Raha tulee rahan luo

Muutos tulee sisältä pain. Olen aina ollut rahapersoonaltani tuhlaaja ja impulsiivinen sellainen. Kun viime vuonna päätin vihdoin tehdä asialle jotain, on muutos ollut erittäin positiivinen. Se on ollut positiviinen etenkin pankkitililläni. Into säästää sekä sijoittaa on vain lisääntynyt ja mietin koko ajan uusi keinoja, jotka edistävät vaurastumistani.

Mutta se on samalla ollut muutos, joka on tapahtunut pääni sisällä. Sillä raha tulee aina rahan luo. Vaikka kyse olisi miten pienistä tuloista tai säästöistä tahansa, sinä vedät rahaa puoleesi, kun et vain tuhlaa sitä.

Erilaiset rahapersoonat

Minkälainen rahapersoona sinä olet? Jos et olet tuhlaaja, niin oletko sitten säästäjä? Kun tiedät minkälainen rahapersoona olet, niin voit miettiä, miten se vaikuttaa käyttäytymiseesi ja suhtautumiseesi rahaan.

Tuhlaaja sananmukaisesti käyttää rahaa yli varojen. Kaikki raha mikä tulee, myös menee. Tuhlaajan tulee laittaa ylös kaikki tulot ja menot sekä kasvattaa samalla puskurirahastoa. Tuhlaajan hyviä puolia on kuitenkin se, että hän usein uskaltaa ottaa riskejä.

Toinen persoona on Välttelijä, joka ei haluaisi avata laskuja, vaan välttelee niitä. Välttelijä ei halua puhua rahasta ja tämä aihe saattaa myös ahdistaa häntä. Hän ei halua nähdä tilinsä numeroita. Tämä persoona kuitenkin ajattelee positiivisesti, kuten tuhlaaja. Hän ajattelee, että aina jotenkin ne raha-asiat järjestyvät.

Säästäjä laittaa kaikki eurot talteen ja yrittää tällä tavalla vaurastua. Vaikka tiedetään, ettei tilillä rahan “hilloaminen” auta sinua vaurastumaan. Rahat tulee laittaa kiertoon esimerkiksi sijoittamalla. Säästäjän hyvä puoli on se, että hän käyttää rahaa maltillisemmin.

Lisäksi löytyy rahapersoona “Rahamunkki”, joka ei halua rahaa. Hänestä maailma voisi olla parempi ilman rahaa. Hän ehkä haluaa uhrata elämänsä jollekin suuremmalle taholle. Tämän persoonan tulisi ymmärtää, ettei raha ole paha asia. Rahalla voi tehdä myös hyvää. Rahalla voi auttaa muita ihmisiä tai hätää kärsiviä.

Näitä persoonia on meillä kaikilla, mutta jokin näistä on meissä se hallitsevin. Kannattaa käsitellä niitä omia tuntemuksia ja arvoja sekä alkaa muuttamaan niitä nyt heti. Etenkin lapsuudesta tulee voimakkaita uskomuksia, jotka vaikuttavat meidän suhtautumista rahaan. Opiskelemalla näitä asioita, pääset irti vanhoista ja vääristäkin rahauskomuksista.

Miten rahaa tehdään netissä?

Raivaa esteet tieltäsi

Viime vuosi meni itselläni suurelta osin siivoamalla kotia kaikesta ylimääräisestä roinasta. Ja niistä vaatevuorista, joita oli vuosien varrella kertynyt. Aika ajoin olin vienyt vaatteita itsepalvelukirpputoreille tai myynyt erikseen parempia vaatteita nettikirppiksillä. Osan vein hyväntekeväisyyteen eri kohteisiin.

Tällä tavalla sain tietenkin jotain rahaa takaisin, mutta ennen kaikkea tämä oli todella tärkeää ja puhdistavaa mielelle. Minusta tuntui, että päästin lopullisesti irti siitä tuhlaajasta, joka joskus olin. Se painolasti, joka oli pitkään painanut pelkästään siellä ullakolla, oli poissa. Jotenkin minusta tuntui, että pystyin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Uusi minä oli tervetullut, sillä olin vapauttanut taas uusia kanavia, jotka johdattivat minua eteenpäin vaurastumisen tiellä.

Kulujen seuranta

Uudenvuoden alussa päätin, että pidän tarkkaa seurantaa kuluistani. Näin tiedän, miten olen todellisuudessa edistynyt siitä, kun lähdin tälle matkalle vaurastumiseeni. Kaikki tulot ja menot kirjaan ylös. Mitään en jätä pois. Tässä asiassa pitää olla etenkin itselleen rehellinen. Muuten et saa siitä sitä hyötyä irti. Tällä tavalla opit saamaan taloutesi kuntoon nyt ja tulevaisuudessa. Tässäkin kohtaa erittäin tärkeä työkalu oli kirjekuorimalli.

Kirjekuorimalli on auttanut jo satoja tekemään oikeasti toimivan budjetin. Tästä pääset lukemaan, miten tämä budjettimalli toimii!

Menojen minimointi

Karsin kaikki turhat menot minimiin. Jätin pois maksullisia kanavia kuten HBO-elokuvat ja Spotify Premiumin. Päätin, että jos lähden kaupunkiin ystäviäni tapaamaan, tulen kotiin julkisilla. Näin säästin jo monta euroa. Nämä eurot voisin taas laittaa sinne kirjekuoreen esimerkiksi Huvi- ja hauskanpito -kuoreen. Tämän kuoren sisältö on tarkoitus käyttää itseesi. Mutta nämä eurot tulee käyttää johonkin luksukseen. Ei niinkään sellaisiin asioihin, jotka muutenkin joka kuukausi laittaisit itseesi. Näin voit saada taas tuntumaa siihen luksuselämään ja vaurauteen, johon olet tavoitteesi asettanut. Itse säästän tällä hetkellä Lymfahoitoon. Tämä toimenpide maksaa useita satoja euroja ja minulle se olisi todellakin luksushoito.

Miten vetovoiman laki toimii?

Lisäksi olin päättänyt, että maksan luottokorttimaksut pois ja olenkin saanut ne melkein kokonaan maksettua. Jos sinulla on velkaa, maksa ensin pois ne luotot, joissa kuluja on eniten. Rahat jotka olen laittanut joka kuukausi luottokorttilaskun lyhentämiseen, sijoitan jatkossa kirjekuorimallin mukaisesti esimerkiksi PSOV -tilille. Tämä raha menee siis puskurirahaksi, jota voin käyttää jos vaikka sairastun ja tarvitsen rahaa laskujen maksuun.

PSOV -tilillä tulisi olla aina vähintään summa, joka vastaa 3 kuukauden palkkaasi. Kun puskuri on kerrytetty, on loput rahat tarkoitettu ostoihin.

Sijoita itseesi

Tämä vuosi tulee olemaan erityinen myös siksi, että lähdin opiskelemaan uutta. Olen päättänyt panostaa itseeni ja sijoittanut rahaa opiskeluun. Tämä raha on isoin summa, mitä olen koskaan opiskeluun laittanut. Ja uskon, että se tulee myös antamaan minulle enemmän rahaa, mitä olen koskaan opiskelemalla ansainnut. Ja tiedän, että tästä eteenpäin opiskelen säännöllisesti.

Kun sijoitat ja panostat itseesi, niin tulet saamaan sen moninkertaisena takaisin. Tämä on ihan tosiseikka. Mutta toki sinun tulee nähdä vaivaa vaurastumisesi eteen.

Manifestointi

Tähän asti yksi tärkeimmistä vaurastumisen avaimista on itselläni ollut manifestointi. Moni tuntee tämän myös nimellä vetovoiman laki. Sinä itse voit vaikuttaa siihen, mitä saavutat. Sinä luot sen maailman, jossa haluat olla. Silloin sinun tulee kuvitella itsesi sinne, mitä tavoittelet.

Jos se paikka on vaikka jokin luksuskohde esimerkiksi Mauritiuksella, niin lue artikkeleita matkoista sinne ja leikkaa kohteesta eksoottisia kuvia. Laita ainakin yksi kuva jääkaapin oveen, josta näet sen joka päivä. Voit tehdä kuvakollaasin itsellesi johonkin vihkoon ja fiilistellä. Näe itsesi siellä matkalla ja olet jo melkein perillä. Tärkeää on joka päivä muistuttaa itseään tästä matkasta.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €