Vaikka nyt on puhuttu, että maailmantalous loistaa – on lasku väistämätöntä jossain vaiheessa. Donald Trump on mm. twiitannut, kuinka Yhdysvaltojen talous on hienoimmillaan tällä hetkellä. Monella kuitenkin pyörii mielessään huoli siitä, että vuoden 2008 tapahtumat tapahtuvat uudelleen.
Vuoden 2006 tapahtumat toistuivat viime maaliskuussa
Seitsemän kuukautta sitten kuulimme käänteisestä tuottokäyrästä (kun lyhyen ajan korkosijoitukset tuottivat paremmin kuin pidemmän aikavälin). Tämä on jo melko pelottava merkki taantuman lähestymisestä ja näin käy yleensä noin vuosi tai kaksi ennen virallista taantumaa. Viimeksi näin kävi elokuussa 2006, jonka jälkeen osakemarkkinat jatkoivat hieman kasvuaan, mutta lähtivät romahtamaan lopulta 14 kuukautta tämän jälkeen.
Vertailemalla nykypäivän osakemarkkinaa noihin vuosiin – olisi meillä noin 7 kuukautta vielä aikaa ennen taantuman alkua ja sitä markkinan kohtaa, jolloin osakkeet olisivat suurimmassa arvossaan, koska viimeisten 7 kuukauden aikana osakemarkkinat ovat olleet nousussa (tosin hieman takkuillen). Markkinat ovat vuoden 2018 alusta vain hieman korkeammalla, mikä ennustaisi sekin vuoden 2008 tapahtumia, koska vuodet 2005 ja 2006 olivat loisteliaita osakemarkkinoille kunnes ne romahtivat.
Taantumapelkoa saattaa olla ilmassa, mutta koko talouden uhkaavan taantuman kertoimet näyttävät paljon pienemmiltä kuin mitä odottaa saattaa.
Työllisyystilanne vuonna 2007 ja nyt
Yhdysvaltain markkinoilla yksi indikaattori on myös työllisyys. Suomenkin työllisyysluvut toki kertovat jotain, mutta suuremman kuvan hahmottamiseksi on Yhdysvaltain työllisyystilanne parempi verrattava. Yritykset tarvitsevat kuluttajien ostovoimaa pyöriäkseen ja jotta ostovoima säilyy, täytyy työttömyyslukujen pysyä aisoissa.
Vuonna 2007 työllisyystilanne oli jo heikkenemässä, jolloin epävarmuus ja kotitalouksien vyön kiristys alkoi – siis jo vuosi ennen virallista taantumaa. Jos tarkastelemme työttömien tilannetta tällä hetkellä, ovat asiat hyvin, eikä taantuman merkkejä näy käyrillä. Palkat ja palkkiot ovat myös edelleen noususuhdanteisia, tosin olivat ne myös vuonna 2007, mutta hinnatkin olivat tuolloin jo nousussa. Toisaalta inflaatio on nyt paljon vaatimattomampaa, koska hinnat nousevat alle puolet vuoden 2006 tasosta.
Korkea inflaatio, nousevat palkat sekä työttömien saatavat ovat riskialtis sekoitus, koska se aiheuttaa kuplivat markkinat. Nykypäivänä inflaatio on alhainen, tulot nousevat maltillisesti ja työttömien saatavat vähenevät, mikä taasen viittaisi siihen ettei taantumaa ole tulossa seitsemän seuraavan kuukauden aikana.
Heikkeneekö ostovoima?
Seuraava iso kysymys onkin, että onko ostovoima voimissaan? Vuonna 2006 yritysten liikevaihdot eivät nousseet niin paljoa kuin näemme niiden kasvavan nyt. Liikevaihdon kasvu on kuitenkin ollut vakaata. Yhdysvaltojen osalta on tietenkin muistettava ongelmat Kiinan kanssa, koska nousevat tullimaksut ovat vähentäneet ostohalukkuutta Kiinasta vaikka hallitus näitä maksuja käyttääkin tavaroiden ja palveluiden ostoon.
Kauppasota Kiinan kanssa saattaa kuitenkin vaikuttaa Yhdysvaltain talouteen sitä laskevasti, mutta ennusteet kertovat talouden jäävän silti muutaman prosentin plussalle. On arvioitu, että kauppasota vaikuttaisi negatiivisesti noin 0,6% verran kokonaiskuvaan.
Pitäisikö taantumaan jo varautua ja miten?
Kuten aiemmin todettua, Suomi on pieni osa koko maapalloa ja sen taloutta. Finanssikriisit, inflaatio ja muut rahamaailman muutokset kuitenkin koskettavat meitä yhtä lailla. Taantumassa kaikki häviävät, se on selvää, mutta voittajina selviävät ne, jotka tietävät keinot hävitä vähiten. Aina voidaan ennustaa ja tehdä laskelmia milloin kurssit mahdollisesti kääntyvät alas ja inflaatio nousee – mutta päivälleen tarkkaa ajankohtaa on vaikea määrittää.
Säästämisellä ei yksinään vaurastu, jonka vuoksi on tärkeää myös sijoittaa. Asuntosijoittaminen on taantumassa melko riskitön tapa sijoittaa, jos olet tehnyt kotiläksysi oikein: jokainen tarvitsee asunnon, jossa asua. Jos strategiana on flipata asuntoja, saattaa taantuman aikaan voiton tekeminen olla tiukassa, mutta pitkän aikavälin asuntosijoittaminen voi tuottaa positiivista kassavirtaa taantumasta huolimatta, koska jossain meidän on asuttava ja moni ei halua ostaa asuntoa vaan nauttia vuokra-asumisen vapaudesta.
Joillekin osakesijoittajille taantuma on alennusmyynti, jolloin he lisäävät osakkeita salkkuunsa ja toiset taas myyvät äkkiä alaspäin suuntaavat osakkeet välttyäkseen suurilta tappioilta. Taktiikoita on monia ja taantumassa se viimeistään selviää, millainen sijoittaja juuri sinä olet!