”Terveelliset elämäntavat tuovat minulle säästöjä”

34-vuotias Maria kertoo omat niksinsä säästämiseen. Kiitos Marialle myös kuvasta!

Omat vinkkini säästämiseen liittyvät aika pitkälti terveellisiin elämäntapoihin. En esimerkiksi polta tupakkaa, sillä olen tietoinen, millaisia summia tupakointi vie kuukausittain. Voidaan puhua jopa sadoista euroista kuukausitasolla. Olen ajatellut, ettei minulla edes olisi varaa laittaa sellaisia summia taivaan tuuliin. Tiedän, että jotkut tupakoitsijat elävät pitkälti kahvilla ja tupakalla – rahaa ei jää pienituloisilla tupakoitsijoilla välttämättä edes ruokaan! En myöskään käy baareissa, ja käytän alkoholia kohtuudella.

Elin useita vuosia ilman autoa, sillä sen omistaminen ei ollut välttämättömyys enkä halunnut opiskelijana – saati yh-äitinä – kituuttaa muuta elämää auton vuoksi. Tälläkään hetkellä en pidä autoa välttämättömyytenä, mutta hankin sen puhtaasti mukavuussyistä reilu vuosi sitten. Auton hankkiminen mahdollisti sekä minulle että miehelleni lisäansioiden kerryttämisen, sillä mieheni pääsee autolla helposti paikkaan kuin paikkaan tekemään remonttihommia päivätyönsä lisäksi, ja minä käyn autolla siivoamassa. Auto mahdollistaa helpommin myös marja- ja sieniretket sekä kaupassakäynnit.

Olemalla tietoinen hinnoista pystyy säästämään

Ruokaostokset ovat useimmiten suunniteltuja. Kauden kasvikset ja hedelmät kannattaa valita kilohintojen mukaan. Eineksiä emme syö ollenkaan. Take away -kahveja tai kahvioita emme juurikaan harrasta. Jopa matkoilla meillä on omat kahvit ja eväät mukana. Matkoja varatessa vertailen Shintoja. Emme valitse aina sitä halvinta, sillä elämästä pitää pystyä myös nauttimaan.

Käytämme viikoittain ResQ-sovellusta eli ostamme kauppojen (joskus myös ravintoloiden) hävikkiruokaa. Liitteenä kuva, miten paljon saimme ruokaa ensimmäisellä ResQ-tilauksella. Rahaa tähän kului vain viisi euroa!

Olen työskennellyt aikaisemmin vaatekaupassa. Niihin aikoihin vaatteita tuli ostettua ihan liikaa, ja nykyään pyrinkin ostamaan vain tarpeeseen. Hankintoja yleensäkin mietin vähän pitempään kuin aikaisemmin. Ennen tavaran ostamista mietin, tarvitsenko sitä oikeasti. En kiertele kaupoissa huvikseni, jotta en sortuisi heräteostoksiin. Ostan vaatteet aina kirpparilta, jos mahdollista.

Jos ostan jotakin kaupasta uutena, ostan laatua, joka kestää käytössä vuosia. Näin en kannata halpatuotantoa. Joskus saatan budjetoida esimerkiksi kenkien ostoa varten 100 euroa, ja jos kulutankin siitä vain puolet, voin laittaa toisen puolen säästötilille. Käyn silloin tällöin kotimme vaatekaapit läpi ja tarkistan, löytyykö niistä mitään itselle tarpeetonta, jonka voi muuttaa rahaksi tai lahjoittaa eteenpäin. Etenkin pieneksi jääneitä lastenvaatteita kertyy kierrätettäväksi.

Värjäsin hiuksiani aikaisemmin kuukausittain, mutta nyt kasvatan omaa hiusväriä.
Näin toimien säästän 10 – 50 euroa kuukausittain, riippuen siitä, värjäisinkö hiukseni itse vai kävisinkö kampaajalla. Kasvatan myös hiuksiani, joten kampaajalla ei tarvitse käydä usein. Vuosi sitten hiukseni olivat vielä sen pituiset, että niitä oli siistittävä kuukausittain. Tämäkin vei helposti 50 euroa kuussa.

Meikkaan lähes päivittäin, mutta meikit eivät ole kalleimmasta päästä. Olen löytänyt esimerkiksi hyvän ripsivärin noin kolmella eurolla. Silloin tällöin otan ripsienpidennyksen, sillä rakastan kauneudenhoitoalaa, ja työskentelen alalla osittain itsekin. Toiveissa olisi löytää vaihtarikaveri, jotta voisimme tehdä vastaavat palvelut toisillemme, maksutta.

Tuloista 10 % säästötilille

Laitan tuloistani vähintään 10 % säästötilille. Se ei tunnu liian suurelta, ja pystyn toteuttamaan sen helposti. Haluan saada maksetuksi velkani mahdollisimman pian, ja sen jälkeen saan säästettyä vielä isomman summan kuukausittain.

Säästämme myös asumisessa. Asumme aika pienessä asunnossa, mutta viihdymme tässä, ja säästämme samalla toiveissa olevaa kakkoskotia/kesämökkiä varten.

Oikeastaan säästää voi lähestulkoon kaikessa, jos haluaa.  Toisille toiset asiat ovat tärkeämpiä kuin toisille. Jokaisella on asioita, joista ei haluta tinkiä. Itseäni kannustaa säästämisessä tavoitteellisuus. Toteutan mieheni kanssa esimerkiksi lomamatkoja säästetyillä rahoilla. Hyvinvointiin kannattaa myös mielestäni panostaa ja siihen, ettei aja itseään liian ahtaalle. Siksi otin parin vuoden tauon jälkeen salijäsenyyden, koska ryhmäliikunta motivoi minua liikkumaan. Näin pysyn virkeämpänä ja muutenkin paremmassa kunnossa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €