Säästölupaus vuodelle 2020 – näillä vinkeillä onnistut varmasti!

Milloin olisikaan parempi aika ottaa taloudellinen ryhtiliike, kuin heti uuden vuoden alussa? Päätä, että teet vuodesta 2020 taloudellisen menestysvuotesi. Jos tuntuu, että tili tulee ja tili menee, on nyt mitä parhain hetki aloittaa säätäminen. Sinä pystyt siihen kyllä, kun uskot itseesi. Vuodessa voi saada aivan uskomattoman paljon asioita aikaiseksi taloudellisella saralla. Vaikka nyt tuntuisi, että ei vaan ole enää mistä nipistää, niin usko pois, hyvin usein meiltä kaikilta löytyy kulutustottumuksissa kohtia missä voimme petrata.

Aloita asettamalla itsellesi säästötavoite vuodelle 2020. Kirjoita tavoitteesi ylös, näin saat sen konkreettisemmaksi. Olisi myös hyvä pitää tavoite jossain näkyvillä, missä se muistuttaa ja kannustaa sinua päivittäin sekä auttaa menemään sitä kohti. Säästösumman tulisi olla sellainen, että se innostaa ja motivoi, mutta kuitenkin mahdolliselta kuulostava summa. Esimerkiksi: säästän tammikuun alusta elokuun loppuun mennessä 2500 euroa lomamatkaa varten.

Oletko himoshoppailija ja etsit tapoja, miten säästää shoppaillessa? Shoppailijan säästövinkkeihin pääset tästä.

säästäminen vuonna 2020

Tunne lukusi

Kirjaa ylös paperille tulosi ja menosi, jotta näet taloutesi kokonaistilanteen. Tarkkaile erityisesti kulutustasi. Päätä, että otat vaikka ensimmäisen kuukauden ajan kaikkien ostostesi kuitit talteen tai kirjaat ne ylös sovellukseen. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia sovelluksia, ilmaisia ja maksullisia.

Budjetoi taloutesi. Pyri jakamaan kuukausittaiset tulosi seuraavasti erillisille tileille: 55% pakolliset menot, 10% taloudellisen vapauden tavoitteluun, 10% opiskeluun, 10 % pitkäaikaiseen säästöön ostoja varten, 5% hyväntekeväisyyteen ja 10% huviin ja hauskanpitoon. Tarkemman selvityksen budjettimallista löydät täältä. Tee budjetoinnista tapa itsellesi. Muista, että vie n. 90 päivää oppia uusi tapa, eli tee vain sinnikkäästi asioita uudelleen ja uudelleen, se kyllä palkitsee lopulta.

Kiinnitä erityistä huomiota kulutustottumuksiisi, koska jo ihan pienistä ostoista voi kertyä yllättävän isoja summia. Pienissäkin arjen ”turhalta” tuntuvissa ostoksissa voi säästää merkittävästi. Kauppareissuilla opeta itsesi jättämään ne asiat ostamatta, joita et ihan oikeasti tarvitse ja joita ilman pärjäät mainiosti. Voit esimerkiksi jättää ostamatta ne asiat, jotka voit siirtää seuraavalle kauppareissulle.

Etsitkö tapoja, miten säästää perheenä? Lue täältä lisää!

Omat säästöhavaintoni ja tapani säästää

Huomasin aloitettuani oman säästämiseni, että jo ensimmäisen kuukauden aikana niitä säästöjä kertyi aika kivasti. Lähdin karsimaan pois sitä uskomatonta määrää asioita, mitä en oikeasti tarvinnut. Mm. karkit, vaatteet, aikakausilehdet ja eniten huomasin menneen rahaa noutokahveihin. Välillä oli päiviä, että ostin useamman kahvin mukaani – eli minulla meni parhaimpina, vai sanoisinko jopa pahimpina, päivinä 15 euroa (n. 6 kahvia) pelkkään kahviin. Eli karsi kulut minimiin, vaikka ensin kuukauden ajaksi ja kun huomaat, miten mukavalta tuntuva summa siitä kertyykään, auttaa ja motivoi se sinua jatkamaan säästämistä sekä saat helpommin otettua sen tavaksi itsellesi.

Vauhdita säästötavoitteisiin pääsemistä myymällä ylimääräistä tavaraa, vaikka Tori.fissä tai kirppiksillä ja laita saamasi rahat aina säästökassaan. Jos aikaa ja jaksamista on, voit hankkia itsellesi jonkun pienen sivutyön vauhdittaaksesi vieläkin enemmän säästöjen kertymistä.

Kilpailuta kaikki mahdolliset sopimuksesi, esimerkiksi sähkösopimukset, vakuutukset, puhelinliittymät ja lopeta turhat sopimukset. Näissäkin asioissa säästää usein sievoisia summia ja nähty vaiva palkitaan.

miten budjetoidaan

Jos ja kun tulee tilanne, jossa tulee houkutuksia tehdä niin sanottuja heräteostoksia, niin hyvä konsti on miettiä asiaa yön yli. Itselläni pidän jopa viikon väliä näkemäni asian ja ostopäätöksen välillä, varsinkin jos kyse on kalliimmista ostoksista. Kun annat itsellesi harkinta-aikaa, katoaa usein ostettavasta kohteesta uutuuden viehätys ja usein asia jää ostamatta.

Opettele tekemään kotona eväitä mukaan töihin tai minne ikinä oletkaan menossa. Muista myös ottaa oma kestomuki mukaan, sillä useimmissa paikoissa saa tuntuvan alennuksen kahvista jos on oma muki mukana. Ota nämä vinkit käyttöösi, niin onnistut säästötavoitteissasi varmasti! Ja jos et pysty kaikkia vinkkejä noudattamaan, niin käytä niin montaa kuin pystyt.

Lisää säästövinkkejä arkeen löydät täältä.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €