Suomalaisten äitien ylpeys ja onni: pitkä äitiysloma

Meillä on Suomessa ainutlaatuinen järjestelmä äitiyden ja perheiden tueksi; Kela ja sen tarjoamat rahalliset tuet. Tämä järjestelmä mahdollistaa esimerkiksi sen, että työssäkäyvä odottava äiti voi lapsen saatuaan jäädä kotiin noin vuodeksi ja hän saa silti lähes saman rahan tililleen joka kuukausi kuin kävisi töissä.

Vuositulot tosin tippuvat n. 30% eikä eläkettä tai kesälomapäiviä kerry koko ajalta, mutta näistä pienistä seikoista huolimatta suomalaista järjestelmää kadehditaan suuresti maailmalla. Monissa muissa Euroopan maissa ensisynnyttäjien keski-ikä on reilusti Suomea korkeampi, koska lyhyttä palkallista äitiyslomaa & muutaman kuukauden ikäisen lapsen päivähoitoa tai kotiinjäämistä varten täytyy säästää rahaa ja senhän me tiedämme, että säästäminen vaatii aikaa. On myös maita, joissa äitiysloma on täysin palkaton.

Sen lisäksi, että Kela tukee äitejä rahallisesti, jaetaan Suomessa jokaiselle odottavalle äidille äitiyspakkaus, joka sisältää lähes kaiken tarvittavan vauvan tuloa varten. Pakkauksessa on mm. vaatteita, talvea ajatellen toppapuku & vauvan tarvikkeita sekä petivaatteet vauvalle. Laatikon pohjalla on myös ohut patja, sillä moni pitää pakkauslaatikkoa vastasyntyneen sänkynä. Äitiyspakkauksen voi myös ottaa rahana, mutta monesti varsinkin esikoistaan odottavat (joilla ei ole vauvan tavaroita ennestään) pitävät pakkausta arvokkaampana kuin sen sijaan saatavaa könttäsummaa.

Olemme todella etuoikeutettuja Suomessa, koska jo pelkästään raskaana olevan äidin työsuhde on ”suojattu”, eikä esim. YT-neuvotteluiden iskiessä äitiyslomalaista, vanhempainvapaata tai hoitovapaata viettävää työntekijää saa irtisanoa tuotannollisista & taloudellisista syistä ellei työnantaja lakkauta koko toimintaa. Jos työnantaja irtisanoo raskaana tai perhevapailla olevan työntekijän, on hänellä todella raskas vastuu osoittaa, ettei irtisanominen johtunut tulevasta tai kotona hoidettavasta pienokaisesta.

Miten yhdistää äitiys ja raha?

Yleisesti ihmisten keskuudessa puhutaan perhevapaista; äitiyslomasta ja hoitovapaasta. Kelakielellä koko noin vuoden kestävä äitiysloma jaetaan äitiysvapaaksi sekä vanhempainvapaaksi. Hoitovapaasta sovitaan erikseen työnantajan kanssa sen lähestyessä, mutta yleensä työnantajalla ei ole esittää sellaisia perusteita, etteikö työntekijä saisi jäädä hoitovapaalle niin halutessaan. Hoitovapaan ajalta Kela maksaa kotihoidon tukea, jonka suuruuteen tulot ei vaikuta (toisin kuin äitiysloman ajalta saatavat tuet ovat ansiosidonnaisia). Tukea maksetaan alle 3-vuotiaan hoidosta.

Kun hoitovapaalle jääminen olisi ajankohtaista, moni äiti palaa töihin, koska rahatilanne ei anna periksi jäädä kotiin. Vaikka meillä on ollut tämä Kelan järjestelmä tiedossa useiden vuosikymmenien ajan, tuntuu ettei tilanteeseen silti osata varautua. Toki ennen vanhaan oli ”selvää”, että mies elättää perheen ja äiti hoitaa lapset & kodin, mutta nykyään naisetkin ovat aktivoituneet rahamaailmassa ja yhä enemmän miehet hyödyntävät perhevapaita.

Tämä on sellainen elämäntilanne, minkä muunmuassa haluan tässä ”Äitiys ja raha” -artikkelisarjassa kyseenalaistaa. Moni valittaa ettei kotihoidon tuki sekä Suomessa 17-vuotiaaksi asti maksettava lapsilisä riitä ja miksei lapsen hoitoa kotona tueta pidempään, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että pidämme kadehdittua, ainutlaatuista järjestelmäämme itsestäänselvyytenä. Emme ota riittävästi vastuuta omista raha-asioistamme.

”Ainutlaatuisia hetkiä pienen lapsen kanssa ei saa takaisin, mutta töitä ehtii tehdä elämän loppuun asti” on ajatus, jota myös kuulee paljon hoitovapaista puhuttaessa. On kuitenkin fakta, että joissain maissa on pakko palata töihin lapsen ollessa jopa alle puolivuotias ellei lapsen hoitoon kotona ole varauduttu säästämällä – eli ottamalla vastuu omista raha-asioista. Kyse ei siis ole siitä, etteikö kotona haluaisi olla, mutta se ei kaikkialla vain ole vaihtoehto jos haluaa ylipäätään säilyttää työpaikkansa (työttömyyden olemattomasta tukemisesta muualla kuin Suomessa saisin kirjoitettua vielä toisen artikkelin, mutta ei mennä nyt siihen), josta saa palkan, jolla elättää lapsensa kun valtio EI tue.

Käännetään yhdessä valittavat, negatiiviset ajatukset äitiydestä & rahasta Suomessa positiivisiksi – jatketaan tästä ensi artikkelissa!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €