Olet varmasti joskus kuullut kysymyksen: ”Jos sun olis pakko valita, niin kumman ottasit – rahan vai rakkauden?”. Tällaisia ”kumman kaa” -tyyppisiä kysymyksiä on joskus ihan viihdyttävää esittää, mutta erityisesti tässä kysymyksessä piilee ehkä pahin rahauskomus ikinä. Mielipidekysymyksiin ei pitäisi koskaan olla tiettyä oikeaa ja väärää vastausta, mutta näistä vaihtoehdoista monen mielestä oikea vastaus on ”rakkaus”.
Vai onko?
Niin, kyseessähän on mielipide – ei fakta. Silti miellämme, että olisi jotenkin väärin valita raha rakkauden sijaan. Kenellä on kuitenkaan niin suuri valta päättääkseen, että näiden kahden asian väliltä ylipäätään pitäisi valita? Ei kenelläkään, koska kyse on uskomuksesta - asiasta, jonka ympäristö on alitajuntaamme luonut. Niin pitkään kuin tätä kysymystä esitetään siinä muodossa, ettei voisi valita molempia, niin kauan usutamme alitajuntaamme, ettemme voi saada sekä rakkautta että rahaa.
Alitajunta ohjaa meitä monia, mutta onneksi alitajuntaa voi myös "ohjelmoida" uudelleen - lisää alitajunnan voimasta voit lukea tästä.
Olen yrittänyt tutkia ja kysellä ihmisiltä, miksi niin moni tätä kysymystä esittää ja mistä se on saanut alkunsa. Muutama vastasi, että parisuhteessa ei ole pystytty puhumaan rahasta tai parisuhde on päättynyt sen takia, että rahasta ei ajatella samalla tavalla, jolloin on ikään kuin koettu rahan olevan syy parisuhteen päättymiselle. Joissain vastauksissa toistui toinenkin uskomus: ”Rikkaat ovat pahoja” – eli ihminen, jolla on paljon rahaa, on ollut ilkeä ja luonut negatiivisen tunteen.
Vastauksien perusteella moni syyttää rahaa itsessään siitä, että se on joutunut huonoon valoon. Jos ihminen on negatiivinen tai itsekäs – hän on sitä myös silloin, kun hänellä on paljon rahaa. Ovatko kaikki vähävaraisemmat ihmiset aina positiivisia ja mukavia? Eivät, mutta kukaan ei syytä rahan vähyyttä näiden ihmisten perusluonteesta! Miksi tekisit niin kohdatessasi rikkaan ihmisen?
Jos tämä valinta on istutettu mieliimme, miten voisimme muka saada molemmat?
Jatkamalla uskomuksen ruokkimista et voikaan. Jos opetat alitajunnallesi, että voit saada rahan sekä rakkauden – silloin ne myös todennäköisesti saat. Avoimuus on myös toinen avainjuttu uskomusten rikkomisen lisäksi.
Rahasta pitää pystyä puhumaan parisuhteessa. Oman, pienen tutkimukseni vastauksistakin se selviää, että riidan aiheina on useimmiten raha – joko rahan puute tai siitä puhumattomuus. Ei pystytä sopimaan yhteisen talouden kuluja molempia miellyttävällä tavalla tai ajatellaan rahasta eri tavalla. Sinä haluaisit vaurastua sijoittamalla ja laittaa rahan tekemään töitä puolestasi, mutta kumppanisi haluaa odotella lottovoittoa sohvan nurkassa telkkaria katsoen. Ja vaikka kuinka rakastaisi toista, saattaa silti ilmentyä kateellisuutta toisen suuremmasta palkasta tai paremmista rahataidoista.
Jos rahasta ja siihen liittyvistä unelmista puhuttaisiin avoimemmin – kuten puhumme esimerkiksi lapsista ja avioliitosta – uskoisin, että vähintäänkin kysymyksen esittäminen vähentyisi. Ihmiset huomaisivat, että rahasta samalla tavalla ajatteleva ja puhuva ihminen mahdollistaa sen: rakkauden ja rahan saamisen. Puhuvathan ihmiset kuitenkin muista tulevaisuuden unelmistaan selvittääkseen olisiko toisen kanssa yhteisiä ajatuksia – miksi emme puhuisi rahasta ja siihen liittyvistä tavoitteista (kuten vaurastuminen) samalla tavalla ja selvittäisimme jo ensi alkuun, onko ajatukset yhtenevät vai syntyykö asiasta vain turhaa riitaa?
Rahasta ja menestyksestä puhuminen ei ole aina helppoa - varsinkin, jos kukaan muu ympärilläsi ei ole kiinnostunut menestymään. Lue tästä lisää, miten tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia!
Oma kokemukseni
En ole itse puhunut rahasta ennen vuotta 2017. Sen jälkeen aloin itse puhumaan rahasta kaikille – myös puolisolleni. Työstin uskomuksiani ja edelleen hion mindsettiäni vaurastumista kohti. Mieheni ei ole koskaan halunnut puhua rahasta (kuten en minäkään ennen), mutta ilmeisesti hän on huomannut minussa sen positiivisen muutoksen, kun olen muuttanut ajatteluani rahasta ja puhun siitä milloin vain, missä vain ja kenelle vain.
Pikkuhiljaa olen huomannut mieheni kiinnostuneen myös vaurastumisesta enkä malta odottaa, että hänkin oivaltaa, miten pienillä asioilla saa isot pyörät pyörimään! Vaikka olen jakanut näiden vuosien aikana kaikki vinkkini hänelle, ei hän ole ollut valmis vastaanottamaan niitä ja aluksi ajattelin, että raha on sitten se minun ”oma juttuni” - olkoon hänellä sitten jotain muuta. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että keskusteluissamme on paljon enemmän esimerkiksi puhetta ajattelun muuttamisesta ja kuinka pelkästään arkiset sanavalinnat vaikuttavat alitajuntaamme – eli rahamindset tuntuisi todella olevan kehityksen alla!
Ja kuinka huikeaa tämä kaikki tuleekaan olemaan, kun minä saan rahan sekä rakkauden! Älä siis sinäkään sulje toista näistä pois jos haluat molemmat.