille asioille puskuria kannattaa pitää.
Asumismuodosta, työtilanteesta ja muista ulkoisista vaikutteista huolimatta jokaisella meistä tulisi olla rahaa säästössä puskurina. Voimme sairastua tai kohdata tapaturman ja jos näitä asioita ei ole erikseen vakuutettu, on rahalle käyttöä. Vaikka meillä Suomessa onkin käytössä Kelan maksukatot sekä korvaukset hoidosta ja lääkkeistä, jää meille jokaiselle silti maksettavaa sairastuessamme. Kattavat vakuutukset tietysti pelastavat ne, kenellä vakuutukset ovat – mutta omavastuuosat on niissäkin.
Etsitkö uusia säästökohteita? Tsekkaa listauksemme täältä.
Puskuri työttömyyden varalle
Työttömyyden varalle itse pidän puskurina 3 kuukauden pakollisten menojen verran rahaa. Nimenomaan menojen – en tulojen, koska pakolliset menot on hoidettava joka kuukausi. Aikamääre on oikeastaan omalla kohdallani juuri siksi 3 kuukautta, koska kuulun ammattiliittoon ja jos sattuisinkin ottamaan lopputilin itse, katkeaisi pääsääntöinen tulonlähde kolmeksi kuukaudeksi (karenssi), jonka jälkeen minulle maksettaisiin ansiosidonnaista päivärahaa työttömyysajalta. Itseni tuntien, en kuitenkaan jäisi tuon tuen varaan vaan etsisin kiivaasti uuden työn. Jotkut pitävät 6 kuukauden palkan verran sivussa ajatuksena, ettei saavutetusta elämäntyylistä tarvitsisi luopua työttömyyden osuessa kohdalle, joten tässä ”tyyli vapaa”, mutta pakollinen!
Asumisen puskuri
Jos asut omistusasunnossa, on asunnon koosta riippuen todella tärkeää olla rahaa sivussa kodin yllättäviä korjauksia varten. Summa siis vaihtelee, mutta esimerkiksi omakotitaloasujalla olisi hyvä olla useampi tuhat euroa puskurinaan. Tässäkin asiassa vakuutukset tietysti pelastavat osan ja suorakorvauskin on yleistymässä, mutta useimmissa tapauksissa korjaukset ja remontit on ensin maksettava itse ja vakuutusyhtiö korvaa sitten jälkikäteen ne sinulle. Jo asuntoa ostaessasi sinun täytyy harkita, onko sinulla varaa ylläpitomenoihin, koska niin kiinteistöä kuin asunto-osaketta on aika ajoin korjattava ylläpidollisessa mielessä.
Kodinkoneetkin saattavat äkillisesti irtisanoa itsensä ja onhan se melko ikävää asua ilman jääkaappia tai hellaa/uunia. Vaikka irtaimistonkin pystyy vakuuttamaan, vaikuttaa korvaussummaan kodinkoneen ikä. Jos esimerkiksi jääkaappisi on jo 10 vuotta vanha, saattaa korvauksen määrä omavastuun jälkeen jäädä muutamiin kymppeihin. Silloin tarvitset rahaa – ja puskuri on juuri tätä varten olemassa, jotta voit hakea jo vaikka seuraavana päivänä itsellesi uuden jääkaapin.
Vuokralla asuessa on asunnon isoimmista, tahattomista korjauksista vastuussa vuokranantajasi, jolloin puskurin ei välttämättä tarvitse olla niin suuri kuin omistusasunnossa asuvalla. Olet vastuussa vain itsesi aiheuttamista vahingoista, jotka tosin useimmin on vakuutuksella korvattavissa. Tässäkin tapauksessa vähintään korkeimman omavastuun verran olisi hyvä olla puskuria kotona sattuvia vahinkoja ajatellen.
Haluaisitko säästää enemmän, mutta budjettisi ei anna myötä? Olethan lukenut tiukan budjetin säästövinkkimme? Jos et, lue vinkit tästä.
Sairastuminen ja tapaturmat – tarvitaanko niitäkin varten puskuri?
Kyllä. Ellet ole vakuuttanut itseäsi jokaista nikamaa ja verisuonta myöten. Harvalla meistä kuitenkaan on enää aikuisena voimassa vastasyntyneenä otettua vakuutusta, joka kattaisi aivan kaiken sairastumisen. Tässä asiassa aion itse pitää huolta, että omalla lapsellani jo raskausaikana otettu vakuutus pidetään hänelle voimassa vähintään 18-vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen hän saa itse punnita, jatkaako vakuutusta vai ei. Moni siis lopettaa lapsena otetun vakuutuksen tai ottaa aikuisiällä ”liian myöhään” vakuutuksen, joka ei enää kata kaikkea.
Siksi sairastumisen ja tapaturmienkin varalle kannattaa olla rahaa jemmassa. Saattaa kuulostaa pessimistiseltä, mutta terveydenhuolto ei Suomessa ole täysi-ikäisille ilmaista – oli sinulla sitten flunssa tai syöpä, jonka takia käyt lääkärissä. Mikä sitten olisi oikea summa? Suuntaa-antavaa summaa lienee melko vaikea antaa, koska se riippuu pitkälti sairaudesta. Enkä tarkoita tässä kausiflunssaa tai vatsatautia, vaan ns. vakavampia sairastumisia. Puhutaan kuitenkin vähintään useammasta sadasta eurosta.
Muita kohteita, joille kannattaa olla puskuri
Lemmikki. Tuo rakas perheenjäsen, jonka lääkärikulut ovat yleensä kolme kertaa suuremmat kuin meillä ihmisillä. Ja mitä erikoisempi eläin on kyseessä, sitä kalliimmat ovat hoitokulut, jos lemmikille sattuu jotain ja tarvitaan lääkäriä. Kirsikkana kakun päällä, rakkaat perheenjäsenemme tuppaavat tarvitsemaan lääkärin apua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jolloin tottakai kustannukset ovat maksimaaliset.
Auto. Uudehkostakin autosta voi hajota kuluvia osia, joiden vaihtaminen ei kuulu takuuseen. Auton korjauskustannuksia varten pitäisin sivussa vähintään 200€, jolla yleensä selviää vianselvityksestä ja pienistä korjaustöistä.
Sijoitusasunnot. Sijoitusasunnosta saattaa hajota varustukseen kuuluva jääkaappipakastin, tiskikone, hella, uuni.. Suihkuletku saattaa alkaa repsottaa. Uuden suihkuletkun saa kympillä, mutta esimerkiksi uuni toimitettuna ja asennettuna saattaa kustantaa 500 euroa. Siksi sijoitusasuntoja varten on hyvä olla myös puskuria – ellet kerrytä puskuria positiivisesta kassavirrasta kuukausittain.
Puskurirahan tärkeyttä ei voi liikaa painottaa
Tasapainoinen talous tarkoittaa sitä, että yllättävien menojen sattuessa horjuminenkin on vähäistä tai lähes olematonta. Jos ja kun puskuria käytetään, se saadaan kerrytettyä takaisin kasaan nopeasti. Vararahasto eroaa normaaleista säästöistä siinä, että niitä käytetään vain ja ainoastaan hädässä. Jos siis mielii lähteä etelänlomalle, tulee sitä varten säästää erikseen eikä käyttää puskurirahoja.
Puskurirahat kannattaa säilöä joko tilillä tai rahastossa, josta saat ne tarvittaessa nostettua pois muutamassa päivässä. Jos haluat säilyttää puskuria rahastoissa, etkä ole varma minkälaista riskiä olisit valmis ottamaan, niin suosittelen matalariskisiä rahastoja. Puskurin olisi kuitenkin tarkoitus nimenomaan säilyä ja rahastoissa arvo heittelee. Pahimmassa tapauksessa päivänä, jolloin tarvitsisit rahat, on rahasto miinuksella ja puskurisi pienentynyt jopa liikaa.
Vaikka et tarvitsisi puskurirahojasi useampaan vuoteen, ei niitä kannata ”hävittää” mihinkään, vaan pitää ne itselläsi niin kauan kuin niille tulee tarvetta.