Rahaan liittyvät päätökset syntyvät alitajunnassasi

Nykyaikainen aivotutkimus on hurjan kiehtovaa. Vaikka testauslaitteilla ei ihan vielä nähdä, mitä joku ajattelee, tutkimuksissa pystytään katsomaan kirjaimellisesti sisälle pääkoppaan. On huikean jännittävää, että tutkijat pystyvät näkemään reaaliaikaisesti, mitä tutkittavan aivoissa tapahtuu.

Yksi asia, jonka tutkijat ovat ymmärtäneet on se, että me vain luulemme tekevämme päätöksemme tietoisesti. Todellisuudessa päätökset syntyvät alitajunnassasi jo ennen kuin tietoinen mieli ehtii mukaan.

Suhteessasi rahaan tällä on kauaskantoiset seuraukset, jotka näkyvät sekä arjen pienissä valinnoissa että pitkäkestoisesti talouteesi vaikuttavissa elämänvalinnoissa.

Esimerkkejä alitajuisesti tekemistäsi rahaan liittyvistä päätöksistä on vaikka millä mitalla. Ehkä tunnistat itsesi jostain seuraavista.

Lähdet vaateostoksille mielessäsi selkeä kuva siitä, mitä ostat. Aiot ostaa vain ne vaatteet, joita oikeasti tarvitset, ja sinulla on tietyt kriteerit. Vaatteiden pitää olla edullisia, ja sinulla pitää olla hyvä olo ne päälläsi.

Palattuasi kotiin huomaat kuitenkin ostaneesi kaikkea muuta, paitsi juuri niitä tarvitsemiasi vaatekappaleita. Nekin vaatteet, joiden ostaminen tuntui sinusta hyvältä ajatukselta vielä ojentaessasi korttisi kaupan kassalla, jäävät käyttämättöminä vaatekaapin pohjalle.

Tai päätät, että tässä kuussa sinulla jää enemmän rahaa säästöön. Sitten ystäväsi kuitenkin pyytää sinut ulos syömään. Et ole käynyt missään pitkään aikaan, joten ajattelet ansaitsevasi vähän hemmottelua. Laskua maksaessasi järkytyt siitä, kuinka paljon rahaa meni, ja vasta silloin muistat, että sinun oli tarkoitus säästää rahaa.

Alitajuinen termostaattisi päättää, kuinka paljon rahaa tilillesi saa jäädä kuun lopussa

Meillä kaikilla on alitajuinen termostaatti, joka määrää, kuinka paljon rahaa meillä saa olla tilillä kuun lopussa.Joillain ihmisillä termostaatti on asetettu korkealle, ja heillä jää paljon rahaa käteen joka kuukausi. Useimmilla suomalaisilla termostaatti on kuitenkin asetettu niin, että rahaa ei jää kuun lopussa yhtään.

Alitajunnan voima tulee esiin tässä: Jos alitajuinen termostaattisi on asetettu hyvin alhaiselle, sinun on vaikea saada rahaa säästöön, vaikka kuinka yrittäisit. Huomaamattasi sabotoit säästämistä kaikin mahdollisin tavoin.

Jos rahaa on jäämässä yli, ostat sen ihanan mekon, josta olet haaveillut jo pitkään, mutta joka on sinulle vähän liian kallis. Onhan sinun lupa hemmotella itseäsi aina välillä. Tai annat kotoa pois muuttaneelle lapsellesi rahaa, vaikka hän pärjää vallan hyvin omillaan. Jos alitajuntasi on päättänyt, että tilisi pitää olla kuun lopussa tyhjä, niin voit olla varma, että saat sen tyhjäksi, vaikka sinun pitäisi seistä kadulla heittämässä rahaa vastaantulijoiden päälle.Et pyri tietoisesti käyttämään kaikkia rahojasi, ja saatat jopa pyrkiä estämään sen, mutta niin vain tapahtuu.

Alitajunta tekee päätökset myös kauaskantoisissa talouteesi vaikuttavissa elämänvalinnoissa

Alitajuntasi tekee päätökset myös suuremmissa rahaan liittyvissä asioissa kuten siinä, millaisen ammatin hankit itsellesi ja millaisia mahdollisuuksia luot itsellesi työelämässä.

Jos uskot alitajuisesti, että voit saada joko hyväpalkkaisen työn tai työn josta nautit, mutta et molempia, tulet tekemään päätöksesi tämän alitajuisen uskomuksen pohjalta.

Joko ajaudut työhön, josta saat hyvää palkkaa, mutta joka ei tuo sinulle tyydytystä, tai nautit työstäsi mutta kituutat vuodesta toiseen pienellä palkalla. Hyvä uutinen tässä on se, että sinä voit itse vaikuttaa siihen, mitä alitajunnassasi on. Tämä on oikeastaan paradoksi. Teet päätöksesi alitajunnassasi, mutta voit tietoisesti päättää muuttaa alitajuntasi sisällön.

Eivät tutkijatkaan taida ymmärtää ihmismielestä vielä aivan kaikkea.

Halutessasi muuttaa taloudellisen tilanteesi paremmaksi ja jopa vaurastua on siis tärkeää, että opit ymmärtämään, millaista sisältöä alitajunnassasi on rahaan liittyen. Mitä paremmin ymmärrät rahaan liittyviä alitajuisia uskomuksiasi, sitä helpompi sinun on muuttaa niitä.

Kirjoittaja on Pirkanmaalainen Inna Thil.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €