Rahalla ei voi ostaa onnea, mutta sillä voi ostaa taloudellisen vapauden

Raha ei tarkoita vain sitä, että ihminen on rikas. Rahassa on kyse vaihtoehdoista ja vapaudesta, jolloin pystyt tekemään valintoja rahan olematta päättävä elin. Lopeta rahan ajatteleminen rikkauden eri muodoissa ja mieti sen sijaan tapoja, joilla raha voi taata sinulle taloudellisen vapauden.

Minkä takia käyt töissä?

Käyt töissä viisi päivää (tai enemmän) ja 40 tuntia (tai enemmän) viikossa. Vaikka rakastaisit työtäsi, se vie aikaa muilta asioilta joita rakastat; perheeltäsi, ystäviltäsi ja harrastuksiltasi. Haluamme käyttää rahaa, jonka eteen työskentelemme kovasti, ostaaksemme vapautemme. Joten, mikä on sinun taloudellinen tavoitteesi ja miten voit saavuttaa taloudellisen vapauden?

Monet meistä kuluttavat koko elämänsä töissä saadakseen rahat riittämään.

Ja riittämään mihin? Tarpeitasi isompaan taloon vai turhien tavaroiden ostoon, joita et lopulta muista ostaneesi? Maksaaksesi luottokorttilaskusi, joilla ostit talon täyteen tavaraa Satunnaista lomaa varten, johon sinulla ei oikeasti olisi varaa ja jonka pitämisestä pomosi moittii sinua? Statusta varten, jonka ajaminen BMW:llä ja pukeutuminen kalliisiin merkkivaatteisiin sinulle antaa? Tehdäksesi vaikutuksen ihmisiin, joita ei kiinnosta ja kenestä et oikeasti pidä? Jos joku näistä kuulostaa elämältäsi, olet vanginnut itsesi. Ehkä tajuat sen tai et, mutta olet velkavankeudessa eikä sinulla ole paljoakaan vapautta.

Ota tämä työ.

Onko sinulla koskaan ollut työtä, jota olet vihannut niin paljon ettet haluaisi mennä iltaisin nukkumaan, koska tiedät aamun tulevan pian ja joudut menemään töihisi? Tai ehkä et vihaa työtäsi, mutta raha on niin tiukalla, että sinun on mentävä töihin vaikka olisit kuinka kipeä. Kaikki eivät saa sairasajan palkkaa. Ihanteellisesti jokainen haluaisi työn, jota rakastavat, tehden asioita joita haluavat.

Se ei kuitenkaan ole realistista kaikille ja moni on tyytyväinen jos työmme on siedettävää; kovalla työllä on edes joku merkitys, me (yleensä) tulemme toimeen työkavereidemme kanssa sekä palkka kattaa kaikki kuukausittaiset menomme ja siitä saa hieman säästöön. Mutta se ei ole todellisuutta kaikille. Jos sinulla on työ, joka ei tarjoa mitään yllämainituista ja se vain imee elämän sinusta, tunnet olevasi jumissa. Kenenkään ei pitäisi käyttää kolmannesta päivästään täydessä epätoivossa. Se tunne on vapauden vastakohta.

Mitä rahalla voi ostaa?

Kun ihmiset unelmoivat rahasta, he yleensä listaavat asioita, joita haluaisivat ostaa. Mutta materia ei ole paras osa rahasta, ei vaikka autotallisi olisi täynnä Lamborghineja.

Rahalla voi ostaa valintoja ja valinta tarkoittaa vapautta.

Vihaatko työtäsi? Voit ottaa lopputilin ja etsiä rauhassa paremman työpaikan. Oletko onnettomassa parisuhteessa? Sinun ei ole pakko jäädä, voit ottaa rahasi ja lähteä. Vihaat kaupunkia, jossa asut? Voit muuttaa.

Rahalla voi ostaa mukavuuksia.

Oletko liian väsynyt tehdäksesi illallista? Tilaa ruoka kotiisi. Eikö sinulla ole aikaa siivota? Palkkaa siivooja. Sinua on käsketty lähtemään kotoasi hurrikaanin takia? Woo! Sinun ei tarvitse istua viikkoa tulvivassa talossa ilman sähköjä vaan voit matkustaa kauemmas, vaikkapa rantalomalle.

Rahalla voi ostaa aikaa.

Sait lapsen, mutta et halua vielä palata töihin? Voit jäädä kotiin lapsen kanssa. Meneekö siskosi naimisiin ulkomailla? Mahtavaa, pakkaa laukkusi! Äitisi on ollut leikkauksessa ja tarvitsee sinua avukseen muutamaksi viikoksi? Peruuta tapaamisesi, tulet olemaan poissa kaupungista hetken.

Kaikki nämä esimerkit ovat esimerkkejä siitä, miten itse johdat elämääsi etkä ole vankina. Kun tunnemme olevamme jumissa eikä meillä ole valintoja, olemme onnettomia ja ahdistuneita. Joten, rahalla voi ostaa…

Rahalla voi ostaa onnea.

Olemme onnellisia silloin, kun hallitsemme itse elämäämme. Rahalla voi myös ostaa onnea jos tietää mitä ostaa. Liian moni ihminen ajattelee, että tavaroiden ostaminen tuo onnea. Ja tuohan se, mutta se on hyvin väliaikaista ja normaalisti onnellisuus ulottuu vain meihin itseemme. Jos haluat kuluttaa rahaa tullaksesi onnelliseksi, käytä se kokemuksiin. On tutkittu, että kokemukset tekevät meistä onnellisempia kuin materian hankkiminen. Eikä ole vaikeaa ajatella esimerkkiä omasta elämästäsi.

Kokemukset tekevät meistä rikkaan.

Tarvitsetko oikeasti tavaroita?

On todella vaikeaa kasvattaa nettovarallisuuttasi kun ostat tavaroita koko ajan. Ostit uuden television, ison sellaisen kaikilla herkuilla. Woo hoo! Ei sanonut kukaan muu kuin sinä. Ketään ei kiinnosta ja kotonasi kukaan muu kuin sinä ei nauti uudesta televisiosta. Se on hauska hankinta niin kauan kuin uutuudenviehätys kestää. Joten kun katselet televisiota (jos olet kova katselemaan sitä), se ei kuitenkaan ole sellainen asia, jota hellästi muistelet tai jaat muiden ihmisten kanssa.

Mietipä nyt viimeisintä konserttia jossa olet käynyt. Olit innoissasi menossa konserttiin. Sinä ja seurueesi puhuitte koko ajan siitä kun näitte. Konserttipäivänä menitte illalliselle ennen sitä, piditte hauskaa konsertissa ja kävitte muutamilla drinkeillä sen jälkeen. Ajattelet ja puhut konsertista viikkoja, kuukausia – jopa vuosia jälkikäteen. Konsertti ei pelkästään ollut kokemus – siinä missä TV on pelkkä tavara – vaan se oli jaettu kokemus. Se oli jotain, mitä odotit, nautit muiden ihmisten kanssa sekä siitä sait hyviä muistoja.

Siksi kokemukset, ennemmin kuin tavarat, tekevät meistä onnellisia. Ja vielä parempi ero kokemusten ja tavaroiden välillä on, että voit kokea kaikenlaista myös ilmaiseksi. Se ei maksa mitään, että viet lapsesi puistoon tai menet vaeltamaan ystäviesi kanssa. Illanvietto ruuanlaiton merkeissä kumppanin kanssa ei maksa mitään.

Raha-mindsetin muuttaminen

Monet rahatavoitsamme ja ajatuksistamme ovat jo syöpyneet mieliimme seitsenvuotiaina. On hienoa jos vanhempasi ovat harjoittaneet hyviä taloudellisia tapoja, mutta jos eivät – voi olla vaikeaa muuttaa raha-mindsettiäsi. On olemassa muutamia talousmokia, joista meidän täytyy vain päästää irti kuten olemme päästäneet virheistä, jotka olemme tehneet nuorina ja tyhminä.

Nostimme 100 000 dollaria opintolainaa kun olimme 18 ja saimme äidinkielen tutkinnon. Ei hirveän montaa työvaihtoehtoa tuolla tutkinnolla, eikö niin? Tai ehkä otit autolainan uutta autoa varten, vaikkei se sopinut sinun kuukausittaiseen budjettiisi lainkaan? Emme halua toistaa virheitämme, joten niistä on vain päästävä eteenpäin.

On myös joitain rahamokia, jotka teimme vaikka tiesimme enemmän. Tiesimme tekevämme jotain, jolla on huonot seuraukset, mutta teimme sen silti. Kun myöhemmin katsomme taaksepäin, tai joskus välittömästi tehtyämme virheen, tunnemme syyllisyyttä ja häpeää. Rahan ympärillä on paljon näitä tunteita. Mutta nuo tunteet ovat hyödyllisiä vain silloin kun voimme oppia noista virheistä.

Jos menit ja ostit kasan tavaraa, jota et tarvitse sekä veloitit sen luottokortiltasi, koska sinulla ei ollut käteistä millä maksaa – mikä siihen johti? Oliko sinulla huono päivä töissä, tappelitko kumppanisi kanssa? Meillä kaikilla on tapamme käsitellä stressiä, ahdistusta sekä onnettomuutta ja jotkut niistä ovat tuhoisia. Meidän täytyy kehittää parempia tapoja käsitellä epämukavia tunteita, mitkä eivät satuta meitä.

Suunnitelma on paras alku taloudelliselle vapaudelle

Lopeta laiskuus rahan suhteen!

Sinulla paukkuu usein luottorajat ja maksupäivät – ei siksi, ettei sinulla olisi ollut rahaa maksaa – vaan koska et vaivautunut maksamaan ajallaan. Tähän ei ole mitään sekosyytä, koska meillä on nykyisin niin monta tapaa automatisoida talouttamme.

Voit helposti mennä nettiin ja tarkistaa käyttötilisi ennenkuin veloitat jotain, mikä maksaa enemmän kuin sinulla on varaa. Jos käyttötilillä ei ole riittävästi rahaa, voit helposti siirtää sitä säästötililtäsi käyttötilille. Voit asettaa automaattimaksun laskuille, jolloin ne tulee maksetuksi ajallaan. Jos et halua käyttää automaattimaksua, aseta puhelimeesi muistutus 2 päivää ennen eräpäivää sellaiselle kellonajalle, että tiedät olevasi kotona, jotta voit maksaa laskun heti pois.

Joidenkin laskujen eräpäiviä voi muuttaa. Jos näin on, muuta päivämäärät samalle päivälle, jolloin voit maksaa lähes kaikki laskusi samalla kertaa. Muista varmistaa, että tilillä on riittävästi rahaa kaikkiin laskuihin kerralla.

Oletko huoleton rahan suhteen?

Et ajattele rahaa paljoa ja olet onnellinen jos saat laskusi maksettua ja sinulla on 20 dollaria taskussasi? Pärjäät tuolla asenteella kaksikymppisenä, mutta jos et muuta rahamindsettiäsi, voit olla pulassa.

Jokaisen pitäisi säästää eläköitymistä varten mahdollisimman ajoissa. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä enemmän aika ehtii tehdä tuottotaikojaan. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa sijoittamista, mutta mitä myöhemmäksi sen jätät, sitä enemmän sinulla on kirittävää. Kun kuviota sekoittaa vielä perhe, on vaikeampaa löytää rahaa säästettäväksi.
Jos et ole uhrannut ajatustakaan rahalle, olisi sen aika.

Taloudellisen vapauden rakentaminen

Olemme kaikki samalla sivulla – haluamme käyttää rahamme ostaaksemme vapauden. Joten miten saavutamme taloudellisen vapauden? Ensimmäinen asia, joka meidän täytyy tehdä on kuolettaa korkeakorkoiset lainamme, usein tarkoittaen luottokorttia.

Luottokortin keskimääräinen korko on 15%, mutta se voi olla myös 20% tai korkeampi. Ihmiset, jotka maksavat niin korkeaa korkoa maksavat laskunsa yleensä myös myöhässä, joka johtaa vielä korkeampaan korkoon kuin alunperin. Ei ole mitään mahdollisuutta olla taloudellisesti itsenäinen jos sinulla on tuollainen laina niskoillasi. Tuo laina on ensimmäinen prioriteettisi ja sinun täytyy tehdä suunnitelma taklataksesi sen.

Luottokorttivelkojen maksaminen

Kaksi metodia, jolla voit tehokkaasti maksaa lainaa pois on lumipallottaminen tai pinoaminen. Vertaile metodeja ja päätä kumpi niistä toimii parhaiten sinulle.

Kun olet saanut lainan maksettua, on sinusta kiinni miten päätät toimia matalakorkoisten lainojesi kanssa (kuten opintolaina tai asuntolaina). Jos opintolainasi korko on suurempi kuin 4%, voit miettiä uudelleenrahoitusta. Jopa prosentin alempi korko säästää tuhansia dollareita. Sama pätee asuntolainaan – saatat pystyä uudelleenrahoittamaan sen. Uudelleenrahoitus on hyvä juttu ja suosittelemme sitä, mutta mielestämme raha on tehokkaampaa sijoitettuna kuin matalakorkoisen lainan maksuna. Keskimääräinen tuottoprosentti ajan mittaan osakemarkkinoilla on noin 7%, joten voit sijoittaa ja näin tehdä rahaa samalla kun maksat edelleen matalakorkoiset lainasi.

Jotkut vihaavat kaikenlaisia lainoja, joten jos kuulut tähän joukkoon ei sekään ole pahasta vaikkei raha ole tehokkaimmassa asemassaan.

Kun sinulla on raskaimmat lainat maksettuna pois, voit keskittyä varallisuuden kasvattamiseen. Monelle meistä taloudellisen vapauden vaatima varallisuus ei kerry työuraltamme. Kaikki eivät halua olla insinöörejä, lääkäreitä tai lakimiehiä. Jotkut haluavat olla opettajia ja hoitajia. Ja jotkut meistä eivät ole kiinnostuneita työurasta ollenkaan – haluamme vähästressisiä ja -vastuullisia töitä. Onneksi on mahdollisuus rakentaa taloudellinen vapaus, jolla ei ole mitään tekemistä urasi, työsi tai aikasi kanssa.

Passiivinen tulo

Passiivinen tulo mahdollistaa monelle taloudellisen vapauden. Passiivinen tulo on rahaa, jonka saadaksesi sinun ei tarvitse käyttää aikaasi tai vaivaa. Varallisuuden rakentaminen oikeasti on rahan laittaminen töihin puolestasi. Passiivisen tulon muotoja on mm. sijoittaminen osakkeisiin, vuokrakiinteistön omistaminen, kiinteistöihin sijoittaminen, vertaislainat tai oman kodin vuokraus.

Yritykset kuten Betterment ja Vanguard tekevät osakesijoittamisen helpoksi. Voit omistaa vuokrakiinteistön olematta itse vuokranantaja Roofstockin kautta. Voit sijoittaa kiinteistöihin kiinteistörahastojen kautta Fundrisen avulla. Voit lainata rahaa halukkaille Lending Treen kautta ja vuokrata omaa asuntoasi AirBNB:n välityksellä.
Kaikilla pitäisi olla enemmän kuin yksi tulonlähde. Voimme menettää työpaikkamme itsestämme riippumattomista syistä ja siksi olisi hyvä olla lisätuloa muistakin lähteistä ja yksi noista lähteistä voi olla passiivinen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää osan vapaa-ajastasi aloittaaksesi sivutoimen ja tehdä täten lisätuloa. Etsi joustava lisätyö, kuten Uber-kuskina olo tai lapsien vahtiminen.

Määrittele eläköityminen uudelleen

Kun ajattelemme rahaa vapauden ostossa, ajattelemme myös ettemme koskaan enää tekisi töitä – mahdollisuutta eläköityä.

Työskentelyssä on kuitenkin monta hyvää positiivista puolta; Työn tekeminen, joka auttaa muita, itsesi haastaminen oppimalla ja tekemällä uusia asioita, työn sosiaalinen vaikutus, paikka, johon mennä sekä jonkinlainen aikataulu päivääsi – ja tottakai, raha. Työn tekeminen ei ole niin pahaa.

Joten meidän täytyy määrittää eläköityminen uudelleen. Kun saavutat taloudellisen itsenäisyyden, se tarkoittaa pakollisen työn loppumista – ei kaikenlaisen työn loppumista (ellet itse valitse olla työskentelemättä missään muodossa). Eläköityminen voi tarkoittaa, ettei sinun tarvitse mennä vihaamaasi työhön sen takia, että saat pidettyä katon pääsi päällä. Jos et koe työtäsi miellyttäväksi, voit ottaa lopputilin ja etsiä parempaa työpaikkaa niin kauan kuin haluat.

Voit mennä takaisin yliopistoon tullaksesi opettajaksi tai aloittaa uran taidealalla ja tulla taiteilijaksi ilman nääntymistä. Ehkä perustat oman yrityksen tai voit käyttää aikasi vapaaehtoistyöntekijänä sellaisen asian puolesta, josta välität. Voit hakea poliittiseen virkaan. Voit tehdä ihan mitä haluat, ilman että raha on syy päätöksiisi!

Mitä taloudellinen vapaus tarkoittaa?

Ei ole väliä mikä taloudellinen tilanteesi on – raha on työkalu, jota me kaikki voimme käyttää. Ja kuten mitä tahansa työkalua, sitä voi käyttää hyvin tai huonosti. Käytä rahasi vapautesi ostamiseen ja lähde oikeaan suuntaan tavoittelemaan taloudellisia päämääriäsi.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä:
https://www.listenmoneymatters.com/money-financial-freedom/?fbclid=IwAR1gLHjrMXBeq9tNS7lhb6huDr2DF7lhrEOFsbATZDArluXBCWVAJxie3aU

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €