Osakesijoittamista on mahdollista toteuttaa lukuisilla erilaisilla tavoilla ja tekniikoilla, joista varmasti löytyy jokaiselle sopiva kombinaatio. Eräs karkea tapa jakaa osakesijoittaminen kahteen eri tyyliin on jako treidaamiseen ja ns. pitkään salkkuun. Treidaamisella tarkoitetaan ajallisesti lyhytkestoisempia omistuksia ja pitkällä salkulla puolestaan pidempiä. Voidaan puhua myös lyhyestä ja pitkästä salkusta, jotka oikeasti ovat vain mielikuvia siitä, miten kyseisen salkun sisällöllä on tarkoitus pelata. Tilanteiden muuttuessa on mahdollista siirtää omistuksiaan lyhyestä salkusta pitkään tai toisinpäin. Alun perin sijoittajalla olisi kuitenkin hyvä olla strategia siitä, mitä mihinkin ostaa, miksi ja miten pitkäksi aikaa.
Mitä tarkoittaa pitkä salkku?
Pitkästä salkusta puhutaan, kun ostettuja osakkeita halutaan lähtökohtaisesti omistaa pitkään, yleensä vuosia tai vuosikymmeniä. Pitkän salkun omistaja haluaa usein ostaa hyviä osakkeita, joilla on odotus arvonnoususta ja/tai hyvistä osingoista, ja sen jälkeen lähinnä seurailla, tarvitsevatko omistukset toimenpiteitä. Pitkän salkun omistaja haluaa yleensä hyödyntää korkoa korolle ilmiötä, joka voimistuu mukavasti ajan kuluessa. Yksinkertaisimmillaan pitkän salkun omistaminen ja hoitaminen on varsin simppeliä, mutta halutessaan siihenkin voi käyttää aikaa ja rahaa rajattomasti.
Entäs treidaaminen?
Treidaaminen puolestaan on aktiivinen tapa osallistua markkinoille hyödyntäen enemmän omia näkemyksiä ja valintoja. Treidaaja ostaa ja myy lyhyellä aikavälillä tehden tuottoa sekä nouseviin että laskeviin kursseihin, joten hänen ei tarvitse odotella pitkää nousukautta voittojen saamiseksi. Treidaajan tavoitteena pitkällä aikavälillä on ansaita tavallista osta ja pidä -strategiaa korkeampia tuottoja. Toisaalta osa treidaajista kokee, että aktiivinen kaupankäynti on mielekkäämpää ja mukavampaa kuin pelkän pitkän salkun pitäminen.
Mitä eroa on arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä, lue kattava kirjoituksemme täältä.
Nämä sijoitustyylit sopivat lähtökohtaisesti erityyppisille sijoittajille, mutta on paljon heitäkin, jotka toteuttavat molempia tyylejä. Esimerkiksi rahastoihin sijoittamalla saa pitkän aikavälin hyödyt pienellä vaivalla ja ohessa voi treidata suorilla osakkeilla niin paljon kuin intoa, aikaa tai pääomia on käytettävissä.
Strategiat vertailussa
Monesti kysellään, kumpi taktiikka on parempi tai mistä tietää, kumpi sopii itselle paremmin. Oikeasti valintaa ei tarvitse edes tehdä vaan väittäisin, että se tulee luonnostaan siinä vaiheessa, kun on kokeillut molempia. Taktiikat ovat erilaisia ja siten myös vaativat käyttäjältään erilaisia ominaisuuksia esimerkiksi ajankäyttöön liittyen. Toisaalta ne eivät myöskään ole toisiaan poissulkevia vaan niitä voi molempia aivan hyvin toteuttaa yhtä aikaa. Pitkään salkkuun osakkeiden ostaminen vaatii enemmän pohjatyötä, mutta on ostotapahtuman jälkeen hyvinkin kevyttä ja vie vähemmän aikaa.

Treidaaminen vaatii myös pohjatyötä, mutta erityisesti se vaatii aikaa position ollessa auki eli silloin, kun osto tai myynti on tapahtunut ja on seurattava osakkeen kehitystä, jotta osaa reagoida oikealla hetkellä joko myymällä tai ostamalla tai muokkaamalla stoppareita ja take profit –arvoja, joiden avulla on kätevä etukäteen päättää riski- ja voittotasoistaan. Treidaaminen sinällään on myös laaja käsite, koska se voidaan jakaa ajallisesti useampaan tyyliin. Päivätreidaaminen lienee tunnetuin muoto, mutta treidata voi myös hyvin lyhyellä aikavälillä, minuuteista tunteihin, tai reilusti pidempikestoisesti viikoista kuukausiin.
Koska olen tässä tekstissä viitannut lähinnä osakesijoittamiseen, haluan muistuttaa, että sekä treidaamista että pitkään salkkuun ostamista voi hyvin toteuttaa myös muilla tuotteilla. Esimerkiksi kryptovaluutat soveltuvat mainiosti molempiin tapoihin, kun taas vaikkapa metsää tai muuta kiinteää omaisuutta ostetaan yleensä pitkään salkkuun. Toisaalta asuntojen flippauksen voisi jossakin valossa nähdä treidaamisena, koska se on luonteeltaan lyhytkestoista omistamista ja tavoitteena omaisuuden arvon nostaminen.
Oletko jo aloittanut osakesijoittamisen? Valitsetpa sitten yksinkertaisen tai haastavamman, lyhyt- tai pitkäjänteisen, nopean tai hitaan, korkean tai matalan riskin vaihtoehdon, suosittelen joka tapauksessa kokeilemaan, jos aihepiiri kiinnostaa. Ottamalla toiminnan askeleita, huomaat pian, minne päin kannattaa seuraavaksi suunnistaa. Tekeminen auttaa vaurastumaan ja antaa samalla arvokasta oppia uralla eteenpäin.